A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Berényi hímzők sikere Kínában

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Berényi hímzők sikere Kínában

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-12-07 08:44 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Kínában a Pekingi Kulturbazárt és a Ningboi Expot ez év májusában rendezték meg, ezeken több nemzet is képviseltette magát. Magyarország részéről ezeken a rendezvényeken az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Balassi Intézet vett részt. Az ide kivitt anyagokat a Néprajzi Múzeumban tavaly év végén és ez év elején megtartott Élő Népművészet című kiállításról és az Országos Textiles Konferencia kiállításáról válogatták ki. Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Díszítőművészeti Szakkörének hét alkotása került be ebbe a reprezentatív válogatásba, valamennyi hímzést Bogárné Szőke Erika, a szakkör vezetője tervezte.


A kínai kiállításokon bemutatták Bogárné Szőke Erika mezőberényi szőrhímzéses terítőjét, Bereczki Lajosné berényi szőrhímzéses díszpárnáját, Püski Jánosné is egy másik szőrhímzéses díszpárnát hímzett. Balogh Zsigmondné bogácsi díszpárnája és asztalterítője is kikerült a kínai kiállításokra, Püski Jánosnénak pedig bogácsi díszpárnája. A magyar népművészeti anyag olyan sikert aratott, hogy a Pekingi Magyar Intézet állandó népművészeti kiállítást tervez.

 

A berényi díszítőművészeti kör másik sikere, hogy a júniusban meghirdetett XXVIII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatán Jakusovszki Jánosné orosházi szálán varrott asztalterítője a zsűri különdíját nyerte el, ezt a munkát is Bogárné Szőke Erika tervezte. A pályázat díjnyertes anyagaiból decemberben nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A megnyitóra szóló meghívón Jakusovszki Jánosné hímzésének egy részlete látható. Nagy elismerés, hogy a számos díjnyertes alkotásból ennek a fotója került fel a meghívóra.   

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK