A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Petőfi és Orlai – A dallal szerzett barátság (állandó kiállítás)

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Petőfi és Orlai – A dallal szerzett barátság (állandó kiállítás)

Nyomtatás
Létrehozva: 2024-01-09 12:07 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.

Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ (rövidített név: Orlai ház) emeletén, a könyvtár egykori olvasószobájában került kialakításra az új, állandó kiállítás, melynek címe Petőfi és Orlai – A dallal szerzett barátság.

.

Mezőberény Petőfi emlékhelyként ismert, a mai kiállítási tér kialakítását a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta, a megvalósítás során szoros együttműködésben a Petőfi Irodalmi Múzeum és Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületével. A megújult térben rendezett kiállítás középpontjában három szereplő áll: a város szülötte, a magyar történeti festészet kiemelkedő alakja, Orlai Petrics Soma, másodunokatestvére és barátja Petőfi Sándor és a Mezőberényhez szintén sok szálon kötődő Szendrey Júlia. E három kivételes ember életében egyaránt fontos szerepet játszott a békési kisváros, ahogyan Mezőberénynek is sokat jelent az ő egykori jelenlétük.

A kiállításban az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ muzeális gyűjteményében őrzött eredeti műtárgyak és dokumentumok mellett festmények, fényképek, dokumentumok másolatai mesélik el Petőfi és Orlai barátságát és Szendrey Júliának az itteni nevelőintézetben töltött éveit. A mezőberényi tárgyakat dr. Irányi István Petőfi kutató hagyományozta a muzeális gyűjteményre, akinek 2002-ben már nyílt a volt Wenckheim-Fejérváry kastélyban hasonló céllal kiállítása. Az ehhez kapcsolódó tabló a mai napig látható a szárazkapu bejáratánál. Diákjaival hagyományápoló és kutató kört alakított ki, kiknek tagjai közül még ma is sokan közöttünk élek. A másolatokhoz segítséget kaptunk a Magyar Nemzeti Múzeumtól, a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményétől, az Országos Széchenyi Könyvtártól és a Petőfi Irodalmi Múzeumtól.

A kezdeti tervek szerint a Mezőberény, Fő út 1-3. szám alatt található, egykori kastély északi, majd déli szárnyában képzeltük el a kivitelezést, végül az építészeti ajánlások és elvárások, a forrás, illetve költségek ismeretében az Orlai ház egykori emeleti könyvtári olvasótermében került megvalósításra.

A belső kiállítás kialakítására bruttó 20.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott az intézmény. A tervező Sándor Gyula építész és az Opti-Plan Kft. volt. A terem felújítását a Békés-Vill Kft. végezte, Csatári Ferenc műszaki ellenőrzése mellett, mely többek között a parketta cseréjét, a villamosvezetékek padlóban történő elvezetését és természetesen újravezetékelését, nyílászárófelújítást, festést, fűtőtest cserét, függönykarnisok felszerelését sötétítő és dekor függönnyel, mobil színpad és mozgáskorlátozottak számára lépcsőn való kerekesszékes feljutást segítő eszköz beszerzését, mozgáskorlátozott mosdó kialakítását, gyengénlátóknak a padlón vezetősáv lerakását, illetve burkolást is jelentett.

 

A kiállítás megtervezésében és kialakításában a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületével szorosan együttműködve az intézmény - a helyi szakembereken, munkatársakon túl - a legnagyobb segítséget dr. Szilágyi Judittól, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársától kapta, kinek javaslatára a látványterveket Szepessy András készítette.

Maga a kiállítás alappillérei a tárgy-és dokumentummásolatokon túl azok az anekdoták, melyek Petőfi mezőberényi tartózkodásairól szólnak és a berényi tárgyak, melyek szintén az itt tartózkodásaihoz köthetőek: a Petőfi poharaként ismert festett mázas üvegpohár és Bonyhai Benjámin egykori jegyző karosszéke, melyben Orlai megfestette a költőt vagy Kis-Kéry Mihály emlékkönyve, melybe Petőfi írt.

Mezőberényi diákok 13 anekdotát jelenítettek meg rajzok formájában, melyek történetét szintén maguk olvasták fel, digitalizálást követően néhány alkotás életre is kel. A történetek mellett megelevenedik a 2023. április 11-én a Színitanház, a Békéscsabai Jókai Színház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány és az Orlai ház együttműködésében, szintén az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium által támogatott, Czitor Attila rendezésében bemutatott Németh László: Petőfi Mezőberényben című színdarab videófelvételének részlete is. A vendégek "szelfit készíthetnek Petőfivel", mely a 21. század technológiáján alapul, ezt emlékbe magukkal is vihetik e-mailben elküldött fotó formájában.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozások is társulnak, a berendezési tárgyak: székek és asztalok is már ezt a célt szolgálják. a székekere írt nevek Petőfihez köthető olyan zömében berényi személyek, akikkel itt tartózkodásai során találkozott, a QR-kódok leolvasásával bővebb ismeretek szerezhetők róla. Szintén múzeumpedagógiai foglalkozáshoz használjuk majd a Petőfi-sudokut. Elkészült egy színező gyerekeknek, melyhez a rajzokat Diószegi Eszter grafikusművész készítette, illetve egy kirakó is. Ajándékként hazavihető a kiállításhoz köthetően bögre, toll és hűtőmágnes. A függöny, mely szintén a kiállítás része, Orlai Petrics Soma Petőfi Sándorról írt visszaemlékezésének egy részletét ábrázolja. A leíró ábrázolások és a kiállítás összeállítása Körösi Mihály, helyi Orlai kutató, Csete Gyula néprajzos muzeológus, Mészáros Zsolt és dr. Szilágyi Judit munkája. A kifestő és a nyomdai anyagok grafikáját Szántó Cintia készítette, a gyermekhangokat Makra Péter rögzítette és vágta, a gyerekek rajzait Diószegi Eszter grafikusművész koordinálta a 2023. évi nyári kézműves táborokban. A kiállítási arculat és tipográfia Sándor Dávid munkája. A két Petőfi festménymásolatot Juhász István, míg a bútormásolatokat Kenyeres Győző, Kiss Tamás és Szabó Áron, a digitális fejlesztéseket a KVR Kft, az asztalosmunkákat Tóth Levente Antal készítette. A szöveggondozásért Molnár Eszter Edina felelt. A projekt kivitelezésért felelős pedig dr. Szilágyi Judit a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa és Túri Andrea, az Orlai ház igazgatója voltak.

 

A könyvtár épületének oldalában óriás molinó hirdeti a járókelők számára, hogy Mezőberényben, az Orlai házban, a Fő út 6. szám alatt Petőfi és Orlai dallal szerzett barátságáról szóló kiállítás tekinthető meg. A Berény Nyomda, a Kopirex Nyomda és a Feliratkészítő Kft is hozzájárult munkájával az ajándéktárgyak elkészítéséhez.

A pályázat kiírása szerint 10 éves fenntartási kötelezettséggel bír a kiállítás, melynek megtekintésére felnőtteket és diákokat egyaránt szeretettel invitálunk.

 

 

Az infrastruktúrális átalakításról bővebben: A mi Petőfink címmel kiállítási tér létrehozása, infrastrukturális fejlesztése 

A kialakítás részét képezte az épület akadálymentesítése: kerekes székes vendégek emeletre történő szállításához hernyótalpas eszköz beszerzése és a kiállítással egy szinten lévő mozgáskorlátozott mosdó kialakítása is.

A cél az volt, hogy bárki számára bármikor elérhető legyen egy Petőfi és Orlai Petrics Somához méltó miliő.
A terem felújításának terveit az Opti-Plan Kft és Sándor Gyula építész tervezte, kinek munkája alapján a kivitelezés a Békés-Vill Kft.-nek köszönhető.
Tartalma szerint:
A terem elhelyezkedése: Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ 5650 Mezőberény, Fő út 4-6. Sz. Hrsz.: 993, 994

Rendeltetési leírások:
A beruházásban a beépítési és egyéb előírások nem változtak. Az épület területi adottságait figyelembe véve, gazdaságos és ésszerű kialakításokkal a lehető legjobb módon került megvalósításra az akadálymentesítés és az átalakítás, úgy hogy az épület üzemeltetését, működtetését a felújítás a lehető legkisebb mértékben zavarta.

Akadálymentesítési munkálatok:
Az épületfelújítás az alábbi akadálymentesítési munkákat tartalmazta:
- akadálymentes mosdó kialakítása
- hernyótalpas lépcsőjáró beszerzése
- emeleten burkolati vezetősáv kialakítása
- Braille információs táblák kihelyezése
 
Fenntartási költségeket csökkentő beruházások:
- A fűtés korszerűsítésére lapradiátorok kerültek felszerelésre
 - Az olvasóterem belső udvarra néző 3 ablaka cserére került

Nyílászárók: A fenti ablakcserén túl a terem belső ajtajait újították fel: csiszolás után az eredetivel megegyező fehér színű festést kaptak. A művelődési központ és a könyvtár épületét összekötő folyosón lévő ajtót megszüntették, az ajtó nyílását 1,5 m-re kiszélesítették. A folyosóról az olvasóterembe vezető ajtó előtti folyosórészen szintkiegyenlítés is történt.

Árnyékolás: Az olvasóterem ablakai dekorációs fehér és black out függönyt kaptak.

Felületképzés: A belső falakat fehérre, bordós pirosra és zöldre festették (a kiállításhoz megfelelően). Burkolatok: Az olvasóterem új halszálka burkolatot kapott natúr színben és új szegélyek kerültek hozzá kialakításra. A meglévő parkettát felbontották, ezután esztrich aljzatkiegyenlítést készítettek, és erre került az új fa parketta.

Szintén a felújítás részét képezte egy 30 cm magas összecsukható, mozgatható pódium elhelyezése.

Gépészet, villamosság: Az olvasóterem villanyvezetékei felújításra kerültek. A terem bejárata felett klímaberendezést telepítettek. A fűtés korszerűsítésére lapradiátorok kerültek felszerelésre. A meglévő fűtéscsöveket, riasztókat és tűzjelzőket lefestették. A műtárgyak és terem megvilágítására sínes lámparendszer készült.

 

A kiállítás megnyitó rendezvénye 2023. december 3-án történt meg.

Köszöntőt mondott: Siklósi István, Mezőberény város polgármestere

Megnyitotta: E. Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója

A kiállítást bemutatta: Túri Andrea, az Orlai ház igazgatója

A Szeptember végén című Petőfi költeményt megzenésített formában előadta Putnoki István, közreműködött Putnoki Dalma.

 

Pályázati azonosítószámok:

690135/00011, 690306/00030

 




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében