A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A málenkij robot és a szovjet hadifogság emlékei – kiállítás

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

A málenkij robot és a szovjet hadifogság emlékei – kiállítás

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-07-18 17:19 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


„Valahol Oroszországban…” címmel 2022. július 18-án rendhagyó tárlattal emlékeztek meg a városházán a szovjet kényszermunkára elhurcoltakról. A kiállítást a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány (Gulág Alapítvány) és a Német Nemzetiségi Önkormányzat, Mezőberény rendezte.


A megnyitó résztvevőit Frei Zita, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte. Nagyné Pintér Jolán, az alapítvány elnöke hangsúlyozta, a mostani tárlat művészettörténeti szenzációja a békéscsabai születésű Jakuba János, Munkácsy-díjas festőművész egyedülálló munkái, ugyanis – érhető okokból – a szovjet kényszermunkáról nem maradtak fent festmények, vizuális emlékek. Fellner János gyűjteményének darabjai és Mohos Andor családjának levelei pedig személyes sorsokat mutatnak be. Így a rajzok ás az írott sorok együttesén átsejlik a valóság: a kényszermunka keserű valósága. Ezt a válogatást egészítik ki a Mezőberényből elhurcoltak megható levelei, naplói, tárgyi emlékei.  

 

Siklósi István polgármester megnyitójában kifejtette, bár a jelenben élünk, most mégis régen és távol történt eseményekre emlékezünk. Tudomása szerint a településre elhurcoltak közül Mezőberényben még négyen élnek, illetve Gyulán egy személy. Fontos, hogy az fiatalok megismerjék az ő történetüket, ha másképp nem akkor, a kiállítás fotói, dokumentumai által.

 

A mezőberényiek számára a tárlaton különösen érdekesek lehetnek a helyi vonatkozású emlékek, így a málenkij robotról Schäfer Mihály hazacsempészet bányászlámpája, Gottschick Erzsébet vörösfenyő ládája és Berg Ádám emlékkönyve. A hadifogságból származó berényi emlékek: Gottschick András katonaládája, Virág András tábori postai levelezőlapjai és Braun Mihály fogságból hazaküldött levelei.

 

A kiállítás témájában 2022. július 23-án konferenciát tartanak a városháza dísztermében. A tárlat július 23-ig tekinthető meg munkaidőben.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK