A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Sikeresen lezajlott a geotermikus rendszer visszasajtoló kútjának vizsgálata Mezőberényben

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Sikeresen lezajlott a geotermikus rendszer visszasajtoló kútjának vizsgálata Mezőberényben

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-03-02 10:54 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Városházi hírek
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Egy európai kutatócsoport elemzéseket végez és megoldásokat keres a mezőberényi geotermikus fűtőmű teljesítményének javítására. A városi fűtőberendezés egy geotermikus termelő- és egy visszasajtoló kutat tartalmaz, ahol a rétegekből származó víz a tervek szerint ciklikusan keringene a kutak és a természetes földalatti tározó között. A fűtőmű működtetése során számos problémát figyeltek meg a geotermikus fluidum rezervoárba történő visszasajtolásánál.


A megfigyelt üzemeltetési problémák ismeretében a kutatók magyar vállalatok együttműködésével a helyszínen kút integritási és injektálási teszteket végeztek. Elemezték és értékelték a kút tényleges körülményeit, hogy további beavatkozásokat tudjanak javasolni, amelyek a fűtőművet a közeljövőben működőképessé tehetik. A helyszíni műveletek nemrégiben sikeresen befejeződtek, és a mérési eredmények részletes értékelése zajlik jelenleg a potsdami Német Geológiai Kutatóintézetben (GFZ) és a hollandiai Delfti Műszaki Egyetemen.

 

2021 január végén egy fúróberendezés és a működéséhez szükséges eszközök települtek a visszasajtoló kúthoz, hogy elvégezzük a kútszerkezet-méréseket és a kút integritási tesztjeit. A műveletet a kút talpmélységének meghatározásával kezdtük, hogy ellenőrizzük a szabad átjárást a további fúrási szerszámok és mérő szondák számára. Talpmintavételt követően a kút termelő szakaszának tisztítását és átmosását végeztük el környezetbarát folyadékokkal. A kút tisztítási munkálatai után hidraulikus tesztet hajtottunk végre, amely a kút integritásáról és az injektálási paraméterekről szolgáltatott információt a kút szűrőzött szakaszaira vonatkoztatva.

 

A kutak mérési és vizsgálatai adataiból származó eredmények azt mutatják, hogy a kút teljes mélységében, egészen a közel 2 km mélységű talpig átjárható – melynek ismerete lényeges minden további művelet tervezéséhez. A mérések során kiderült, hogy a kút béléscsövein nem jelentkeznek agresszív korróziós károk. A hőmérséklet és a neutron mérések adatai azt sugallják, hogy a kútszerkezet mélyebb részeiben elhelyezkedő szűrők megfelelően működhetnek besajtolás céljára. A lyukgeofizikai mérések kiegészítéseként hidraulikus teszteket is végrehajtottunk a béléscső-cement szakasz zárásának igazolására. Az eredmények arra utalnak, hogy a kútban nem sérült ez a szakasz. A kútviszonyok hidraulikus tesztelését és a műveleti eszközök megbízhatóságának kiértékelését követően besajtolási tesztet hajtottunk végre hideg sóoldattal. A kút mérései és a hidraulikus tesztelési műveletek sikeresek voltak, információt adtak a kút integritásáról. A kombinált besajtolási tesztek előzetes értékelése alátámasztja az alacsony visszasajtolási értéket, amely azt jelzi, hogy erősen ajánlott egy kémiai stimulációs eljárás a rezervoár injektivitási teljesítményének javítását illetően.

 

A terepi mérések nagy mennyiségű adatot eredményeztek, melyek feldolgozását a Német Geológiai Kutatóintézetben (GFZ) és a Delfti Műszaki Egyetemen végezzük. A begyűjtött adatok értelmezését követően kidolgozzuk a kút hatékonyságnövelését célzó stimulációs tervet.

 

Az EU által támogatott tudományos projekt kutatja a geotermikus rendszer újraindításának műszaki megvalósíthatóságát. Ha a projekt sikeres, a város és az illetékes hatóságok döntése, hogy a geotermikus rendszert fejlesztik-e tovább.

 

A visszasajtoló kút környezetéből már elvonult a fúróberendezés. Köszönjük szépen a közelben élők és helyiek támogatását, megértését és türelmét. Szintén köszönjük a mérések során közreműködő partnereinknek együttműködését és megbízható munkáját: Mannvit Kft., Mezőberény ’17 Kft., VABEKO Kft., Newpark Drilling Fluids Pannonia Kft. és GEOINFORM Kft.

 

Háttérinformáció:
2009-2010-ben úgy döntött Mezőberény város önkormányzati vezetése, hogy a közintézmények fűtésére geotermikus hőerőművet szeretne létesíteni, amely a Békési medence mélyebb rétegeiből felszínre hozott meleg vizet hasznosítaná a város számára. Egy kútpár és a hozzájuk tartozó felszíni infrastruktúra számos hőcentrummal került kiépítésre és átadásra. A megépült geotermikus rendszer azonban különféle próbálkozások ellenére sem tudott fenntarthatóan működni, a lehűlt termálvíz visszasajtolásához köthető problémák miatt.

 

Kapcsolat:

Osvald Máté
Fenntartható Energia Mérnök
+36302136953
osimate@gmail.com

Projektvezető intézmény: Német Geológiai Kutatóintézet (GFZ), Potsdam, Németország
https://www.gfz-potsdam.de/
Kapcsolat: angela.spalek@gfz-potsdam.de
A projekt honlapja: www.destress-h2020.eu


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2021. szeptember hónapban

házasságot kötöttek

 

Buczkó Balázs (Mezőberény) és Bartalus Vivien (Köröstarcsa)

 

Pál Zsolt Krisztián (Mezőberény) és Galambos Gabriella (Beszterec)

 

Palotás János (Mezőberény) és Harascsák Zsófia (Mezőberény)

 

Dézsán Tamás (Mezőberény) és Rácz Martina (Mezőberény)

 

Bereczki Attila (Mezőberény) és Katona Ágnes (Mezőberény)

2021. szeptember hónapban

 elhunytak

 

Mojzsis Andrásné szül. Balog Zsuzsánna (1933)

 

Matuska János Mátyás (1941)

 

Palotai Andrásné szül. Sztraka Mária (1941)

 

Balog Gábor (1973)

 

Petrics Dániel (1933)

 

Benkő Ferencné szül. Serbán Mária (1944)

 

Dombi Sándorné szül. Nemes Mária (1931)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok