A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Hat ország papírhajtogatói találkoznak Mezőberényben

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Hat ország papírhajtogatói találkoznak Mezőberényben

Nyomtatás
Létrehozva: 2014-07-31 08:50 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


 
- Az origami számomra kihívást jelent, arra vagyok kíváncsi, hogy az egyre nehezebb feladatokat képes vagyok-e megoldani, akár idegen nyelvű kiadványokban is csupán a képek alapján - magyarázza Fábián Zsolt, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ igazgató-helyettese, aki épp huszonöt éve foglalkozik origamival. Mezőberény augusztus 8-9-10-én ad otthont a XXV. Nemzetközi és Országos Origami Találkozónak. 

- Másokat egy-egy új figura kitalálása érdekel, például mikor megjelent a Star Trek film, az abban látható űrhajót már egy héttel később megalkották papírból. Bár két könyvem is megjelent, de ezekben csak egy-két figura volt saját, engem inkább az oktatás érdekel. Nagy öröm számomra, ha valamelyik gyerek megkedveli a papírhajtogatást. Én elsősorban kiállításokat és foglalkozásokat szervezek.
 
- Hogyan került épp Mezőberénybe ez a találkozó?
- Sokszor ott voltam az origami programok szervezői között. Berényben pedagógusok részére akkreditált képzést is tartottunk már. Különösen nagy visszhangja volt a “Hajtogassunk darut a békéért” elnevezésű felhívásunknak, 1995-ben emlékeztünk meg a hirosimai atombomba támadás 50. évfordulójáról, ennek alkalmából felhívásunk  eredményeként negyvenezer papírdarut - a béke jelképét - gyűjtöttünk össze, érkeztek munkák a háborús Jugoszláviából is, és ezeket a nagyköveten keresztül kijuttattuk Hirosimába. Tavaly augusztusban az Origami csodálatos világa címmel indítottunk útjára egy vándorkiállítást, ez Pécs, Szeged, Mezőberény, Szabadka, Eger, Poroszló és Tiszafüred után jelenleg a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban látható. A tárlat nyomán Szabadkán megalakult, Egerben pedig újjáalakult az origami kör. A találkozónak eddig fölváltva Kecskemét, Budapest és Pécs adott otthont, és kezdeményeztem, hogy most Mezőberényben tartsuk meg, szerintem jó helyszín lesz ez a nyugodt, rendezett kisváros.       
 
- Miből áll a találkozó és kiknek szól?
- A három nap alatt a magyar és külföldi mesterek ötven különböző nehézségű foglalkozást tartanak. Emellett lesznek játékok, vetélkedők, kézműves műhely, kiállítás, illetve különleges élményt ígér Horváth Hella kiállítása, ő úgynevezett tesszallációkat, ismétlődő motívumokból álló, összetett alkotásokat mutat be. A találkozóra elsősorban felnőtteket és ügyes kezű fiatalokat várunk. 
 
- A rendezvény díszvendége Pauló Bascetta olasz origami mester, miért épp rá esett a választás?
- Díszvendégnek mindig az origami területén nemzetközi hírnevet szerzett mestert kérünk fel, ő tavaly is  oktatott nálunk, és nagyon magával ragadta az érdeklődőket, ezért kértük fel az idén díszvendégnek. Ő egyébként matematika tanár és szűkebb szakterülete a geometrikus origami. Díszvedégünk a három nap alatt öt foglalkozást fog tartani, ő tanít majd a legtöbbet. 
 
- A nemzetközi találkozón mely országok képviseltetik magukat?
- Olaszország mellett jönnek Francia-, Lengyel- és Németországból, illetve Romániából és Szerbiából is - fejezi be a tájékoztatást Fábián Zsolt. 

Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK