A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Bartóki József emlékkiállítása

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Energiahatékony Önkormányzat

Energiahatékony Önkormányzat

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Bartóki József emlékkiállítása

Nyomtatás
Létrehozva: 2024-05-21 11:45 | Szerző: OPSKMM. | Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.

Bartóki József festőművész születése 95. és halála 15. évfordulója emlékére 2024. május 17-én kiállítás nyílt a muzeális gyűjteményben. A bemutatott ötvenöt festményt, grafikát a tulajdonosok a tárlat idejére adták kölcsön az intézménynek.  Az előtérben a festő személyes tárgyai, illetve bútorai láthatóak. A művész halála után 2013. augusztus 16-án nyílt meg az első emlékkiállítása, ez a második.  

 


 

A megnyitón a résztvevőket Siklósi István polgármester köszöntötte. Feltette a kérdést, miért fontos Bartóki Józsefre emlékeznünk? Úgy válaszolt rá, azért, mert tanításai eredményei és képei alapján nagy formátumú ember volt.  Köszönetét fejezte ki Körösi Mihálynak, aki szorgalmazta a kiállítást és Várkonyi Jánosnak, aki Bartóki pályatársaként segítette ebben. 


A kiállítást Körösi Mihály alpolgármester nyitotta meg. Visszaemlékezett arra, hogy a város tavaly a „Múzeumi esték” rendezvénysorozattal emlékezett meg a Települési Értéktár létrejöttének tízedik évfordulójáról. Az utolsó eseményen vetették fel, hogy ez évben emlékkiállítást rendezzenek Bartóki Józsefnek, majd ezt követően néhány alkotása kerüljön egy térbe Várkonyi János képeivel. 


Körösi Mihály szólt arról, hogy Hanó Krisztina javaslatát a Települési Értéktár Bizottság 2014-ben fogadta el, Bartóki József munkássága ekkor került a helyi és így a nemzeti értékek közé.


Bartóki József művészetét Várkonyi János festőművész, illetve Nagy Ferenc barát és pályatárs méltatta. Várkonyi János elmondta, mikor 2018-ban több festményét felajánlotta a város számára, akkor kérte, hogy azokat Bartóki műveivel együtt tárják a közönség elé.  Várkonyi János visszaemlékezz arra, hogy a sors 1971-ben rendelte Mezőberénybe, ahol Bartóki Józsefben mesterére talált. Délutánonként együtt festettek, munkáikat megbeszélték. Sok-sok kiállításukkal fellendítették a megye kulturális életét, még határon túlra is eljutottak. 


Nagy Ferenc arról szólt, Bartóki első sikerét az „Elza ládája” című festményével aratta. Ezt az egyik megyei tárlaton mutatta be, és arról a megyei lap is beszámolt. A másik nagyobb sikerét a nyolcvanas években a fővárosban érte el, ahol a „Mezőberény bemutatkozik” című kiállításon a település néprajzi, népművészeti értékeit mutatták be, illetve itt Bartóki József képeit is a közönség elé tárták. A tárlatról a Népszabadság is beszámolt. Nagy Ferenc megemlítette, a várossá nyilvánítás előtt Bartókival közösen tervezték meg a település címerét, illetve a pályatársa munkásságához tartozik a két könyv is, amit a templomokról írt. 


Bartóki József özvegye, megköszönte az emlékkiállítás megrendezését, és azt, hogy néhány kép bekerül az állandó gyűjteménybe. Továbbá köszönetét fejezte ki a tulajdonosoknak is, akik a képeket a tárlat idejére kölcsön adták. 


A kiállítás megtekinthető – az intézmény nyitvatartási idejében – 2024. október 15-ig.

 

GALÉRIA




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. június hónapban

házasságot kötöttek

 

Iflazoglu Evrim Can (Szeged) és Dr. Szugyiczki Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Rácz Norbert Károly (Mezőberény) és Guti Éva (Mezőberény)

 

Dékány Tibor (Mezőberény) és Klein Anikó (Mezőberény)

2024. június hónapban

 elhunytak

 

Ujhelyi Imre (1982)

 

Chovanyecz Pálné szül. Krattinger Magdolna (1927)

 

Széll Sándor (1951)

 

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében