A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Petőfi Sándor titkai

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Petőfi Sándor titkai

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-12-15 18:20 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Petőfi Sándornak a születését és a halálát is titok lengi körül. Az iskolában úgy tanultuk, hogy Kiskőrösön született, de ez nem igaz, mert Szabadszálláson, csupán Kiskőrösön keresztelték meg, mert akkor csak ott volt evangélikus gyülekezet. Az sem igaz, hogy a segesvári csatában meghalt vagy eltűnt, 1989-ben ott volt Barguzinban, ahol a feltárt sírban Petőfi 25 testi jegyét azonosították a szakemberek – hangsúlyozta 2016. december 15-én Borzák Tibor az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteményében Rokonom, Petőfi című könyvének bemutatóján.


Borzák Tibor kifejtette, ugyan Petőfinek nincs egyenes ági leszármazottja, mert fia, Petőfi Zoltán fiatalon elhunyt, de élnek édesapja Petrovics István és édesanyja: Hrúz Mária leszármazottjai. Egykor Kecskeméten a megyei napilap munkatársaként találkozott Petőfi szabadszállási anyai ági rokonaival, később a Petrovics-ág leszármazottaival, akik Bolyon és Kerepesen élnek. Kecskeméten nyolc évvel ezelőtt tartották meg a Petőfi-rokonok találkozóját. Köztük olyan neves személyiségek vannak, mint például a Petrovics-ágon Hankiss Elemér, a Hrúz-ágon pedig Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató.

 

Borzák Tibor kitért arra, Szabadszálláson Hrúz Mária két leszármazottától kértek genetikai mintát, és azt kínai igazságügyi szakértők összevetették a barguzini sír leletével, az egyik minta 99,2, a másik pedig 99,9 százalékos egyezést mutatott.  A könyv szerzője megemlítette azt is, hogy Petőfinek Barguzinból vannak burját és orosz leszármazottjai is. A burját rokonokról a közelmúltban fényképes beszámolót írt a Szabad Föld hetilapban. Az orosz rokonokkal 1993-ban megszakadt a kapcsolat, de most ősszel a Barguzinban megtartott Petőfi-konferencia eredményként az egyik orosz leszármazottal sikerült felvennie a kapcsolatot.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2022. december hónapban

házasságot kötöttek

 

Burai Dávid Mezőberény és Berecz Vanessza (Mezőberény

 

Nagyistván Gábor (Gyomaendrőd) és Papp Mária (Gyomaendrőd)

2023. január hónapban

 elhunytak

 

Szikora Pálné szül. Hegedűs Ilona /Pilka/ (1958)

 

Víg István Józsefné szül. Mikó Mária (1932)

 

Borsi Lajosné szül. Rück Ilona (1929)

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok