A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Letették a cigánytemplom alapkövét

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Letették a cigánytemplom alapkövét

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-03-28 15:10 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Mezőberényi Hírmondó 2019 decemberében arról számolt be, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója Mezőberény Delhiként ismert városrészében, a Malom utca végén egy közel ezer négyzetméteres telken az ottani gyülekezete részére templom építését tervezi. Akkor közöltük azt a számlaszámot is, amelyre a templomépítés támogatásaként adományokat várnak. A templom alapkövét ünnepélyes keretek között 2022. március 28-án tették le.


Durkó Albert misszióvezető a megjelentek népes serege előtt igehirdetésében hangsúlyozta, az utolsókból lesznek az elsők. A cigányság mindig az utolsónak tartott népek közé tartozott. Az Atya most felemeli őket, és elsővé teszi, hogy királyságát megmutassa. Isten a cigányságot hatalmas áldásként adja az országnak és a világnak.

 

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, a magyarországi cigányok lelkében olyan tűz ég, hogy ötszáz év megaláztatása ellenére sem engedte, hogy elmejenek innen. Mikor a pünkösdi egyház közösségi házat épít, hogy összefogja őket, mindannyiunk feladatát végzi.

 

Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója kifejtette, reméli, ez a templom megtelik hittel, és kiteljesedik itt, a városszélen. A roma közösségekben most óriási

ébredés tapasztalható. Ma már nem azt mutatják be, hogy milyen a szegénység, azt tudják jól, hanem a reményről és a jövőről beszélnek.

 

Dankó Béla országgyűlési képviselő arról szólt, 2010-től a Kárpát-medencében háromezer templom újult meg, és további 1800 felújításáról született döntés, és kétszáz épül fel. Az egyházak egyre nagyobb feladatot vállalnak az oktatásban és a gyermekvédelemben is.

 

Siklósi István polgármester arról beszélt, nem véletlen, hogy pünkösdi egyház épp Delhiben, a város legnagyobb szegregációjában épít templomot, ugyanis itt megközelítően 450-en élnek. A helyzetük javítása érdekében az önkormányzat közös programokra pályázik, továbbá folytatni kívánja a korábban elindított öngondoskodó háztáji programját, ennek keretében az érintetteket kertjük megművelésében támogatják.

 

Az épülő templomba időkapszulát helyezett el Durkó Albert, Langerné Victor Katalin, Sztojka Attila, Dankó Béla és Siklósi István. Az alapkövet Surman László lelkész, missziós igazgató és Vagyon László, a gyülekezet alapító tagja tette le.  

   

Surman László a Mezőberényi Hírmondónak elmondta, a templomban hétvégeken majd istentiszteleteket tartanak, hétközben pedig az épület a környéken lakó cigányok számára közösségi házként szolgál. Az alapot február elején ásták ki, március közepén már álltak a falak, a beruházás első ütemeként május végére szeretnék az épületet tető alá hozni. Ez 39 millióba kerül. A templom építésének gondolata 2018-ban merült fel, akkor úgy számolta, ennyibe fog kerülni az egész beruházás, de az építőanyag ára olyan magas lett, hogy ebből csak az első ütem készülhetett el.

 

Az összeg nagy részét adakozóktól gyűjtötték össze, sokan adtak ötszáz vagy ezer forintot, mások milliókkal járultak hozzá a beruházáshoz. Érdekességként elmondta, egy misszión lévő holland házaspár több millió forintot gyűjtött össze.

 

A helyszín kiválasztásáról Surman László elmondta, hogy Mezőberényben négy szegregátum alakult ki, ezek közül a legnagyobb Delhi. Az épület külseje templom jellegű lesz, mintegy százhúsz főt képes befogadni. A közösség számára felzárkóztató programokat tartanak majd, segítve a romák fizikai, lelki és szellemi fejlődését.

 

A misszió igazgatója elmondta, összesen 137 településen vannak jelen, több közösségi házat is működtetnek, de cigányok számára most építenek először új templomot. A mezőberényi beruházással a többi misszió, gyülekezet számára is példát szeretnének adni.

 

Surman László szól arról, az építőanyag árának emelkedése miatt nem tudja megmondani a befejezéshez szükséges összeget, reméli, hogy az százmillió alatt lesz. Folytatják az adományok gyűjtését, Sóhajok című verseskötetével irodalmi találkozókat tart. Az összegyűlt pénzt a Takarékbank 53700072-16035001-00000000 számláján kezelik. Az adományozókat arra kérik, a közleménybe írják be ”Adomány a mezőberényi imaházra”.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK