A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Hagyományőrzés a berényi szlovákoknál

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Hagyományőrzés a berényi szlovákoknál

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-05-19 14:13 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Gyermekricsaj, önfeledt gyermekkacaj, kanálcsörgés és kérések hada: mákosat, káposztásat, túrósat kérek szépen. Ezt lehetett hallani 2016. május 19-én a mezőberényi szlovákoknál a Haluska napon.


A Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat látta vendégül a Nefelejcs Óvoda óvodásait a Jeszenszky utcai klubházban. A helyszín is tökéletes a haluskafőzésre és a finom ebédre, hiszen az udvar alkalmas az üstökben főzésre és a látnivaló hozzáféréséhez. A teremben a szlovák nénik dolgoztak az alapanyagokkal bemutatva a tésztakészítés teljes folyamatát. A gyerekek is élvezettel gyúrják ilyenkor a tésztát, hozzáértő mozdulatokat utánozva és közbe-közbekotyogva.  

Nem ez az első alkalom a találkozásra, hiszen sokadik éve kezdte el a szlovák nemzetiség ezt a hagyományt, ahol minden évben a szlovák óvoda minden gyermekét meghívják egy finom ebédre. „Az íze, az íze, ennek az igazi!” emlékeznek vissza és mesélik el, hogy bizony a haluska a szombati ebéd volt régen. Szombaton készítették el, vasárnap elmentek a templomba és utána megmelegítették az előző napi finomságot a kemencében. Nem titkolják a jelenlévők a tészta receptjét sem, hiszen ma, elmondásuk alapján ritkábban, de otthon is van, hogy gyúrják, nyújtják a tésztát. Kisebb családnak elegendő volt a három nagy marék lisztből, 3 egész tojásból, kis vízből, sóval gyúrt, nem puha tészta, amit utána sós vízben kifőztek. Régen természetesen a túros és a káposztás volt a megszokott, de ma az óvodások kedvéért az asztalra került a diós, szilvalekváros, mákos tészta is.

Hagyományok ide vagy oda, a gyerekek kíváncsi arca, érdeklődő pillantása kárpótolja az egész napi munka fáradalmát. A gyerekek várják ezeket az alkalmakat, szeretettel figyelnek a nénikre és bácsikra. Emlék marad számukra, mesélnek róla és elviszik magukkal a finom szlovák ebéd ízét. Köszönet a hagyományőrzésért, a régi történetekért, az átadott emlékekért mindazoknak, akik részesei ezek megvalósulásának.

 

 

K É P G A L É R I A

 

 

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK