A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Népművészeti értékeink a Települési Értéktárban – előadás

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Népművészeti értékeink a Települési Értéktárban – előadás

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-04-29 13:31 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az együttélés évszázadai – sorozat keretében Népművészeti értékeink a Települési Értéktárban címmel április 28-án Debreczeni János Népi iparművész, a Népművészet Mestere tartott előadást a muzeális gyűjteményben.

 


Az előadó hangsúlyozta, Mezőberény népművészeti öröksége rendkívül gazdag és sokszínű. A városban Népművészet Mestere címmel hárman rendelkeznek, sajnos a közelmúltban Tóth Sándor faműves eltávozott közülünk. Alkotó tevékenysége főként bútor és használati tárgy készítésére terjedt ki. Kiszely Jánosné hímző családjában beleszületett a népi kézművességbe, városunkban hímző szakköröket vezetett, majd 1974-ben hímző szakkörvezetői tanfolyamot végzett, és tudatosan kutatta a hímzéseket. Több hímzéssel foglakozó könyvet szerkesztett és jelentetett meg. Debreczeni János takács már gyerekként kapcsolatba került a helyi magyarok, németek és szlovákok hagyományos szőttes kultúrájával. Első tanult szakmája takács, majd technikusi oklevelet szerzett, folyamatosan tovább képezte magát több felsőfokú képesítéssel rendelkezik. A takács szakmát évtizedek óta oktatja.

 

Népi iparművészek közül is többen dolgoznak a városban, így Debreczeni Klára szövő, Gulyás Imréné szövő, illetve családi vállalkozásként a Berényi Textil Kft. Településünkön szerencsére több alkotó is magas színvonalon műveli a tárgyalkotó népművészet valamelyik ágát. Debreczeni Jánosné viseletkészítő, Hernádi Mihályné csipkeverő, Hernádi Erzsébet kézi és gépi hímző, Kiss Lajosné Martincsek Ilona csipkeverő és Váradi Lászlóné bőrműves az elkészült alkotásait folyamatosan zsűrizteti és nívós kiállításokon mutatkozik be.

 

Népművészetünk tárgyi örökségeit szemlélve szembe ötlik, hogy valamennyi a textíliákhoz kapcsolható. Több féle hímzés, szőttes, viselet, valamint a vert csipke található jelenleg az értéktárban. Ez nem lehet véletlen, hiszen – a szakértők szerint is – Békés megye textil nagyhatalom. Népművészeti örökségünkben a Dél-Alföld nemzetiségi szőttes hagyománya, valamint a Békés megyei szűcshímzések egyedülállóak. Városunk tárgyi örökségéből kiemelkedik a fehér-, a szőr- és a szűcshímzés, valamint a magyar, a szlovák és a takács szőttesek, illetve a német és a szlovák női viselet, továbbá a vertcsipke.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok