A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Hagyományőrzés a berényi szlovákoknál

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Hagyományőrzés a berényi szlovákoknál

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-05-19 14:13 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Gyermekricsaj, önfeledt gyermekkacaj, kanálcsörgés és kérések hada: mákosat, káposztásat, túrósat kérek szépen. Ezt lehetett hallani 2016. május 19-én a mezőberényi szlovákoknál a Haluska napon.


A Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat látta vendégül a Nefelejcs Óvoda óvodásait a Jeszenszky utcai klubházban. A helyszín is tökéletes a haluskafőzésre és a finom ebédre, hiszen az udvar alkalmas az üstökben főzésre és a látnivaló hozzáféréséhez. A teremben a szlovák nénik dolgoztak az alapanyagokkal bemutatva a tésztakészítés teljes folyamatát. A gyerekek is élvezettel gyúrják ilyenkor a tésztát, hozzáértő mozdulatokat utánozva és közbe-közbekotyogva.  

Nem ez az első alkalom a találkozásra, hiszen sokadik éve kezdte el a szlovák nemzetiség ezt a hagyományt, ahol minden évben a szlovák óvoda minden gyermekét meghívják egy finom ebédre. „Az íze, az íze, ennek az igazi!” emlékeznek vissza és mesélik el, hogy bizony a haluska a szombati ebéd volt régen. Szombaton készítették el, vasárnap elmentek a templomba és utána megmelegítették az előző napi finomságot a kemencében. Nem titkolják a jelenlévők a tészta receptjét sem, hiszen ma, elmondásuk alapján ritkábban, de otthon is van, hogy gyúrják, nyújtják a tésztát. Kisebb családnak elegendő volt a három nagy marék lisztből, 3 egész tojásból, kis vízből, sóval gyúrt, nem puha tészta, amit utána sós vízben kifőztek. Régen természetesen a túros és a káposztás volt a megszokott, de ma az óvodások kedvéért az asztalra került a diós, szilvalekváros, mákos tészta is.

Hagyományok ide vagy oda, a gyerekek kíváncsi arca, érdeklődő pillantása kárpótolja az egész napi munka fáradalmát. A gyerekek várják ezeket az alkalmakat, szeretettel figyelnek a nénikre és bácsikra. Emlék marad számukra, mesélnek róla és elviszik magukkal a finom szlovák ebéd ízét. Köszönet a hagyományőrzésért, a régi történetekért, az átadott emlékekért mindazoknak, akik részesei ezek megvalósulásának.

 

 

K É P G A L É R I A

 

 

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2021. szeptember hónapban

házasságot kötöttek

 

Buczkó Balázs (Mezőberény) és Bartalus Vivien (Köröstarcsa)

 

Pál Zsolt Krisztián (Mezőberény) és Galambos Gabriella (Beszterec)

 

Palotás János (Mezőberény) és Harascsák Zsófia (Mezőberény)

 

Dézsán Tamás (Mezőberény) és Rácz Martina (Mezőberény)

 

Bereczki Attila (Mezőberény) és Katona Ágnes (Mezőberény)

2021. szeptember hónapban

 elhunytak

 

Mojzsis Andrásné szül. Balog Zsuzsánna (1933)

 

Matuska János Mátyás (1941)

 

Palotai Andrásné szül. Sztraka Mária (1941)

 

Balog Gábor (1973)

 

Petrics Dániel (1933)

 

Benkő Ferencné szül. Serbán Mária (1944)

 

Dombi Sándorné szül. Nemes Mária (1931)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok