A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Bizonyságlevél átadása

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Bizonyságlevél átadása

Nyomtatás
Létrehozva: 2014-03-28 16:15 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: Önkormányzat


2014. március 28-án pénteken

10 órakor kerül sor

a Bizonyságlevél átadására

a Városháza dísztermében.

(Mezőberény, Kossuth tér 1.)

 


Részletek: ITT


Március 28-án Mezőberényben adta át Dankó Béla országgyűlési képviselő Békés, Dévaványa, Gyomaendrőd, Mezőberény és Szarvas város polgármestereinek Bizonyságlevelet adott át, mely emléket annak az döntéssorozatnak, mely megszabadította a városoktól adósságuktól.

A Békés megyei kormánypárti országgyűlési képviselőkkel sokat dolgoztunk azon, hogy az önkormányzatok kikerüljenek ebből az adósságcsapdából. Szavazatunkkal támogattuk azt a döntést, melynek eredményeként a Békés megye 2. számú választókerületébe tartozó 18 település összesen 9 milliárd 285 millió Ft adósság terhétől szabaduljon meg.

Az első lépésre 2013. február 28-án került sor, amikor is az ötezer lakosnál nagyobb lélekszámú települések adósságátvállalással kapcsolatos szerződéseit kötötték meg. Ez, a választókerület 5000 főnél nagyobb lakosságú települései esetében 2 milliárd 761 millió forintos adósságterhet, az önkormányzatok hitelállományának mintegy 60%-át vette le az érintettek válláról.

Ezt követően, idén került sor az adósságátvállalás második ütemére, mellyel az állam az önkormányzatok fennmaradt adósságait is átvállalta. Az 5000 fő feletti települések, tehát Békés (3.534.435.225Ft), Mezőberény (1.306.609.203Ft), Szarvas (2.199.118.781Ft), Dévaványa (430.882.489 Ft) és Gyomaendrőd ( 1.000.449.544 Ft) esetében ez összesen  8 471 495 242 Ft adósságállomány átvállalását jelentette. Ugyanez az ötezer fő alatti települések esetében is - melyek teljes adósságát átvette az állam – választókerületünkben 814.481.000 nagyságrendű összeget jelentett.

Ez, az önkormányzatok eddigi történetében példátlan döntés a települések számára is új lehetőségeket tartogat. A 2014-es önkormányzati költségvetések tervezésekor tehát már bátran számolhattak az adósságátvállalás összegével is.

Az önkormányzati adósságkonszolidáció elindulásakor ugyanakkor a Kormány bejelentette, hogy azon településeket, amelyeknek nincs adóssága, szintén jutalmazásban részesülnek. Igazságtalan lett volna, ha éppen azokat maradtak volna ki a könnyítésekből, akik hitel nélkül is, kemény munkával fenn tudták tartani lakóhelyük gazdasági egyensúlyát. 2014 februárjának elején született döntés arról, hogy a következő 4 évben 50 milliárd forintnyi támogatás kerül majd kifizetésre. Ez a döntés 1176 települést érint, melyek közül első körben, március 31-ig a 2000 fő alatti önkormányzatok már meg is kapják a megítélt fejlesztési támogatás 50%-át, majd 2016-ban a fennmaradó összeget. Ennek köszönhetően Hunya 6,5 millió Ft-t , Csárdaszállás pedig10 millió Ft-támogatást kap 2014-ben.

Az elmúlt évek kormányzati döntései nyomán az önkormányzatok tiszta lappal indulva, stabilabb alapokon állva tekinthetnek a jövőbe. Így megnövekedett stabilitásukkal, pályázó erejükkel végre közvetlenül is bekapcsolódhatnak az erősödő magyar gazdaság nyújtotta fellendülésbe. Békés megye számára ez különösen fontos, hiszen nekünk különösen nagy a tétje az elkövetkező négy évnek, amelytől a megye településeinek további erősödését, a térség gazdasági vonzerejének növekedését várjuk.

 

 Fotó: ITT


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei László (Mezőberény) és Petneházi Erika (Mezőberény)

 

Plavecz Zoltán János (Mezőberény) és Fábián Katalin (Mezőberény)

 

Csizmadia Edmond (Mezőberény) és Frei Alexa (Mezőberény)

 

Kolompár Mihály (Mezőberény) és Kovács Alexandra  (Mezőberény)

 

Rácz Ernő (Mezőberény) és Lutsa Zhanna Mikolajivna (Mezőberény)

 

 

 

2024. április hónapban

 elhunytak

 

Sipos Kornél (1948)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében