A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Ahány ház, annyi szokás - Disznótor Mezőberényben

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Ahány ház, annyi szokás - Disznótor Mezőberényben

Nyomtatás
Létrehozva: 2015-10-19 12:24 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság a helyi értéktárban szereplő értékek bemutatására és népszerűsítésére írt ki pályázatot 2015 januárjában. A Mezőberény Város Önkormányzata által benyújtott nyertes pályázat egész éven átívelő megvalósításának záró eseménye volt a hétvégén megtartott, az egykori paraszti háztartások egyik legnagyobb téli munkáját felelevenítő disznótor az OPSKK Muzeális Gyűjteménye udvarán.


Az érkezőket kézműves kirakodóvásár és a Suttyomba zenekar muzsikája fogadta a gyűjtemény szárazbejárójában. Megtekinthették az év során a berényi családoktól összegyűjtött - disznótorokban készült - fotókból és régi eszközökből összeállított kiállítást. Megkóstolhatták a települési értéktárban szereplő Adamik- és Kovács-féle kolbászokat, a Berényi Savanyú termékeit, a Berényi Mézeket, a Tóth-Szódát.

Játszóház várta a kicsiket, népszerű volt a tengeri morzsolás, a csutkából a góré építése, termésekből képek készítése. A felnőttek érdeklődéssel figyelték a hagyományos - Német Hagyományápoló Egyesület és a Mezőberényi Szlovákok Szervezete – által nemzetiségi toros szokásaik szerint bemutatott disznótorokat. A reggel – kifejezetten hagyományőrző módon - pálinkás koccintással kezdődött, majd a malac perzselése, feldolgozása, kolbász- és hurkatöltés következett. Az asszonyok süteményt sütöttek, készültek az ételek. Az udvaron több üstben rotyogott a fedő alatt a számos finomság. Reggelire mindkét szervezet hagymás vért készített krumplival. Ebédre a Német Hagyományápoló Szervezet orja levest, fokhagymás sült húst, abált szalonnát, töltött káposztát, hurkát, kolbászt kínált. Megkóstolhattuk a „sauerprí”-t, a hagyományos, sváb disznótoros savanyú mártást, amely belsőségekből készül. A Szlovákok Szervezete savanyú levest, toros káposztát, cigánkát, hurkát, kolbászt, pecsenye húst és a disznótorok elengedhetetlen süteményeit; tepertős pogácsát, lekváros papucsot kínált az érdeklődőknek. A Suttyomba zenekarnak köszönhetően népzenével, a Berény és a Kis-Berényke Táncegyüttes tagjai részvételével táncházzal fűszerezve telt a nap. A Szlovák Pávakör és a Berény Népdalkör énekszóval szórakoztatta a jelenlévőket.

A nyár folyamán megújult Települési Értéktár kiállításra érkező látogatók innen sem távoztak üres kézzel, magukkal vihették a nyáron megjelent, a mezőberényi értéktár anyagát bemutató exkluzív kiadványt.

A rendezvényhez kapcsolódó galéria ITT tekinthető meg.

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK