A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Szelekovszky László Sisiről

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Szelekovszky László Sisiről

Nyomtatás
Létrehozva: 2020-03-04 18:33 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Sisiről, a magyarok királynéjáról tartott előadást 2020. március 4-én Szelekovszky László nyugalmazott természetvédelmi főtanácsos a Művelődési Központban. A megyében fellelhető Sisi-ereklyékből kisebb kiállítást rendezett.


A félszáz érdeklődő előtt az előadó elmondta, Sisi szerette a magyarokat, rájött, hogy az itteni emberek nagyon szabadságszeretők. Közbenjárására a szabadságharc számtalan foglya kapta vissza a szabadságát, például Deák Ferenc vagy Andrássy Gyula, továbbá az ő közbenjárására jött létre a kiegyezés. A királyi pár koronázására emlékkönyvet és emlékérméket adtak ki. A magyarok hálájuk jeleként Sisinek felajánlottak a gödöllői Grassalkovich-kastélyt, a királyné szívesen és sokat időzött itt.

 

Szelkovszky László szólt arról, Sisi Békés megyében is járt, férjével 1857 májusában, a nagy árvíz miatt jöttek, Bécsből hozattak is egy kotrógépet. Először az ókígyósi kastélyban szálltak meg, azt követően a gyulai Almásy-kastélyba mentek, onnan pedig a dobozi hídhoz, ahol a gátőrháznál volt egy kilátó, amit nekik építettek. Békésben rajongtak érte, ezrek éljenezték mindenhol. Amikor 1898-ban, Genfben Erzsébet királynét meggyilkolta egy olasz anarchista, Darányi Ignác akkori földművelésügyi miniszter három millió emlékfát ültetett el Magyarország falvaiban. A királyné emlékére kerteket, ligeteket, parkokat hoztak létre a legtöbb telepítés erdészházaknál, vasútállomásoknál, ilyen a gyomai, a csabai és szarvasi, illetve közúti őrházaknál történt. Ennek a legszebb példája a gyomai Erzsébet liget, amelyet a Nőegylet és az Istvánfenéki Ármentesítő Társulat hozott létre, míg a szarvasit a Kákafoki Gáttársulat és Bolza Pál telepítette.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK