A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Visszatekintés evangélikus óvodánk eseményeire

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Visszatekintés evangélikus óvodánk eseményeire

Nyomtatás
Létrehozva: 2015-06-26 16:28 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Oktatás
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


VISSZATEKINTÉS EVANGÉLIKUS ÓVODÁNK ESEMÉNYEIRE

A város „német” óvodájaként ismert Luther utcai óvodában az elmúlt években sok változás történt. Az óvoda 2011-ben a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába került és azóta folyamatos átalakulás, változás jellemzi. A fenntartóváltás után is megmaradt az évek során megszokott 75 fős gyermeklétszám, ez azonban 2013-ban már 84-re emelkedett. Ezért el kellett gondolkodni a negyedik csoport megnyitásáról. Szülői kezdeményezésre a vegyes életkorú gyermekcsoportokat tiszta életkorú csoportokká szerveztük át, a tornaszobában is csoportszobát rendeztünk be. Így lehetővé vált a 2 és fél éves gyermekek számára, hogy kisebb létszámú mini csoportban, családias légkörben szokjanak hozzá az óvodai élethez. Az óvoda vonzáskörzetében akkor megnyitott új központi óvoda az első évben éreztette hatását, de 2014 szeptemberében már 90 gyermek számára kellett férőhelyet biztosítani.

 


Látható volt, hogy ennyi kisgyermek számára több helyre van szükség, ezért gyorsan kellett cselekednünk.  Az üresen álló régi bölcsőde épülete elhagyatottan állt az udvar végében. Mivel már évek óta lakatlan volt, állaga is egyre romlott. Adottságai miatt azonban úgy gondoltuk, érdemes lenne felújítani és óvodaként működtetni. Kérésünkkel a város vezetéséhez fordultunk, s az épületet az önkormányzat átadta számunkra tulajdonjogának megtartása mellett. Reméljük más is úgy érzi, hogy az épület jó kezekbe került, hiszen az előző nyár folyamán belülről felújítottuk és ősszel már 2 gyermekcsoport vehette birtokba. Idén nyáron pályázati pénzből a homlokzat is megújul. A két épülethez tartozó telek egybenyitva tágas játszóudvarként szolgál.

A gyermeklétszám emelkedése, a tárgyi feltételek gyarapodása mellett jelentős személyi változások is történtek. Az óvoda nevelőközössége szinte teljesen megújult. Nyugdíjazások, elköltözés, felmondások és csoportbővítés miatt 2013 nyarán 5 új óvodapedagógus és 4 új dajka került az óvodába. A fiatal munkatársak új lendületet adtak a nevelőtestületnek, a régiek pedig igyekeztek átadni tapasztalataikat, megismertetni az óvoda szokásait, hagyományait. Ma már 18 fős személyi állomány dolgozik az óvodában, ősztől pedig 3 új álláshelyet tudunk betölteni az ötödik gyermekcsoport indításával. Egy új óvodapedagógus már megszerezte a német nemzetiségi óvodapedagógus oklevelét, szeptembertől újabb 3 fő kezdi meg tanulmányait. A Mezőberényi Német Nemzetiségi Önkormányzat a nemzetiségi képzéshez anyagi támogatást nyújt. Az új csapat már bizonyított, a második év is zökkenőmentesen, eredményesen zárult. Ennek a hozadéka, hogy a következő nevelési évben már öt gyermekcsoport indulhat.

Az óvoda sok érdekes, színes programot kínál a gyermekek számára. Márton-napi lampionos felvonulásunk a város értéktárába is bekerült. Őszi és tavaszi életkor-specifikus vízhez szoktató programunk keretében a gyermekek megismerkednek a különféle vízi játékokkal, életkoruknak megfelelő mozgásformákkal, úszás-előkészítő gyakorlatokkal és úszástechnikai elemekkel. A Békési Városi Uszoda ideális körülményeket biztosít a program megvalósításához, szabványos tanmedence áll a gyermekek rendelkezésére.  Jelenleg egy óvodapedagógusunk rendelkezik sportoktató oklevéllel. A közeljövőben szeretnénk még egy főt beiskolázni, mert a feladat ellátását így tudjuk csak biztosítani. A gyermekek utaztatását az óvoda finanszírozza.

Óvodapedagógusaink ebben a nevelési évben is sok élményszerző kirándulást szerveztek. Idén is váltottunk gyermekbérletet és két csoport 3 alkalommal járt a Békéscsabai Jókai Színházban. Télen középsőseink kipróbálták a békéscsabai korcsolyapályát, jártak lovas tanyán. Nagycsoportosaink kirándultak vonattal, megnézték Békéscsabán a vasútállomást és az autóbusz pályaudvart, tájékozódásuk, közlekedéssel kapcsolatos ismereteik bővültek. A szegedi Vadaspark is nagy élményt jelentett, a kiránduláson néhány szülő is részt vett. Az óvodán kívüli tevékenységek megszervezésében és megvalósításában sokat köszönhetünk a szülőknek.

Pünkösd hétfőn tanévzáró istentisztelettel zártuk a nevelési évet. A szülőkkel és a gyülekezeti tagokkal együtt ünnepeltünk a templomban. Idén az istentiszteletet közös keresztelő ünnep is követte. Óvodások, testvéreik, szüleik és nevelőtestületünk néhány tagjának keresztelésének lehettünk részesei. A 30 gyermek és 12 felnőtt keresztelését a gyülekezeti ifjúság zenei szolgálata tette még meghittebbé, átélhetőbbé. Öröm, hogy a gyermekek szülei közül többen belső szükségét érezték annak, hogy ne csak gyermekeiket ajánlják Isten kezébe, hanem ők maguk is részesüljenek a szentségben. A bátorító igében az Úr mindenkinek szólt: „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!” Ézsaiás 43,1

A városi pedagógusnapi ünnepségen nyugdíjba vonulása alkalmából virággal köszöntöttük kedves munkatársunkat Zita óvó nénit, aki szeptembertől megkezdheti jól megérdemelt hosszú szabadságát, nyugdíjas éveit. Frei Zita 40 éven át nevelte a rábízott gyermekeket nagy türelemmel és szeretettel.

Természetesen a műsoros évzáróra is sor került az óvoda udvarán, ahol a gyermekek bemutathatták szüleiknek és meghívott vendégeinknek mennyi mindent tanultak.

Évzáró ünnepünkön kedves vendéget is üdvözölhettünk. Körünkben volt Angelika Albrecht-Schaffer asszony, az augsburgi valláspedagógiai főiskola igazgatója, aki azokat az óvodákat látogatta végig, ahol fogadtak már főiskolájukról érkező hallgatókat gyakorlatra. Nálunk 2011-ben 3 német fiatal teljesítette gyakorlatát, és ez év szeptemberében ismét 2 hallgatót várunk. Öröm volt számára, hogy betekintést nyert az itt folyó munkába, és így hiteles képet kapott, amit tovább tud adni diákjai számára. Megismerkedve templomunkkal és a német evangélikus gyülekezet múltjával, jelenével, nemes irigységgel gondol azokra, akik a jövőben hozzánk érkezhetnek.   

Évzáró ünnepségünkön a mini- és kiscsoportosok kedvenc meséjüket játszották el, mindkettőnek nagy sikere volt. A középsősök énekes-táncos műsora is látványosra sikerült.  Nagycsoportosainkra is büszkék lehettünk, hiszen a kedvelt "Vityilló" című mese német változatát adták elő "Das kleine Haus" címmel. Műsoruk második részében tréfás csúfolkodóval szereztek vidám pillanatokat. Színvonalas ballagási műsoruk után lufik szálltak az ég felé. A szokásos tarisznya mellett a német hagyományoknak megfelelően Schultütét is kaptak a ballagó nagycsoportosok, ajándékokkal megtöltve.

Az élmények megkoronázásaként a ballagás utáni hétfőn egy "óvodában alvós" búcsú bulira is sok került. Délután a szülőkkel együtt szalonnasütést szerveztünk, ahol mindenki jól érezte magát. A szülők hazamentek, a gyerekek pedig élvezettel bújócskáztak az árnyas udvaron, amíg rájuk nem sötétedett. Nagy élmény volt zuhanyzás és fogmosás után a "pizsama-parti". A reggeli virsli-főzés után folytatásként újabb élményszerző útra indultak Békéscsabára, a városi liget játszóterére kirándultak egy McDonald's-ban elköltött ebéddel egybekötve.

Most, hogy sikeresen teljesítettük feladatainkat, jöhet a nyár. Óvodánkban egész nyár folyamán biztosítjuk a gyermekek ellátását, a nagytakarítást a két épületben felváltva oldjuk meg. Igyekszünk a nyár folyamán időt szakítani a pihenésre és feltöltődésre is, hogy könnyen vehessük a következő év új feladatait, kihívásait.

Szeretném megköszönni munkatársaimnak az egész éves lelkiismeretes munkát, a szülőknek a sok segítséget, jó együttműködést!

Hoffmann Szilvia óvodavezető

Katicabogár Evangélikus Német Nemzetiségi Óvoda

 

 

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK