A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Átalakul a fül-orr-gége ellátás

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Átalakul a fül-orr-gége ellátás

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-07-20 10:44 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Ha a mezőberényi fül-orr-gégészetről beszélünk, akkor mindenkinek a Főnix Orvosi Centrumban működő szakrendelő és dr. Hegyi Ibolya főorvosnő jut az eszébe. A szakrendelés a megszokott keretek között augusztus 1-én megszűnik. Mi vezetett ide, és a betegek hogyan juthatnak ellátáshoz, erről kértünk tájékoztatást dr. Hegyi Ibolya főorvostól. Előtte arról is faggattuk, hogyan lett fül- orr-gége szakorvos?

 


–Mezőberénybe jöttem férjhez, és 1985-ben a Szegeden szerzett friss orvosi diplomával itt telepedtünk le. Szűcs Lajos, az akkori tanácselnök azt javasolta, hogy olyan szakirányt válasszak, amilyen Berényben nincs. Sokáig gyermekorvos akartam lenni, de akkor a településen már két gyermekorvos is dolgozott. A fül-orr-gégészetet azért választottam, mert ilyen ellátás akkor itt nem volt. Ez egy diagnosztikán alapuló orvoslás, ugyanakkor manuális sebészeti szakma is, és nem utolsó sorban itt gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkozhatok.

–Hogyan kezdte el a rendelést Berényben?

–Eleinte a Békéscsabai Városi Kórházban dolgoztam, majd a szakvizsga megszerzése után,1988-tól heti két órában, részmunkaidőben kezdtem meg a gyógyítást egy nagyon egyszerűen felszerelt rendelőben. Közben tíz évig a csabai kórház fül-orr-gége osztályán műtöttem és ügyeletet adtam. Berényben a rendelési idő tíz év alatt heti harminc órára bővült. Ezt követően a megnövekedet betegforgalom már nem tette lehetővé, hogy két munkahelyen dolgozzam. Az ezredfordulón saját erőből felépítve és műszerezve, majd folyamatosan korszerűsítve és szinten tartva sikerült kialakítanom ezt a jól felszerelt szakrendelőt, amely műszerezettségével országosan is figyelemreméltó.

–Milyen formában működette a szakrendelőt?

–A Dr. Hegyi és Társa Betéti Társaságnak, mint egészségügyi vállalkozásnak, azaz a fül- orr- gége szakrendelésnek én vagyok a tulajdonosa, működtetője és ügyvezetője is. Az állammal 1998-ban közvetlen finanszírozási szerződést kötöttünk, ennek már 24 éve. Az orvosi vállalkozást 1996-ban alapítottam, mivel az akkori önkormányzat a település összes rendelőjének a privatizációját szorgalmazta, és ennek megfelelően az egészségügyi ellátást feladatátvállalási szerződéssel kiszervezte. Vállalkozásom tehát a mai napig önerejéből épített és a jogszabályokba foglalt személyi és tárgyi feltételeknek megfelelő korszerű diagnosztikai eszközökkel felszerelt magántulajdonú rendelőben fogadja a járóbetegeket. A szakrendelés mintegy 18 ezer lakosról gondoskodik a kötelező ellátási területéről: Mezőberény, Csárdaszállás, Köröstarcsa, Körösladány, továbbá az egyéb környező településekről is. Egy szakorvos és két szakdolgozó, napi negyvenöt-ötven beteget lát el, megyei szinten is elismerten végzi munkáját. Számottevő állami támogatást, pályázati forrásokat és működést segítő kompenzációkat az elmúlt időben nem, vagy csak igen korlátozottan tudtam igénybe venni.

Ennek miben látja az okát?

–Sajnos ez a működési forma, hogy a járóbeteg-ellátást vállalkozásban látom el, elég kevés van a megyében, sőt az országban is. A hasonló cipőben járó kollégáimmal együtt azt érzékelem, hogy valamilyen okból adódóan rendszerint nem szerepelünk az egészségügyet átfogó országos intézkedésekben. A két éve bevezetett egészségügyi szolgálati jogviszony törvényben előírt bérrendezése, illetve háziorvosi praxisok új finanszírozása és bértámogatása a szakellátásunkat nem vette figyelembe. A működtetés komoly kihívássá vált. A kialakult helyzetben nem látható a jövőnk, sem az ellátási jogviszonyunk rendezésében, sem pedig a bérrendezésben. Ez év augusztusától a szakellátás jövőképe egy másfajta működési struktúra lesz. Jelenleg ennek változásnak a folyamatát érezzük, ami egyben ennek a hibrid működtetési formának a végét is jelenti.

Ebben a helyzetben milyen megoldást lát?

–Mintegy másfél éve próbálok megoldást keresni arra, hogy helyben a közfinanszírozott járóbeteg-szakellátást a jövőben is igénybe tudja venni a lakosság. Amikor kiderült, hogy a szakrendelés nem tartozik a törvény hatálya alá, így nem kap semmilyen bérfejlesztést és támogatást, akkor különböző állami és önkormányzati felettes szervekhez fordultunk segítségért. Sajnos valamennyi megkeresés eredménytelen volt. A fenti folyamat odáig vezetett, hogy a szakrendelésünk nem tudja teljesíteni az előírt személyi feltételeket. Ez a kényszerítő körülmény, továbbá a hamarosan sorra kerülő nyugdíjazásom is erősítette azt az elhatározást, hogy a szakellátás átalakítsam.

–Pontosan hogyan működik majd?

–Az egészségügyben bekövetkezett törvényi változások hatására Mezőberényben a munkanapokon 8- 14 óra között az ingyenesen igénybe vehető közfinanszírozott járóbeteg-szakellátás megszűnik, és augusztus 1-től kedden és csütörtökön 15,30 órától 18,30-ig kizárólag magánbetegek vehetik igénybe. Az ingyenes ellátást október 31-ig Békés Járóbeteg Szakrendelő végzi, itt előzetes bejelentkezés szükséges a 66/ 886 097 vagy a 66/411 022 telefonszámon. Hogy később mi lesz, arról majd újabb tájékoztatást kapnak

–Önt személy szerint hogyan érinti ez a változás?

–Mezőberényben 36 éve dolgozom orvosként, ebből 24 évet közfinanszírozás keretében. Az élet ezután sem áll meg. Büszke vagyok arra, hogy ma már a megye minden részéről vannak visszajáró betegeim, generációkat gyógyítok. Augusztus 1-től a magánrendelésemen előjegyzéssel fogadom a betegeket. Ezt a rendelő korszerű diagnosztikai eszközei lehetővé teszik. A hallás- és allergiavizsgálatok, a hallókészülék-ellátás, -gondozás, az inhalációs kezelések, az új endoszkópos vizsgálatok, valamint a dohányzásról való leszokás segítése csak meghatározott időpontokban végezhetők, ezekhez mindenképpen előzetes bejelentkezés szükséges. Arra törekszem, hogy a betegek számára továbbra is magas színvonalú ellátást nyújtsak. Büszke vagyok rá, hogy 1987-ben városunk fül-orr-gégészeti szakrendelése az én kezdeményezésemmel és közreműködésemmel valósult meg. Jó érzéssel tölt el, hogy 45 évesen az Országos Fül- Orr- Gége Szakmai Kollégiumtól főorvosi kinevezést kaptam, tíz éve pedig a Magyar Orvosi Kamara Kiváló Orvosa címet adományozták számomra, továbbá öt éve megkaptam a „Mezőberény Egészségügyéért, Szociális ellátásáért” elismerést is. Mindez annak a magas szintű gyógyító munkámnak az eredménye, amit elismer a szakma, a betegek és a város. A mezőberényi emberek gyógyítását a jövőben is fontosnak tartom, és a kialakult helyzet okán egyben sajnálatomat is kifejezve, kitűzött célom továbbra is az, hogy változatlan színvonalon megmaradjon a korszerű betegellátás városunkban.


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok