A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A velünk élő múlt – új állandó tárlat a gyűjteményben

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

A velünk élő múlt – új állandó tárlat a gyűjteményben

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-01-22 14:24 | Szerző: OPSKMM.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A magyar kultúra napja alkalmából 2021. január 22-én nyílt meg A velünk élő múlt címmel a Muzeális Gyűjtemény új állandó kiállítása. A járványhelyzet miatt a megnyitót az érdeklődők az intézmény Facebook-oldalán egyenes adásban követhették, illetve a helyi kábeltévé műsorában január 24-én 19 órától tekinthetik meg.


Köszöntőjében Siklósi István polgármester hangsúlyozta, a Muzeális Gyűjtemény életében az új állandó kiállítás új fejezetet nyit, hiszem az intézményegység új értékekkel gazdagodott. A polgármester arra hívta fel a mezőberényiek figyelmét, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, feltétlenül személyesen tekintsék meg a tárlatot.

 

Körösi Mihály alpolgármester megnyitójában arról szólt, a település életében fontos a múlt ismerete, hiszen az határozza meg az identitást. A kiállítás első része a múltat mutatja be, a második része – amely a Települési Értéktárról szól – a gazdaság szereplői számára mutat kiutat. A város múltjáról szóló rész időrendben, jól tagoltat részletezi a település történetét. Aki több információt kíván, az okos telefonja révén a tablókon látható QR-kódok segítségével többet is megtudhat.

 

Dr. Bódán Zsolt történész, a békési levéltár vezetője mutatta be a tárlatot. Elmondta, a történelmi rész az őskortól a várossá nyilvánításig, 1989-ig mutatja be a település történetét. Az értéktárról szóló második rész már a jelenre vonatkozik, mindkettőre méltán lehetnek büszkék a mezőberényiek. A történelmi és az értéktári mellett az új állandó tárlat harmadik része a mezőberényi arcképcsarnok. Ez az értéktárban megtalálható személyiségeket mutatja be, kiemelten Orlai, Petőfi és Szabó Árpád életét eleveníti fel.

 

A kiállítás a Kubinyi Ágoston Program keretében jött létre, dr. Bódán Zsolt történész és Csete Gyula etnográfus rendezte.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2021. március hónapban

házasságot kötöttek

 

 

Bartó Zoltán (Mezőberény) és Braun Magdolna (Mezőberény)

2021. március hónapban

 elhunytak

 

Schőn Mihályné szül. Madarász Zsuzsanna (1931)

 

Szücs Józsefné szül. Brücher Magdolna (1928)

 

Erdősné Schőn Zsuzsanna Mária (1941)

 

Gáspár Imréné szül. Vas Zsófia (1935)

 

Kőszegi Mártonné szül. Bereczki Ilona (1931)

 

Kőszegi Márton (1924)

 

Köhler Julianna (1934)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok