A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Téli sportbalesetekről és azok megelőzéséről – rendőrségi felhívás

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Téli sportbalesetekről és azok megelőzéséről – rendőrségi felhívás

Nyomtatás
Létrehozva: 2022-02-01 09:59 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Felhívások
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Sajnos a téli időszakban rendkívül gyakori elcsúszásos balesetekhez nem kell a sí- és korcsolyapályákig menni, a baj már az első utcasarkon utolérhet bennünket.


Ilyenkor nemcsak az idősebb emberek közül, hanem minden korosztályból akad, aki az utcára lépve elveszíti az egyensúlyát és összezúzza magát. A havas, csúszós járdán és a sózás után is síkos utakon elszenvedett balesetek szerencsés esetben tipikus téli balesettel (húzódással, ficammal, rándulással) megúszhatók, de sok ilyenkor a töréssel járó komolyabb esés is.

 

 Korcsolyázás veszélyei

 

Természetes vizeink közül sportolási célra csak és kizárólag az álló vizek alkalmasak, befagyott folyóvizekre, bányatavakra, csatornákra rámenni mindig komoly veszélyt jelent, mivel a jégréteg alatti vízmozgás kiszámíthatatlanná teszi a beszakadt testek mozgását. Néhány egyszerű szabály betartásával befagyott tavaink jégfelszíne azonban kiválóan alkalmas korcsolyázásra, fakutyázásra és jégkorongozásra. Soha ne tekintsük biztonságosnak a jeget, ha arról nem győződünk meg!

 

Csak olyan strandoknál merészkedjünk a jégre, ahol táblával vagy egyéb módon jelzik, hogy biztonságos-e a sportolás.

 

Korcsolyázáskor általában a jégen lévő, vagy abba befagyott nemritkán viccből, szórakozásból odadobált tárgyak okoznak az óvatlan sportolóknak kellemetlenséget.

 

Problémát jelenthet az is, ha a zsúfolt jégpályán másik korcsolyázó véletlenül rásiklik a kezünkre, ilyenkor az éles korcsolyaél komoly sérülést okozhat. Ennek elkerülésére viseljünk vastag, erős orkánanyagból készült síkesztyűt.

 

Sí, szánkó, hódeszka használata

 

A rosszul megválasztott sí-, vagy szánkópálya, esetleg a nem megfelelő gyakorlat mind a ródlizók, mind a síelők számára nagy veszélyt jelent. A baleseti források között is nagy a „választék”. Az egyszerű, de súlyos következményekkel járó bukástól a pályán, vagy annak szélén elhelyezkedő tereptárgyaknak való ütközésig sok minden előfordulhat. Tekintettel arra, hogy mind síléccel, mind a szánkóval elképesztő sebességet lehet elérni, a hatalmas ütközési energia miatt még a megfelelő védőeszközök használata mellett is az életet jelentősen veszélyeztető sérülések következhetnek be, esetenként a balesetek halálos kimenetelűek is lehetnek.

 

Több nyugat-európai ország, sípálya üzemeltetője fontolgatja, hogy kötelezővé teszi a gyermekek számára a bukósisak használatát. Például a hozzánk közel eső Alsó-Ausztria sípályáin

2009. február 1-je óta kötelező a 15 éven aluliak számára a bukósisak viselése.

 

Mindezekre tekintettel legyünk tisztában az általános szabályokkal:

 

• Lehetőleg csak kifogástalan állapotú sporteszközökkel menjünk kirándulni.

• Legyünk körültekintőek és elővigyázatosak, csak a helyszín pontos, óvatos felmérése és a megfelelő bemelegítés után induljunk neki a sí- vagy szánkópályának

• Csak tiszta látási viszonyok között keressük fel a pályát.

• Kerüljük el a túlzsúfolt helyeket.

• Ittasan, fáradtan ne kezdjük el síelni, korcsolyázni, mert nem tudunk rendesen   koncentrálni magunkra és a többi sportolóra sem. Iktassunk be rövidebb pihenőket, ha pedig ez sem használ, folytassuk a csúszkálást másnap.

• A magas hegyekben, a hófedte lankák közt hasonlóan erős lehet a napsütés, mint nyáron. Ezért a szabadon levő arcot speciális fényvédő arckrémmel kell bekenni. Az erős fény a hóról visszaverődve nem csak a felnőttek, de a velük sportoló gyermekek szemét is zavarhatja, érdemes megfelelő napszemüveget, vagy sí-szemüveget beszerezni.

• Jeges útviszonyok esetén járjunk a füvön, földes talajon, vagy más nem teljesen sima felületen, lehetőség szerint a járda mellett.

 

                                                                                              Békési Rendőrkapitányság

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében