A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Tiszta sváb – filmbemutató

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Tiszta sváb – filmbemutató

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-04-28 09:08 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.Az esti beszélgetésen Sós Ágnes elmondta, bár a történészek már a ’70-es években írtak a málenkij robotról, az oktatás hiányosságának köszönhetően ez mégse kerülhetett be a köztudatba. A ’90-es évektől a történelemkönyvek épp csak megemlítik, abban az Asszír Birodalomról több van, mint a saját hazánkról. Ha mindenki tudna a svábokról, akkor nem lett volna értelme elkészíteni a filmet. Sós Ágnes megemlítette, a kitelepítésről sokáig ő sem hallott, pedig a közgázra felvételizett történelemből.

 

A rendező kifejtette, a svábok kálváriája nem a második világháború után kezdődött, hanem korábban. Horthy idejében állami hivatalt nem viselhetett az, aki német nevet viselt. Pedig büszkék lehettek volna a svábokra, hiszen ők honosították meg a mezőgazdaság kultúráját, ezen belül is a földművelést.

 

A film készítéséről Sós Ágnes elmondta, hét megye sok településén megfordulva hat évig forgatott, a megszólaló idősek nagy rész már nem is él, de legalább a filmkockák megőrzik őket. Örültek neki, hogy valaki kíváncsi rájuk, valakinek elmondhatják történetüket. A rendező szólt arról is, Békés megyei történet azért nincs benne, mert gyulai kapcsolata arról tájékoztatta, hogy a városban már csak egy idős él, aki mesélhetne a tapasztalatairól, de ő is gyengélkedik. Végül azért nem szorgalmazta a békési forgatást, mert bőven volt anyaga, így sokfelé járt, sokakkal beszélgetett.

 

A rendező hangsúlyozta, az országot járva már eddig is több ezer fiatal látta a filmet, és ezt követően is sokan nézik majd meg. Őket tartja a film legfontosabb közönségének, ugyanakkor az alkotás nem csak lexikális ismeretet ad, érzelmileg is hat a nézőkre. A délelőtti vetítés után a fiataloknak lelkükre kötötte, ne hagyják, hogy hülyét csináljanak belőlük, járjanak utána az igazságnak, azt ismerjék meg.

 

GALÉRIA

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. június hónapban

házasságot kötöttek

 

Iflazoglu Evrim Can (Szeged) és Dr. Szugyiczki Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Rácz Norbert Károly (Mezőberény) és Guti Éva (Mezőberény)

 

Dékány Tibor (Mezőberény) és Klein Anikó (Mezőberény)

2024. június hónapban

 elhunytak

 

Ujhelyi Imre (1982)

 

Chovanyecz Pálné szül. Krattinger Magdolna (1927)

 

Széll Sándor (1951)

 

Oczot Zsuzsanna (1999)

 

Nagy István (1953)

 

 

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében