A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Szlovák hagyományőrző disznótor Mezőberényben

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Szlovák hagyományőrző disznótor Mezőberényben

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-02-21 11:56 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


2022. február 19-én a Mezőberényi Szlovákok Szervezete a muzeális gyűjtemény udvarán szervezte és hívta meg a városlakóit hagyományőrző disznótorra és varázsolta oda a régi disznótorok hangulatát.


 

Az udvarban kialakításra kerültek azok a helyszínek, ahol az érdeklődők láthatták a feldolgozás egy-egy folyamatát. Az ajtóban a tepertős pogácsa, hájas papucs, a pálinka fogadta a látogatókat, majd a disznótori rigmusok után a perzselés, a bontás, az abálás, a hagymás vér készítése mind-mind ott zajlott a böllérek, asszonyok keze munkája nyomán. Az ételek szlovák ízesítés alapján készültek és kerültek kóstolásra. Szép számú néző előtt zajlott a hús darálása, ízesítése, töltése, a kolbász, hurka készítése. Közben elkészült a cigánka is. valamint a szürke leves és a toros káposzta, melyek a visszajelzések alapján igen finomra sikerültek. Öröm volt látni az érdeklődő gyermekeket, akik bátran takarították a belet, gyúrták a kolbászhúst, gombócoltak, sőt még a főtt disznófülét is megkóstolták. Elmondásuk alapján a többségük nem volt még disznótorban és éppen hazalátogattak nagyszüleikhez, rokonokhoz. Számukra igazi élmény volt minden munkafolyamat és íz. A rendezvény remek kiegészítője volt a kézműves vásár, ahol a többségében mezőberényi kézművesek hozták el portékájukat és a Szlovák Pávakör tagjai is bemutatkoztak. Az egész napos munkában mindenkinek meg volt a maga feladata, tette a dolgát, ám így is minden segítő kézre szükség volt. Köszönet Dankó Béla országgyűlési képviselőnek és Siklósi István polgármesternek, hogy részt vettek az eseményen és a böllérekkel együtt a teljes feldolgozásban részt vettek. Erre az alkalomra érkeztek a Gútai Szlovák Baráti Kör tagjai is a városba, és vettek részt az első pillanattól a munkában Kiss Géza vezetésével. Külön öröm, hogy Gronauból is érkezett látogató a programra, Judit Lohle egész nap erősítette a csapatot.

A bemutatóra ellátogattak a békési és eleki szlovákok is, akik, énekeltek, táncoltak, a hangulatot segítették, ahogy egy régi jó disznótorban is szokás volt.

A disznótorok száma a mezőberényi családok körében is csökken, inkább csak kolbászt készítenek az utóbbi időben. A hagyományok ápolását ezért is tartja fontosnak a szlovák szervezet és bizonyította ez a nap. Jól szervezett, nyitott, a bemutatókra is hangsúlyt fektető eseményen jól érezhette magát mindenki, aki kilátogatott a múzeum udvarra.

 

Köszönet a szervezőknek, a szlovák nemzetiség tagjainak, a Gútai Szlovák Baráti Kör tagjainak és az önkéntes segítőknek, akik hozzájárultak, hogy mindez megvalósuljon.

 

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2023. február hónapban

házasságot kötöttek

 

Jenei András Zoltán (Murony) és Madarász Éva (Murony)

 

Gál Balázs (Gyomaendrőd) és Varga Szilvia (Gyomaendrőd)

2023. február hónapban

 elhunytak

 

Reményi Andrásné szül. Kis Anna Mária (1944)

 

Radnóti Miklós (1945)

 

Dr. Zahorán Jánosné szül. Bagi Éva Ilona (1959)

 

Varga Istvánné szül. Tóth Mária (1927)

 

Zavada Pál (1960)

 

Dr. Plavecz Mihály (1943)

 

Plavecz Jánosné szül. Oláh Erzsébet (1931)

 

Kiszel Györgyné szül. Bereczki Piroska (1939)

 

Pécs József (1937)

 

Varga József (1939)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok