A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Az együttélés évszázadai – Orlai Petrics Soma életéről

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Az együttélés évszázadai – Orlai Petrics Soma életéről

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-03-25 09:18 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az együttélés évszázadai című eseménysorozat keretében Körösi Mihály alpolgármester Orlai Petrics Soma életéről tartott előadást 2022. március 24-én a muzeális gyűjteményben.


A szép számú hallgatóság előtt elmondta, hogy Orlai 1822-ben felvidéki szlovák származású családba született. Épp ezét nyáron a Kerékpárral őseink földjén elnevezésű túrasorozaton a szlovák ősök földjét fedezik fel az Alföld Turista Egyesület tagjai. Orlai a gimnáziumot helyben végezte, kevésbé ismert, hogy Mezőberényben működött a megye első gimnáziuma. Előbb Sopronban tanult tovább, Petőfi ugyanitt katonáskodott, majd mindketten Pápára mentek. Mikor itt tanultak, akkor Orlai még költő akart lenni, Petőfi színész, Jókai pedig festő. A pápai múzeum őrzi Orlai első verseit.

 

Körösi Mihály kifejtette, hogy Orlai a Pápán megszerzett jogi diplomával Békés megyébe jött, de itt nem sokáig maradt, hamarosan Pesten tanult festészetet, majd báró Wenckheimné Orczy Terézia támogatásával a bécsi akadémiára ment, ott festette meg első történelmi tárgyú képét, Szent István ébredésé-t. Később – már a szabadságharc leverése után – Münchenben tanult akadémiai festészetet. Itt készül el A Mohácsnál elesett II. Lajos király testének feltalálása című képe. A király képében sokan Petőfi arcát vélték felfedezni.

 

Az előadó hangsúlyozta, Orlai festményein erkölcsi dilemmákat jelenít meg. Ilyen műve például a városháza dísztermében látható Coriolanus. A történet szerint ő sikeres római hadvezér volt, de nem kapott magas pozíciót, ezért átállt az ellenség oldalára, és saját városa ellen fordult. Anyja, felesége és gyermekei könyörögve mentek elébe, hogy ne pusztítsa el Rómát.

 

Körösi Mihály szólt arról, Orlai élete tragikusan végződött, 1877-ben meghalt a lánya, a következő évben a fia és a felesége, majd hosszú szenvedés után 1880-ban, viszonylag fiatalon ő maga.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK