A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Megkésett levelek Gitta néninek – könyvbemutató

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Megkésett levelek Gitta néninek – könyvbemutató

Nyomtatás
Létrehozva: 2020-06-20 14:41 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Kisari Miklósné szerkesztette Megkésett levelek Gitta néninek című könyvet 2020. június 20-án Henger Péter helytörténész mutatta be a Muzeális Gyűjtemény udvarán, és ő beszélgetett a szerkesztővel.


A megjelenteket Siklósi István polgármester köszöntötte, elmondta, az új kötet válasz Hegedüs Gitta: Levelek Imrének című könyvére. E munkák más-más világlátást tükröznek, de mindkettő érdekes, különösen a mezőberényiek számára, mert helyi történeteket dolgoznak fel.

 

Erdész Ádám, a MNL Békés Megyei Levéltára igazgatója, a város díszpolgára hangsúlyozta, a kötet érdeme, hogy azt a szférát mutatja be, ami az emberek emlékezetében megmaradt. Az élő emléket, a személyes múltat tárja fel.

 

Henger Péter szólt arról, hogy a Levelek Imrének című könyv az 1944-45-ös földrengésszerű változásokat mutatja be, Gitta néni könyve tükrözi az ő látásmódját, az egyes fejezetekben bántó megjegyzéseket is tartalmaz. Ezekre a kérdésekre fogalmazta meg válaszát Kisari Miklósné. Henger Péter elmondta, a kötet páratlanul értékes visszaemlékezéseket, naplóbejegyzéseket, összegzéseket tartalmaz. Ezért érdemes arra, hogy elolvassuk, magunknak feldolgozzuk és másoknak is ajánljuk.  

 

Kisari Miklósné kifejtette, Gitta néni könyvében szó van egy tót férfiról, aki sváb feleségét önként követett a málenkij robotra, tudta, ez a szüleiről szól. Megdöbbent, mikor arról is olvasott, hogy a 300 éve Mezőberényben élő nemzetiségiek menjenek vissza oda, ahonnan jöttek. Úgy gondolta, erre válaszolnia kell.

 

Az érdeklődők népes seregében többen felszólaltak, köztük Nagyné Pintér Jolán, a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnöke is. A kötet megvásárolható Kisari Miklósnénál.

 

A könyvbemutató végén Henger Péter bejelentette, már nyomdakész állapotban van Gitta néni következő munkája Emlékezzünk a régiekről címmel. Ennek bemutatója őszre várható.  

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. június hónapban

házasságot kötöttek

 

Iflazoglu Evrim Can (Szeged) és Dr. Szugyiczki Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Rácz Norbert Károly (Mezőberény) és Guti Éva (Mezőberény)

 

Dékány Tibor (Mezőberény) és Klein Anikó (Mezőberény)

2024. június hónapban

 elhunytak

 

Ujhelyi Imre (1982)

 

Chovanyecz Pálné szül. Krattinger Magdolna (1927)

 

Széll Sándor (1951)

 

Oczot Zsuzsanna (1999)

 

Nagy István (1953)

 

 

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében