A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A Petőfi-kutatóra emlékeztek

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

A Petőfi-kutatóra emlékeztek

Nyomtatás
Létrehozva: 2020-10-15 17:53 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Mezőberény Város Önkormányzata emléktáblát állított dr. Irányi István tanár, Petőfi-kutatónak halála 10. évfordulója alkalmából. Az iskola bejáratánál az emléktáblát 2020. október 15-én Siklósi István polgármester és Bagi Ádámné pedagógus, egykori tanítvány leplezte le.


Siklósi István köszöntőjében hangoztatta, bár a neves Petőfi-kutató halálának évfordulójára emlékeznek, de ezért nem kell szomorkodniuk, hiszen dr. Irányi István újat adott a városnak, ezzel gazdagította a települést.

 

Bagi Ádámné visszaemlékezésében hangsúlyozta, akik az emléktábla avatására összegyűltek, azok abban egyetértenek, hogy tisztelik dr. Irányi Istvánt és szeretik Petőfi verseit. Hangsúlyozta, a március 15-i hagyományos Petőfi-emléktúra útvonala ma is az, amit a tanáruk megmutatott a hagyománykutató kör tagjainak.

 

Bagi Ádámné kitért arra, az emléktábla az általános iskolában a legjobb helyen van. Szerencsés, hogy a bejáratnál épp szembe van Szabó Árpádéval. Ugyanis Szabó Árpád az intézmény akkori igazgatója szeretettel fogadta a dr. Irányi Istvánt, később is jó személyes kapcsolatban voltak. Petőfi-kutatóként a nyolcadik osztály tagjait vonta be a hagyománykutató szakkör munkájába. Az itt folyó tevékenység egyik eredménye, hogy 1961. július 30-án a Körös-parton leleplezték a Petőfi-emlékművet. Hangsúlyozta, Mezőberény neki köszönheti, hogy kiemelt Petőfi emlékhellyé vált.

 

Végezetül Bagi Ádámné megfogalmazta, dr. Irányi István munkáját folytatni kell, és megfelelő módon és helyen kell az érdeklődők elé tárni kutatásainak eredményét.

 

Az emléktábla avatása után a Muzeális Gyűjteményben hagyománykutató kör egykori tagjai baráti beszélgetésre jöttek össze, ezt Kisari Miklósné, a kör egykori elnöke vezette. Az érdeklődők itt megtekinthették a Petőfi-kutató által készített, a gyűjteménynek felajánlott tizenkét nagyméretű tablót és az egyéb eredeti dokumentumokat.

 

Csete Gyula szalmai vezető köszöntőjében elmondta, a tablókat 2001-ben tárták a nyilvánosság elé, és azok most is megtekinthetők, a dokumentumokat pedig már digitalizálták.

 

Siklósi István ajándékot nyújtott át Bagi Ádámnénak és a kör egykori tagjainak, illetve az Irányi család megjelent tagjainak.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK