A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Díszpolgári címet kapott dr. Ferencz Csaba

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Díszpolgári címet kapott dr. Ferencz Csaba

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-08-19 21:22 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Mezőberényhez való kötődése alapján, a tudományok területén elért eredményei, emberi magatartása, valamint Mezőberény jó hírnevének öregbítése alapján Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete a város lakóinak tisztelete és nagyrabecsülése kifejezéseként, erkölcsi elismerésként 2021. augusztus 19-én „Mezőberény Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozott dr. Ferencz Csabának.


Az elismerés átvétele előtt dr. Ferencz Csaba az űrkutatásról és a Szent Korona vizsgálatáról tartott előadást. Kiemelte az űrtevékenység az emberiség megmaradásának egyik záloga, a precíziós mezőgazdaság és a gépkocsik navigálása már nem képzelhetetlen műholdak nélkül.

 

A Szent Korona 1980-as vizsgálatának eredményéről kifejtette, megállapítható, hogy az alsó és a felsőrész egy időben és egymáshoz tervezve készült 1000 körül  nagy valószínűséggel ezzel koronázták meg Szent Istvánt, és ezt ajánlotta fel Szűz Anyának.

 

Siklósi István polgármester köszöntőjében elmondta, hogy gyermekkorában egy udvarban éltek, majd 1975-ben már a televízióban látta, amikor szakértőként a Szojúz-Apolló program eseményeit kommentálta. A polgármester kifejtette, kevés hasonló nagyságú település mondhatja el, hogy két nemzetközi hírű űrkutató indított útnak. Dr. Gschwindt András a Masat-1 kapcsán vált ismertté.

 

Dr. Ferencz Csaba méltatásában elhangzott, hogy 1941-ben Erdélyben született, a második világháború után, 1947-ben családjával Magyarországra menekültek. Gyermek és ifjú korát Mezőberényben töltötte. Békésen járt középiskolába, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karán tanult és szerzett mérnöki oklevelet. A Magyar Tudományos Akadémia műszaki tudományok doktora, a Budapesti Műszaki Egyetem habilitált doktora, címzetes egyetemi tanár. Kutatási területe az elektromágneses hullámterjedés, a Föld és a bolygók magas légköre, az űreszközök fedélzeti berendezései, a műholdas távérzékelés, a globális változások és az űridőjárás.

Egy négytagú mérnökcsoport vezetőjeként 1980-ban részt vett az 1978-ban Magyarországra visszaszállított Szent Korona vizsgálatában. Ennek tapasztalatait a 2002-ben kiadott Szent István király koronája című könyvében publikálta.

 

Az ünnepi testületi ülésen közreműködött Binder Anikó pedagógus, Rázga Áron zongoraművész és a „Leg a Láb” Alapfokú Művészeti Iskola táncosai.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2023. február hónapban

házasságot kötöttek

 

Jenei András Zoltán (Murony) és Madarász Éva (Murony)

 

Gál Balázs (Gyomaendrőd) és Varga Szilvia (Gyomaendrőd)

2023. február hónapban

 elhunytak

 

Reményi Andrásné szül. Kis Anna Mária (1944)

 

Radnóti Miklós (1945)

 

Dr. Zahorán Jánosné szül. Bagi Éva Ilona (1959)

 

Varga Istvánné szül. Tóth Mária (1927)

 

Zavada Pál (1960)

 

Dr. Plavecz Mihály (1943)

 

Plavecz Jánosné szül. Oláh Erzsébet (1931)

 

Kiszel Györgyné szül. Bereczki Piroska (1939)

 

Pécs József (1937)

 

Varga József (1939)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok