A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - 25 éves a testvérvárosi kapcsolat Gronau-val

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

25 éves a testvérvárosi kapcsolat Gronau-val

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-06-22 13:39 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Testvérváros
|
Kibocsátó: Önkormányzat


2016-ban ünnepeljük a Gronau és Mezőberény között 25 éve fennálló a testvérvárosi kapcsolatot, melyről a Westfälische Nachrichten című német újság cikket jelentetett meg.


 

Az eredeti cikk    ITT   olvasható.

 

 

Lenyűgöző vendégszeretet

25 éve áll fenn a testvérvárosi kapcsolat Gronau és Mezőberény között

 

Gronau / Mezőberény

Ebben az évben testvérvárosi kapcsolatuk 25 éves fennállására tekint vissza Gronau és Mezőberény önkormányzata. A jubileumot augusztus közepén a magyar testvérvárosban ünneplik. Mintegy 180 gronau-i vesz részt az ünnepeken augusztus 18-22. között. A magyar szervezők a testvérvárosi kapcsolat „születésnapját” az augusztus 20-i (Szent István-napi) nemzeti ünnepi programba ágyazták be.

25 évvel ezelőtt, 1991 áprilisában került aláírásra Gronau és Mezőberény Önkormányzata által a két város közötti együttműködési megállapodás. A tulajdonképpeni kapcsolat, amely végül a hivatalos partnerséghez vezetett, pár évvel korábbra nyúlik vissza, nevezetesen 1987-re. Akkor az ifjúsági hivatal nemzetközi ifjúsági találkozójának keretében egy 25 fős gronau-i fiatalokból álló csoport töltött 10 napot magyar földön, akkor még a szocialista népköztársaságban.

A város ifjúsági irodája által szervezett nemzetközi ifjúsági találkozók, illetve ifjúsági üdültetések az 1980-as években a gronau-i fiatalok kiemelt nyári programjához tartoztak. Sok, időközben felnőtt résztvevő emlékszik vissza az élénk szünidei programokra Dél-Franciaországban, az angol városban Bromsgrove-ban és Hollandiában.

Ottho Lohle, akkori városi ifjúsági felelős, így emlékszik: „Már az első években utaztak Gronau-ból a kapcsolatok kezdeti nehézsége után sportolók, zenészek és énekesek a 10 ezer lakosú kisvárosba, Mezőberénybe, mely Magyarország dél-keleti részén fekszik, közel a román határhoz. Mindenkit egyformán lenyűgözött a túláradó vendégszeretet, amivel a német vendégeket fogadták.”

Hogy Gronau-ban ezek a tapasztalatok nem tűntek el észrevétlenül, a város akkori polgármesterének Norbert Dekmann-nak köszönhető, aki pár Mezőberény környékén eltöltött privát vakáció után konkretizálta egy hivatalos testvérvárosi kapcsolat kialakítását, melyet végül meg is valósított.

A számos német-német testvérvárosi partnerséggel párhuzamosan, melyek a ’90-es évek elején a Fal leomlása után keletkeztek, ez a kapcsolat az akkori körülmények között kissé egzotikusnak tűnt, de ma „sikertörténetnek” számít, még ha a két település 1500 km-re fekszik is egymástól.

A többit gyorsan elmondva: az évek során folyamatosan került sor csereprogramokra és találkozókra, melyek máig nagyszerűen működnek. Ebben az összefüggésben mindenekelőtt az Erlöserkirche fúvószenekarának elkötelezettségét és a Vorwärts Epe ifjúsági szakosztályát kell említeni, akik rendszeres időközönként látogatják magyar barátaikat, és viszontlátogatásokat szerveznek.

Ezért nem meglepő, ha a két egyesület adja a látogatók többségét, akik a jubileumi ünnepség keretében Magyarországra utaznak. A csoportok kiegészülnek az önkormányzat hivatalos delegációjával, a Loster Epe és Brook-Spechtholtshook Gronau vadászegyesületek küldöttségeivel, valamint a Tűzoltóság képviselőivel.

A jubileumi programban, melyet a magyar partnerek állítanak össze, a labdarúgók és a Posaunenchor zenészei mellett megtalálhatók a „Timeless” blues- és rockegyüttes tagjai, és a „Dance Company” táncosai.

Hallomás szerint több Gronau-i is utazik még a magyar Alföldre, hogy jelen legyen ezen a különleges testvérvárosi találkozón. Mezőberényben jelenleg intenzíven dolgoznak a programon, amely többek között magába foglal egy, a testvérvárosi évforduló alkalmából rendezendő hivatalos ünnepséget a testvérváros szlovák evangélikus templomában.


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok