A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Tűzoltó találkozó Szovátán

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Tűzoltó találkozó Szovátán

Nyomtatás
Létrehozva: 2014-06-23 12:41 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Testvérváros
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Június 13-16. között Szovátára látogattak a mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai.

 


 

Barna Adél beszámolója:

 

Június 13-16 között Szovátára látogattunk. Itt találkoztunk a helyi és több más városból érkező tűzoltó barátainkkal. Vendégül látták Veszprém és Sümeg tűzoltóit is.  Ekkor került megrendezésre a Medve-tó napok, idén 139 éves a tó. Rengeteg program várt minket, gyönyörű volt a táj. Alkalmunk volt ellátogatni a tordai és a parajdi sóbányába, melyek igazán látványosak, sőt a parajdi még ma is működik.  Emellett barátaink megmutatták nekünk a várost is, amely nagyon kellemes és jó hangulatú. A helyiek vendégszeretete pedig egyszerűen kifogástalan. Ételeik egyediek, és nagyon ízletesek.

Megtekintettük a tűzoltó laktanyát, s annak felszereléseit. Elmesélték mindennapi munkájukat, mely során kiderült, hogy az épületen belül rohammentő szolgálat is működik. Mindeközben betekintést nyertünk a lakosok mindennapi életébe, ami igen régi, mégis szép hagyományokkal bír.

 Kiutazásunk célja a többéves baráti kapcsolatok ápolása, szakmai tapasztalatok cseréje volt. A kapcsolatok ez által még erősebbek lettek, szakmailag pedig mind mi, mind pedig a helyiek tanultunk valami újat. Nagyon jó élményekkel tértünk haza, igazán jól éreztük magunkat.

 

 Utazásunk során kirándulást tettünk a Bözödi tóhoz, mely az egykori Bözöd falu elárasztásáról híresült el. A falut egy víztározó építése miatt semmisítették meg, a lakosságát pedig elköltöztették. Ma csupán a templom, torony nélküli téglafalazata látszik ki a tóból. Innen 5 km-re található a kőrispataki Szalmakalap Múzeum. Gyermektől a felnőttig, otthonitól az ünnepélyes viseletig, mindenfajta kalap megtalálható, melyeket kézzel készítenek. Sőt itt található a valaha kézzel készített legnagyobb méretű szalmakalap.

Szintén ellátogattunk Korondra, mely méltán híres gyógyhatású vízforrásairól és kézművesiparáról. A gyönyörű kerámiák, egyedi szőttesek és a fából készült tárgyak csodálatra méltóak. Az ember órákig képes lenne válogatni a sorok között.

Legvégül Torockót vettük szemügyre, ahol a páratlan látványt nyújtó Székelykő található. Ez egy kopár hegycsúcs, melynek jellegzetes formája miatt a faluból nézve itt kétszer kel fel a nap. Az egykori bányászvárost a népi iparművészeti múzeuma, valamint jellegzetes házai és népviselete is híressé teszi. Emellett található itt vízimalom és tűzoltó szertár is, melyekben igen régi eszközöket fedeztünk fel.

 

                                                                                                             

 

 

KÉPGALÉRIA

 

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2021. szeptember hónapban

házasságot kötöttek

 

Buczkó Balázs (Mezőberény) és Bartalus Vivien (Köröstarcsa)

 

Pál Zsolt Krisztián (Mezőberény) és Galambos Gabriella (Beszterec)

 

Palotás János (Mezőberény) és Harascsák Zsófia (Mezőberény)

 

Dézsán Tamás (Mezőberény) és Rácz Martina (Mezőberény)

 

Bereczki Attila (Mezőberény) és Katona Ágnes (Mezőberény)

2021. szeptember hónapban

 elhunytak

 

Mojzsis Andrásné szül. Balog Zsuzsánna (1933)

 

Matuska János Mátyás (1941)

 

Palotai Andrásné szül. Sztraka Mária (1941)

 

Balog Gábor (1973)

 

Petrics Dániel (1933)

 

Benkő Ferencné szül. Serbán Mária (1944)

 

Dombi Sándorné szül. Nemes Mária (1931)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok