A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Testvérvárosi évfordulók

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Testvérvárosi évfordulók

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-04-20 08:16 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Testvérváros
|
Kibocsátó: Önkormányzat


BARÁTSÁG, ÖSSZETARTOZÁS, PARTNERSÉG

1991- 2021. április 24. Gronau- Németország 30 év

2001- 2021. augusztus 10. Gúta- Szlovákia 20 év

2006- 2021. augusztus 20. Csantavér- Szerbia 15 év

 

Három fogalom, három település, három évszám, mely a 2021. évvel összecseng: a város három testvértelepülésének évfordulójával. A jelen járványügyi helyzetben elmaradnak a személyes találkozások, nagyszabású ünnepségek, az emlékezés, a sokféle történések, közös fellépések, programok, barátságok felidézése online formában történhet meg.

 


 

Gronau

„30 évvel ezelőtt, 1991. április 24-én került aláírásra Gronau és Mezőberény Város Önkormányzata által a két város közötti együttműködési megállapodás. A kapcsolat, amely végül a hivatalos partnerséghez vezetett, pár évvel korábbra nyúlik vissza, nevezetesen 1987-re, amikor 25 fős gronau-i fiatalokból álló csoport töltött 10 napot magyar földön, Mezőberényben. Ezt követően a német város akkori polgármesterének Norbert Diekmann-nak köszönhető a hivatalos testvérvárosi kapcsolat kialakítása. A két település 1500 km-re fekszik egymástól, mégis az évek során folyamatosan került sor találkozókra, melyek máig nagyszerűen működnek. Közösségek - így a teljesség igénye nélkül a hivatalos delegációk mellett -  Városi Ifjúsági Fúvószenekar- Erlöserkirche fúvószenekar, a Vorwärts Epe ifjúsági szakosztálya, a Loster Epe és Brook-Spechtholtshook Gronau vadászegyesület küldöttségei, valamint az önkéntes tűzoltók - Tűzoltóság képviselői, a labdarúgók és a Posaunenchor zenészei, a „Timeless” blues és rockegyüttes tagjai, és a Mazsorett Együttes - „Dance Company”- táncosai is hozzájárultak a kapcsolatok erősítéshez.”

 

Grouna

www.gronau.de

 

 

Gúta

„20 évvel ezelőtt, 2001. augusztus 10-én került aláírásra Gúta és Mezőberény Város Önkormányzata által a két város közötti együttműködési megállapodás. Mezőberény Város Önkormányzatának delegációja a szlovákiai Kolárovó - Gúta városába utazott, ahol a régóta tervezett testvérvárosi kapcsolat felvétele valóra vált Dr. Tóth Imre polgármesternek köszönhetően. Mezőberényben 2001. augusztus 18-án ünnepi testületi ülés keretében került megerősítésre a megállapodás, mely magába foglalta a kultúra, oktatás, sport, közigazgatás területén is a jó kapcsolatok kialakítását. Ugyanezen a napon a Testvérvárosok Emlékoszlopán közösen leleplezték a testvérvárosi kapcsolatot hirdető emléktáblát. Az azóta eltelt időszak alatt barátságok, civil kapcsolatok alakultak ki és közös programok, pályázatok valósultak meg. 2016-ban a Települési Értéktár jelentett új kapcsolódási pontot a települések között. Mindez új lehetőséget adott: a közös értékek, a múlt egyezései és a rokoni szálak ereje a további kapcsolatokat építésére.”

 

Gúta
www.kolarovo.sk

 

Csantavér

„2006. augusztus 20-án sokak vágya teljesült, amikor a Berényi Napok rendezvénysorozat keretein belül Csantavér és Mezőberény város polgármestere nyilvános, ünnepi testületi ülésen aláírta a testvérvárosi megállapodást. A Testvérvárosok Emlékoszlopán - négy város után (Münsingen, Gronau, Szováta, Gúta) ötödikként – leleplezték a hivatalos kapcsolatfelvételt megörökítő Csantavér és Mezőberény címerét ábrázoló emléktáblát a Fortuna téren. A testvérvárosi kapcsolatot a két település önkéntes tűzoltói között létrejött példaértékű együttműködés is erősítette.

 

Csantavér
csantaver.lap.hu

 

 

Gronau, Gúta, Csantavér

 

Három évszám, három, több évtizedes kapcsolat, mely számos eseményt hozott településeink életébe. Programok, melynek része volt a hagyományok ápolása, a sport, a kultúra, a zene összetartó erejének megélése és mindaz, ami élettel töltötte meg a kapcsolatunkat. Elért eredményeink tekintetében közös feladatunk és felelősségünk, hogy bevonjuk e munkába a következő generációt annak érdekében, hogy a megalapozott kapcsolatok tovább éljenek és lehetőség nyíljon azok új tartalommal való megtöltésére és szorosabbra fűzésére.

 

Köszönet mindazoknak, akik a kapcsolatok létrejöttében, elmélyítésében, a programok megszervezésében részt vállaltak és mindazoknak, akik azóta is alakítói ezen együttműködésnek. Példamutató, hogy 15, 20 és már 30 évvel ezelőtt voltak olyan városlakók, akik hittek a barátságban, és ma ezt az örökséget vihetjük tovább.

 

 

Mezőberény, 2021. április

 

 

Siklósi István

Mezőberény Város polgármestere

 


Cimkék: testvérváros  
Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok