A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A roma kultúra világnapja

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

A roma kultúra világnapja

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-04-09 09:45 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az OPSKMM és a Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat 2022. április 8-án közösen tartotta meg a roma kultúra világnapját a művelődési központban. Városunkban először emlékeztek meg erről az alkalomról.

 


Rácz János kiállításának megnyitóján Siklósi István polgármester köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta, az amatőr alkotó tárlatát korábban is nyitotta már meg, akkor szóvá tette, hogy nagyon sötét színeket használt, nyilván ez az akkori lelki állapotából adódott. Örül neki, hogy képein most világosabb, élénkebb, vidámabb színeket lát.

 

Horváth Róbert, a nemzetiségi önkormányzat elnöke megnyitójában kifejtette, 1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus. A különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elfogadták a zászlót és a himnuszt. Ennek emlékére tartják meg a roma kultúra világnapját, ekkor országszerte kulturális programokat rendeznek. A kiállítás megnyitóján Rácz János Csőke Istvánnal és Makra Péterrel néhány dalt is előadott. A tárlat megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében.

 

A színházteremben a Berény Táncegyüttes a Talléros Zenekar kíséretében ritmusjátékot és szászcsávási cigány táncot adott élő. A Vésztői Fiúk zenekar a helyi Napsugár Táncegyüttesnek játszotta a talpalávalót. Ezt követően Horváth Róbert köszönte meg mindazoknak a munkáját, aki segítették a nemzetiségi önkormányzat tevékenységét, és köszöntötte a város legidősebb romáját is, egy közel száz éves nénit.      

 

Az est sztárvendége az X-Faktor harmadik szériájának győztese, Oláh Gergő volt, a színpad előtt többen táncra is perdültek. A színes program zárásaként Ásós Géza gasztronómiai vállalkozó, az ország első cigányvendéglőse töltött káposztát kóstoltatott, ebből mindenkinek jutott.

 

A műsorok mellett kísérő programként Lakatos Mihály a kosárfonást mutatta be, a nemzetiségi önkormányzat tombolatárgyakat sorsolt ki, a gyerekeknek volt arcfestés és ingyenesen használhatták a Tücsökvárat.

 

GALÉRIA

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében