A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Vándortáncház MVÓI óvodáiban

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Vándortáncház MVÓI óvodáiban

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-03-27 11:28 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Oktatás
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


2019 februárjában Mezőberény Város Óvodai Intézményében, a Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház keretein belül két élőzenés, néptáncos - néptáncpedagógus által vezetett táncház is megvalósult. A rendezvénysorozat e két programja a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület együttműködő segítségével jöhetett létre, intézményünk két óvodájában, a Nefelejcs és a Magyarvégesi Óvodában, a két óvoda nevelőtestületéből alakult Hagyományápoló Munkaközösség kezdeményezésére.


A munkaközösség célja intézményünk pedagógiai programjához szorosan kapcsolódva a hagyományokra épülő nevelés támogatása, a háromnemzetiségű lakóhelyünkhöz, a szülőföldhöz való erősebb kötődés kialakítása, elsősorban a magyar és szlovák népi kultúránk megélése, megismertetése. A két táncos-zenés esemény ezeket a céljainkat támogatta, kiegészítette az óvodáinkban folyó nevelő munkát, az élő hagyományt varázsolta óvodásaink életébe.

 

A Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház február 13-án a Nefelejcs Óvodában színesítette a farsangot. A zene, a tánc hozzátartozik ehhez a naphoz, ezért nagyszerűen kapcsolódott az óvoda programjához. A zenét Schäffer Szilveszter és barátai szolgáltatták, a táncházat Bakró Erzsébet vezette. A szlovák mondókákat, gyermekdalokat, játékokat, és zenét a gyerekek szívesen fogadták, figyelték a szlovák viseletbe öltözött néptáncos mozgását. A táncházat egy hangszerbemutató is követte. Akik kedvet éreztek hozzá, közelről megnézhették, kézbe is vehették, sőt meg is szólaltathatták a zenekar hangszereit: a hegedűt, brácsát és a nagybőgőt.

 

Február 22-én a Magyarvégesi Óvoda farsangi táncházába látogatott el a Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház. A zenét a Sárkányhúzó zenekar szolgáltatta, a táncházat Simon Zoltán vezette. Új hangszerként a citera és a tekerőlant szólalt meg a rendezvényen.

 

Az óvoda mindennapjaiban fontos szerepet töltenek be a különböző népi mondókák, játékok, dalok, táncok. Jelen vannak nemcsak a foglalkozások részeként, de a szabad játéktevékenységek során is. Kifejezik jókedvünket, átsegítenek nehéz pillanatokon, közösséget hoznak létre és formálják azt. A gyerekek a táncházakban családjaikkal együtt vesznek részt, havi rendszerességgel táncolnak együtt kicsik és nagyok.

 

Ez az alkalom mégis más volt. Az élő zene varázsa, a hangszerek közelsége, a zenészek és a férfi táncház-vezető jelenléte valami egészen másfajta hangulatot eredményezett. A zene a hangulathoz igazodik, kedvünkre lassul és gyorsul, halkul vagy hangosodik. Egy-egy kedves dallam többször is ismétlődik. Helye van a spontán pillanatoknak, a jelent élhetjük, mert zene és tánc, ember és hagyomány formálja egymást.

 

A gyermekdalok sokasága, a zene, a játékok, a táncos lépések többsége Gyermekeink és azóvodába látogatók számára ismert, mégis másként jelenik meg egy férfi táncos lábán, mint az óvónői mintákon. A fiúk lelkesebbek és kitartóbbak, mint máskor, az apukák is könnyebben énekelnek és táncolnak talán, ha nem is ezen az alkalmon, de majd legközelebb! Hiszen a férfi nagyon is férfi, ének és tánc közben. Jó, hogy láthatták!

 

Mi pedig, lányok, nők, hölgyek ügyesek és szépek akarunk lenni, ha van kinek, most is itt vagyunk, énekelünk és táncolunk, még ügyesebben és még szebben, mint máskor! ...és így kerek az egész!

 

Mindkét táncház elérte célját: új ismereteket közölt, vagy már korábbiakat mélyített el, közösségeket erősített és formált, és olyan élményekhez juttatott, melyekre jó emlékezni. A közös zenélés, éneklés és tánc lelkeket érint, testet edz és szellemet formál. Emberi mivoltunkat szolgálja. Egyetlen titka van, csinálni kell! Helyhez, időhöz és körülményekhez igazodva mindig van élhető módja és formája.

 

Farsangi időszakban, a mulatságok idején, élő zenére, ilyen emberi és művészi mintákat adó zenészekkel és táncosokkal, a még a lelküket formálni hagyó Gyermekekkel, és az őket szerető felnőttekkel közösen megélni örökségünk ma is élhető elemeit, nagyszerű dolog! Nagyon jól éreztük magunkat.

 

Köszönjük a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület együttműködő, a Hagyományok Háza és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogató segítségét!

 

Mezőberény Város Óvodai Intézménye

Hagyományápoló Munkaközösség


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2021. december hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei Károly (Köröstarcsa) és Hegyesi Krisztina (Köröstarcsa)

 

Kiszel István (Békés) és Kótai Annamária (Mezőberény)

2021. december hónapban

 elhunytak

 

Forró Ferenc (1943)

 

Győri Mihály (1946)

 

Tóth Lajosné szül. Varga Margit (1935)

 

Kürti Lászlóné szül. Rafael Mária (1960)

 

Szűcs Józsefné szül. Beinschródt Katalin (1951)

 

Olej Mihály (1962)

 

Zolnai Pál Zoltán (1971)

 

Komlódi Albert József (1949)

 

Dr. Hegedűs Pál (1954)

 

Gál Imre (1950)

 

Tóth Jánosné szül. Kovács Margit (1928)

 

Bőtsch Ádámné szül. Galágyik Ilona (1928)

 

Vágvölgyi Mihályné szül. Baliga Éva Róza (1957)

 

Nagy Sándor Cézárné szül. Farkas Margit (1941)

 

Bereczki Dénesné szül. Fülöp Etelka (1942)

 

 

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok