Volt mostanában egy TÖK-JÓ napja?
Sokszor tesszük fel azt a kérdést, hogy vagy? Sajnos egyre ritkábban kapunk pozitív választ erre a kérdésre. De nálunk a Mosolygó Központi Óvodában mindig van ok az örömre, mókára, kacagásra.
Minden ősszel kerítünk egy TÖK-JÓ NAPOT magunknak!
Célunk azon túl, hogy egy jót sportoljunk a gyerekekkel az is, hogy a családok együtt legyenek óvodánk falain belül és az is, hogy népszerűsítsük a TÖK elnevezésű nem mindenki számára kedvelt növényt.
A termesztett tökök nagy része öt tökfajhoz tartozik. A spárgatök, cukkini, csillagtök, óriástök, pézsmatök, laskatök.
Az imént említett tökök tápértéke igen nagy tartalmaz C- és A- vitamint. Főzhetünk belőlük levest, főzeléket, magjából sajtolhatunk olajat, a sütnivaló fajtákból süthetünk édes húsú ízletes csemegét. Az állatok számára is igen hasznos takarmány a tök, de találunk a piacon dísztököket is.
A tök vagy ahogy egyes vidékeken mondják, a dinka, a disznó ólakból és istállókból lassan, észrevétlenül belopakodott az ínyenckonyhák hátsó ajtaján.
Az igazi tök fogyasztásának élvezetéről elsőként Hieronymus Bock számol be 1546-ban. Mint írja, az "indián alma" húsa az almáéhoz és a répáéhoz hasonlóan megfőzhető, és lehántott magja ugyanúgy használható, mint a mandula, sőt, még a tökmag húgyhólyagra gyakorolt gyógyhatására is felhívja a figyelmet.
A mai ember a HALLOWEEN tököket is nagyon jól ismeri. Ebből készül a közkedvelt TÖK-LÁMPÁS. Őszi dekorációnak is kitűnő, de azért ne felejtsük el, hogy milyen egészséges élelmiszer!
„Miért egészséges a tök?
A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, így hát az emberi táplálkozás értékes alkotóeleme. A tökök zömmel narancsszínű húsa a nagy karotinoid aránynak köszönheti intenzív tónusát. A karotinoidok sorába tartozik a béta-karotin, amely a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul. Az A-vitamin védelmet nyújt a daganatos betegségekkel, az érelmeszesedéssel és a keringési problémákkal szemben. A kálium is a tökök egyik jelentős ásványi anyaga, amely biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a vízháztartást.”
(Forrás internet: édenkert.hu”)
A tök magja pirítva igen kellemes és egészséges rágcsálni való, hasznos a féreghajtásban,húgyúti betegségek kezelésében is.. A tök másik „mellékterméke” a tökmagolaj linolsav tartalmának köszönhetően a vér koleszterinszintjét csökkenti.
A babák nagy kedvence a sütőtök püré és a sütőtök lé, amit előszeretettel ettek kisdedjeink apró korukban.
De, ha régen szerették mi változott meg?
A választ nem tudjuk,de mi a MOSOLYGÓ KÖZPONTI ÓVODA gyermekei és nevelő közössége mindent elkövetünk, hogy ez az értékes növény kultúra ismét az étkező asztalok népszerű étke legyen!
Hogyan? A saját eszközünkkel, játékosan! Hiszen az óvodáskor sajátja a játék. A TÖK-JÓ napon minden a tökről szólt. Az óvodai dekorációtól, a tökös muffinon át, a közös együttlétig.
A sportversenyen a tököt gurítottuk, tereltük, „ültettük”, dobtuk, kerültük! A jutalma a résztvevőknek természetesen tök volt- egy tök-jó kitűző!
A tök-jó táncház alapozta meg a tök-jó hangulatot és egy tökös „Bütykölő délutánon” családi kézműves nappal koronáztuk meg a rendezvényünket!
A nap végén természetesen hazavihették a családok a faragott tök lámpásokat, a tökmagból készült mozaikképeket, a tök forgót, a kekszből készült mini tököt stb.
Mindenki tök-jól elfáradt és tök jól érezte magát!!!
Ezúton szeretnénk megköszönni minden kedves Szülőnek, aki a saját kertjéből „gurította” be a mulatságban megfaragható tököket, a süteményt, a szőlőt, amiből ízletes must készült!
Köszönjük minden kedves érdeklődőnek szülőnek, nagyszülőnek és MOSOLYGÓ ÓVODÁSNAK a részvételt!
Mosolygó Központi Óvoda nevelő közössége nevében
Kreiszné Szilágyi Tünde
Óvoda vezető