A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A mezőberényi szlovákok bizonyították hagyományápoló és közösségépítő tevékenységüket

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

A mezőberényi szlovákok bizonyították hagyományápoló és közösségépítő tevékenységüket

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-10-07 13:55 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


2019. október 5-6-án tartotta a már hagyományosnak számító SZLOVÁK NEMZETISÉGI NAP-ot a Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat.


 

Az eseményt megtisztelte Hollerné Racskó Erzsébet az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és a testvérvárosunkból, Gútáról érkezett vendégek, akik a rendezvény sikeréhez is nagyban hozzájárultak. A Litvai András elnök vezette Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör tagjai közel 40 fővel látogattak három napra a városba. Az idén úgy érkeztek, hogy a főzésben, a szlovák ételek elkészítésében is részt vettek.

A helyi szlovákok előkészítő munkája meghozta az eredményt, hiszen szombat délelőtt a kiállítást Körösi Mihály helytörténész, képviselő már népes jelenlévő előtt nyitotta meg illetve voltak jelen az Ünnepi ételeink a mezőberényi asztalokon című kiadvány megjelenésénél. A vendégek közül sokan vettek részt a II. Kerületi Evangélikus Egyházközség lelkészének, Selmeczi Lajos Péternek a beiktatási ünnepségén, akit a város nevében Siklósi István polgármester, a szlovákság nevében Borgula Györgyné elnök köszöntött. A délután a Művelődési Központban a hagyományőrző szlovák kulturális csoportok fellépésével folytatódott, melyet a Nefelejcs Óvoda óvodásai nyitottak meg, majd láthatták többek között a kiskőrösi, csabacsűdi, kétsopronyi és a mezőberényi szlovák népdalkörök műsorát, megcsodálhatták népviseletüket.

Ez idő alatt a másik helyszínen közel 40 fő dolgozott a Mamicska konyha megnyitása érdekében. A szlovák tradicionális ételek gasztronómiai bemutatójára, kóstolójára Mezőberény mellett Elek, Kiskőrös (akik még a Körös-parti Petőfi Emlékműhöz is kilátogattak és koszorúztak) és Gúta is főzött. Igazi szlovák finomságok, kapustnica (káposztás egytálétel), tócsni, brindzás haluska, csöröge, káposztás tészta, mákos guba is készült. A Piac csarnok kitűnő helyszíne volt az eseményeknek és a szlovák est kitűnő hangulatával méltó befejezése a napnak. A vasárnapra hirdetett hálaadó ünnepi istentiszteleten a Szlovákiából érkező csoport is részt vett, majd a mezőberényi tót temetőben régi síremlékek megáldására került sor Nobik Erzsébet és Selmeczi Lajos Péter evangélikus lelkészek szolgálatával.

 

Ez az októberi három nap szólt a helyi szlovákok ünnepéről,a szlovák hagyományok ápolásáról, szólt a munkáról, az együtt munkálkodásról, az emlékezésről, a szlovák nyelvű istentiszteletről, a Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör tagjaival való barátságról és remek szlovák nemzetiségű emberekről, akik együtt voltak és jól érezték magukat. Az eltervezett programok megvalósítása hihetetlen munka és egy példaértékű, "kortalan" közösség tenniakarásának eredménye. Egy csapat, mely tervezett, akart, tett és mindezt együtt és büszkén vállalva, hogy ma Ők a mezőberényi szlovák közösség tagjai.

 

 

 

Mertz Judit

 

 

 

 

GALÉRIA

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2021. szeptember hónapban

házasságot kötöttek

 

Buczkó Balázs (Mezőberény) és Bartalus Vivien (Köröstarcsa)

 

Pál Zsolt Krisztián (Mezőberény) és Galambos Gabriella (Beszterec)

 

Palotás János (Mezőberény) és Harascsák Zsófia (Mezőberény)

 

Dézsán Tamás (Mezőberény) és Rácz Martina (Mezőberény)

 

Bereczki Attila (Mezőberény) és Katona Ágnes (Mezőberény)

2021. szeptember hónapban

 elhunytak

 

Mojzsis Andrásné szül. Balog Zsuzsánna (1933)

 

Matuska János Mátyás (1941)

 

Palotai Andrásné szül. Sztraka Mária (1941)

 

Balog Gábor (1973)

 

Petrics Dániel (1933)

 

Benkő Ferencné szül. Serbán Mária (1944)

 

Dombi Sándorné szül. Nemes Mária (1931)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok