A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A geotermikus rendszer teljesítményét növelő munkálatok

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

A geotermikus rendszer teljesítményét növelő munkálatok

Nyomtatás
Létrehozva: 2020-09-01 16:05 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Felhívások
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


2009-2010-ben úgy döntött Mezőberény város önkormányzati vezetése, hogy a közintézmények fűtésére geotermikus hőerőművet szeretne létesíteni, amely a talaj mélyebb rétegeiből felszínre hozott meleg vizet használ a város számára, a Békési medencéből. A célok között szerepelt, hogy egy környezetbarát fűtőrendszert hozzanak létre, amely az addig használt földgáz minél nagyobb részét geotermikus energiával váltaná ki, amely egy tiszta és helyben kitermelhető energiaforrás.


2011 és 2012 között a geotermikus rendszer kiépítésre került, a megvalósulását egy, az EU által szponzorált nemzeti program támogatta. Egy termelő és egy visszasajtoló kút, valamit az üzemeléshez szükséges felszíni technológia mellett a városban több hőközpont is kialakításra került. Az üzemelés során a termelő kútból forró vizet termeltek, amely hőtartalmának használata után a felszín alá került a visszasajtoló kút segítségével. A visszasajtolás azonban nem volt sikeres, és több különböző megközelítéssel sem sikerült a lehűlt vizet fenntartható módon a felszín alatti rétegekbe visszajuttatni.

 

Most egy főként német és holland kutatókból álló csapat keres megoldást a geotermikus rendszer teljesítményének javítására. Ez a munka egy DESTRESS nevezetű, Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretrendszere által támogatott projekt során zajlik. Mezőberény egy vizsgálati területe ennek a kutatási projektnek.

 

A munka első lépéseként a korábbi üzemelési adatok begyűjtése és elemzése történt meg, valamint fluidum- és kőzetmintákat gyűjtöttek a terepről, amelyeket laboratóriumban megvizsgáltak. Számos tudományos tanulmány szolgáltatja a kifejezetten Mezőberény helyi adottságaira kidolgozott technikai koncepció alapját.

 

A közeljövőben a geotermikus rendszer visszasajtoló kútját terepi munkálatok során fogják vizsgálni a szakemberek. A tervek szerint 2020 szeptemberében kezdődnek majd el a kezdeti tereprendezési munkálatok, amely után egy fúrótorony és hozzá tartozó eszközök fognak a visszasajtoló kút köré települni. A mérések és tesztek alapján a kutatók egy új koncepciót dolgoznak majd ki a fenntartható, szén-dioxid kibocsátásmentes hőtermelésre Mezőberény városának. A programban dolgozó szakemberek előzetesen semmilyen garanciát nem tudnak adni a gazdaságos működtetésre, de lehetőség kínálkozik egy esetleges működőképes rendszer kialakítására.

 

A munkálatokkal kapcsolatban felmerült kérdésekkel, vagy a terepi mérések során felmerült problémákkal kapcsolatban keressék bártan Osvald Mátét.

 

Osvald Máté

Fenntartható Energia Mérnök

+30302136953

osimate@gmail.com

 

 

Projektvezető intézmény: Német Geológiai Kutatóintézet (GFZ)

https://www.gfz-potsdam.de/

Kapcsolat: angela.spalek@gfz-potsdam.de

A projekt honlapja: www.destress-h2020.eu


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK