A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Beszélgetés a helytörténeti kutatásról

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Beszélgetés a helytörténeti kutatásról

Nyomtatás
Létrehozva: 2020-11-03 18:42 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2020. november 3-án az OPSKMM kerekasztal-beszélgetést szervezett a helytörténeti kutatásokról a Könyvtárban. A kutatók részéről Henger Péter – ő az internet segítségével virtuálisan – , Kisari Miklósné és Körösi Mihály vett részt a beszélgetésben, a beszélgetést Bancsi Árpád történelemtanár vezette le.


Bancsi Árpád kérdésére válaszolva Henger Péter a kutató elődökről elmondta, hogy az első részletes leírást Mezőberényről 1806-ban Skorka András adta, nagyon jelentős Bonyhai Mihály monográfiája az 1930-as évekből, továbbá a település történetéről ma is alapműnek számít az 1973-ben megjelent két kötetes monográfia. Az elmúlt évtizedekben sok-sok egyéb forrásmunka látott napvilágot, és számos kézirat vár még kiadásra.

 

Bálint Etelka könyvtáros arról szólt, hogy a Könyvtár helytörténeti gyűjteménye sok témát ölel fel, ez iránt érdeklődés is mutatkozik. Emellett a könyvtárosok a helytörténeti kutatóknak online adatbázisok elérésében is segítségére tudnak lenni.

 

Csete Gyula etnográfus megfogalmazta, a Muzeális Gyűjteményt elsősorban szakdolgozatukat írók keresik fel, és a levéltárakkal ellenétben nem írásos, hanem tárgyi forrásokat őriznek.

 

Kisari Miklósné szerkesztésében ez évben jelent meg a „Megkésett levelek Gitta néninek” című kötet, ez Hegedűs Gitta „Levelek Imréhez” című korábban megjelent könyvre reflektál. A szerkesztő elmondta, a könyv tartalmazza a svábokat ért atrocitásokat, muszáj, hogy ezek a jövő számára fennmaradjanak. Ezt azzal magyarázta, az ő generációja az utolsó, amely hitelesen tud erről szólni.

 

Körösi Mihály kiemelte, a helytörténészek munkájukkal egyrészt lokális igényt elégítenek ki, de a feltárt tényeket be kell illeszteniük az országos események rendjébe, ehhez pedig szakmai felkészültség szükséges.    

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. június hónapban

házasságot kötöttek

 

Iflazoglu Evrim Can (Szeged) és Dr. Szugyiczki Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Rácz Norbert Károly (Mezőberény) és Guti Éva (Mezőberény)

 

Dékány Tibor (Mezőberény) és Klein Anikó (Mezőberény)

2024. június hónapban

 elhunytak

 

Ujhelyi Imre (1982)

 

Chovanyecz Pálné szül. Krattinger Magdolna (1927)

 

Széll Sándor (1951)

 

Oczot Zsuzsanna (1999)

 

Nagy István (1953)

 

 

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében