A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Harminc éve alakultak meg

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Harminc éve alakultak meg

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-02-05 21:34 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Mezőberényi Erdélyi Kör 2022. február 5-én ünnepi műsorral, emléktábla avatásával és kiállítással ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját a művelődési központban. Az ünnepi műsorban felléptek Feyér Zita énekes, a Berény Táncegyüttes, a Kolozsvári Magyar Opera művészei. A művelődési központba érkezőket Sztojka Tibor és zenekara muzsikája fogadta.

 


Siklósi István polgármester köszöntőjében elmondta, az erdélyiek otthont találtak maguknak Mezőberényben, szervezetüket azért hozták létre, hogy az segítsen megőrizni identitásukat. Azt kívánta a kör tagjainak, hogy minél tovább tartsák össze közösségüket. Végezetül a kör harmincadik évfordulója alkalmából emléklapot és Mezőberényről szóló könyvet adott át Kajlik Péternek, a szervezet elnökének.

 

Dr. Szekeres Sándor, az Erdélyi Körök Országos Szövetsége elnöke megnyitójában arról szólt, hogy szövetségükhöz 25 tagszervezet is tartozott, mára számuk 14-re csökkent. Ugyanis a szervezetek elöregednek, és a fiatalok nem követik az idősebbek példáját. Reményét fejezte ki, hogy az erdélyi lélek sokáig jelen lesz a Kárpát-medencében.

 

Kajlik Péter ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy ma kísérték utolsó útjára Fejér Sándor István alapító tagjukat, a megjelentek egy perces néma felállással emlékeztek meg róla. Kajlik Péter felidézte, hogy a ’90-es évek elején érkeztek Mezőberénybe, és a lakosság azonnal befogadta őket. A Kárpátokból érkeztek, és megszerették az alföldi rónaságot.

 

Az ünnepi műsorban Feyér Zita, aki családjával 1992-ben érkezett Mezőberénybe, édesapja kedvenc dalait adta elő. A Berény Táncegyüttes három táncösszeállítást mutatott be, köztük erdélyieket is.

 

A Kolozsvári Magyar Opera művészei tíz éve lépnek fel a kör rendezvényein, most operett slágerekkel szórakoztatták a közönséget, a műsor végén a nézők felállva tapsolták meg a művészeket.

 

A kör megalakulása harmincadik évfordulója tiszteletére a művelődési központ aulájában emléktáblát leplezett le Dankó Béla országgyűlési képviselő, Siklósi István polgármester, dr. Szekeres Sándor és Kajlik Péter. Dankó Béla rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy a 2000-es évek elején mélypontra jutott a nemzetpolitika. A 2004-es népszavazás előtt 23 millió román munkavállalóval riogatott az akkori kormány, így az alacsony részvétel miatt elbukott a kedvezményes honosítás ügye. A 2010-es választások után a kettős állampolgárság megszavazásával részben ellensúlyozták a korábbi hibát.

 

A Mezőberényi Erdélyi Kör jubileumi ünnepsége erdélyi ételkóstolóval zárult, a járvány miatt ezt csomagban kapták meg a résztvevők.   

 

GALÉRIA

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében