A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A megyében itt van a legtöbb települési érték

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

A megyében itt van a legtöbb települési érték

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-08-18 18:30 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A 2013 októberében megalakult Települési Értéktár Bizottság először öt éve mutatta be az elfogadott értékeket, azóta sokat bővült az értéktár. A piaccsarnokban 2019. augusztus 18-án megnyílt kiállításon 122 települési értéket tárt az érdeklődők elé.


Siklósi István polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, büszkék lehetünk értékeinkre, és arra, hogy Mezőberényt 30 évvel ezelőtt nyilvánították várossá. A címet nem elnyertük, hanem megdolgoztunk érte. Bízik benne, hogy 30 éves városi hagyományunkkal és értékeinkkel itthon tudjuk tartani fiataljainkat, illetve haza tudjuk csábítani őket.

 

Dr. Erdész Ádám, történész, a MNL Békés Megyei levéltára igazgatója az eltelt 30 évről adott áttekintést. Megfogalmazta, Mezőberény várossá nyilvánításának 30 éves évfordulóját nem ünnepelhetné méltóbban, mint értékeivel. A hetvenes években a várossá nyilvánítás több pénzzel járt, több állami támogatást kaptak az infrastruktúra fejlesztésére. Berényt 1989. március 1-én nyilvánították várossá, és már március 15-én a tüntetések jelezték, hogy vége lesz az addigi rendszernek. Ennek ellenére az elmúlt harminc év a városnak mégis sikeres volt. Berény 1723-ban települt újjá erős önkormányzatisággal, illetve együttműködési és munkakultúrával. A rendszerváltás után a város ehhez a természetes folytonossághoz csatlakozott, ezt vitte tovább. Az elfogadott 122 települési érték erősközösségre vall.

 

Körösi Mihály, a Települési Értéktár Bizottság elnöke elmondta, az értéktár gyarapítására civilszervezeteket kértek fel. Ezek javaslataikkal jól dolgoztak, ezt mutatta az öt évvel ez előtt megtartott kiállítás is. A Berényben folyó munkára máshol is felfigyeltek, tevékenységük bemutatását kérték a megye több településén, két alkalommal országos rendezvényen, sőt Erdélyben és Szlovákiában is. A megyei értéktárban jelenleg öt mezőberényi érték található.

 Végül Siklósi István megemlítette, a megyében Mezőberény rendelkezik a legtöbb települési értékkel.       

 

A megnyitó után a kiállítás résztvevői az értéktárban található néhány finomságot kóstolhattak meg. Közreműködött az Ős-Berény Táncegyüttes.  

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében