A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Az '56-os forradalom Berényben

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Az '56-os forradalom Berényben

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-11-24 18:44 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Hogy 1956. október 23-án mi történt Budapesten, ennek híre október 26-27-én ért el Békés megye nagyobb városaiba: Csabára, Gyulára, és csak 28-ra a kisebb településekre. Valamennyi településen tüntetéseket tartottak, és megalakították a forradalmi bizottságot. A forradalmat megelőző nyolc-tíz esztendőben a hatalom valamennyi társadalmi réteget maga ellen fordított, ezért akartak változást az emberek, ez vitte őket az utcára – hangsúlyozta Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója 2016. november 24-én az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteményében Élet a forradalom és a megtorlás idején Békés megyében és Mezőberényben című előadásában, ezt a Múzeumi Esték rendezvénysorozat keretében tartották meg.


Erdész Ádám kifejtette, a vidék forradalmát a békesség jellemezte, a forradalmi bizottságok tagjainak olyan személyeket választottak, akik képesek voltak az indulatokat megfékezni. Ezekben a napokban az emberek megtapasztalták a forradalom erkölcsi emelkedettségét, a békességet, a kölcsönös bizalmat.  Mezőberényben október 28-án vasárnap 80-100 ember gyűlt össze a tanácsháza előtt, megválasztották a 49 tagú forradalmi tanácsot, és a szűkebb körű intéző bizottságot Juhos József vezetésével. A forradalmi tanács emelkedett hangú szöveget tett közzé, ebben azt fogalmazta meg, hogy hétfőn mindenki vegye fel a munkát, a forradalom szent pillanatában a személyes sérelmeit mindenki tegye félre. Megkérték az egyházakat, hogy a harcok beszüntetéséért este tartsanak hálaadó istentiszteletet.

 

Október 28-29-én a megye valamennyi településén a forradalmi bizottságok, a forradalmi tanácsok átvették a hatalmat. Az események november 4-én a szovjet csapatok bevonulásával nem zárultak le, a legtöbb településen egymás mellett működtek az új hatalmat képviselő tanácsok és a forradalmi bizottságok. December 6-án újabb tüntetéseket tartottak, a forradalom társadalmi támogatottsága megmaradt, hiszen például Gyulán a 24 ezer lakosú városban 8000-en vettek részt a tüntetésen. A karhatalom csak december 10-én jelent meg, egy-egy települést megszálltak, a forradalom résztvevőit elvitték vagy elverték, ezzel félemlítették meg a lakosságot. Megyénkben a forradalom december 17-én ért véget.

 

Érdekes fordulat, hogy novemberben még több településen megköszönték a forradalmi bizottság munkáját, majd a következő év első hónapjaiban forradalmi tevékenysége miatt több mint 680 embert ítélnek el hivatalosan.  Ebben a számban nincsenek benne azok, akiket a karhatalom megvert, agyonvert.

 

„A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.”

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok