A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Díszpolgári címet kapott Kmetykó János és dr. Szabó Ferenc

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Díszpolgári címet kapott Kmetykó János és dr. Szabó Ferenc

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-08-20 14:33 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A város képviselő-testület 2019. augusztus 20-én a Városháza dísztermében megtartott ünnepi testületi ülésén megemlékeztek a várossá nyilvánítás 30. évfordulójáról, illetve díszpolgári címet adományoztak Kmetykó János főépítésznek és dr. Szabó Ferenc történésznek, levéltárosnak, a Békés Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatójának. Az elismeréseket Siklósi István polgármester és Szekeres Józsefné alpolgármester adta át.


Siklósi István ünnepi beszédében kifejtette, Mezőberényben még a hatvanas évek elején fogalmazódott meg a várossá válás álma, de az álom megvalósításáért tettek is: infrastruktúrát fejlesztettek, egészségügyi ellátást fejlesztettek és újraindították a gimnáziumot.  A várossá nyilvánítást 1974-ben megszigorították, a feltételek közzé bekerült, a nyolcezres lélekszám, és a harminc ezres vonzáskörzet. Végül ezeken a feltételeken enyhíttettek, ez tette lehetővé, hogy Mezőberény beadja a várossá nyilvánítási pályázatát. A polgármester kitért arra, bár a városi státusszal járó előnyök nagy része 1990 után megszűnt, mégis ennek is köszönhető, hogy Mezőberényben az úthálózat közel száz százaléka szilárd, teljesen kiépült a gázhálózat.      

 

Siklósi István szólt arról is, az ünnepi testületi ülés jó alkalom elismerések átadására, 2013-tól tízen kapták meg a díszpolgári címet. Az idén Kmetykó János városkép-alakító tevékenységéért, dr. Szabó Ferenc pedig a várossá nyilvánítást segítő munkájáért kapja meg az elismerést.

 

A méltatásban elhangzott, hogy dr. Szabó Ferenc 1935-ben született Orosházán.  Előbb, 1965-ben a gyulai levéltár, később a Békés Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója lett. Szerkesztésében 1973-ban jelent meg a Mezőberény története című kétkötetes monográfia. Ezzel segítette a település várossá nyilvánítását. Közreműködött Hencz Lajos hagyatékának átvételében, rendszeresen tartott előadást Mezőberény múltjáról. A Mezőberényért Emlékérem tulajdonosa.  

 

Kmetykó János 1945-ben született Mezőberényben, a Műszaki Egyetemen szerzett építőmérnöki diplomát, 2011-től a város főépítésze, közreműködött a helyi építészeti szabályzat és az arculati kézikönyv kidolgozásában. Legismertebb munkája a lökösházi Vásárhelyi–Bréda-kastély helyreállítása. Mezőberényben ő tervezte a református idősek otthonát.

 

A kitüntetés átvétele után dr. Szabó Ferenc elmondta, immár 84 éves, így 24 éve nyugdíjban van, ennyi idő alatt általában elfelejtik az embert, ezért különösen köszöni Mezőberénynek az elismerést. Kmetykó János arról szólt, hogy 29 évet élt Mezőberényben, ide kötik a gyökerek, itt járt iskolában, itt kötötte első barátságait.

 

GALÉRIA1

 

GALÉRIA2


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. június hónapban

házasságot kötöttek

 

Iflazoglu Evrim Can (Szeged) és Dr. Szugyiczki Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Rácz Norbert Károly (Mezőberény) és Guti Éva (Mezőberény)

 

Dékány Tibor (Mezőberény) és Klein Anikó (Mezőberény)

2024. június hónapban

 elhunytak

 

Ujhelyi Imre (1982)

 

Chovanyecz Pálné szül. Krattinger Magdolna (1927)

 

Széll Sándor (1951)

 

Oczot Zsuzsanna (1999)

 

Nagy István (1953)

 

 

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében