A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Mezőberény 300 emlékév lezárása

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Mezőberény 300 emlékév lezárása

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-12-19 09:52 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

2023. december 18-án, Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete ünnepi testületi ülés keretében emlékezett az egész évet átívelő programsorozatra, melyet Mezőberény újratelepítésének 300 évfordulója tiszteletére tartottak. Siklósi István polgármester köszöntő és köszönő szavai után Körösi Mihály alpolgármester, az Emlékbizottság elnöke foglalta össze az éves történéseket.

 

Az emlékévet egész évben városi, nemzetiségi rendezvények, óvodai, iskolai programok, egyházi események gazdagították, melyek célja volt megszólítani, elérni a gyermek, fiatal és felnőtt korosztályt, cél volt továbbá a megélt élmény mellett a város számára maradandó, emléket állító értékek teremtése is.

Köszönet illeti mindazokat, akik hozzájárultak az ünnepségsorozathoz, programot szerveztek vagy kapcsolódtak a városi rendezvényekhez.

A záróeseményen Gulyásné Dr. Sáli Henrietta aljegyző közreműködésével Siklósi István polgármester és Körösi Mihály alpolgármester emléklapokat adott át a város nevében, mellyel megköszönték az egész éves együttműködést a jelenlévő intézmények, szervezetek képviselőinek, magánszemélyeknek.

Kérték, hogy továbbítsák szervezetük tagjainak, segítőknek, akik nem ma tudtak részt venni a rendezvényen Mezőberény Város Önkormányzata köszönetét az elmúlt egy év tartalmas és méltó megemlékezéseiért.

A Berény Táncegyüttes táncosai, Styaszni Janka, Musztafa Amira és Pintér Botond Mezőberény újratelepítésének 300 évfordulója tiszteletére készített zászlóval ünnepélyesen kivonult a díszteremből az emlékév zárásaként.

Az ünnepi testületi ülés végén a karácsonyhoz, az ünnephez közeledve Kiss Dorka gimnáziumi tanuló előadásában gyönyörű karácsonyi dalt hallhattak jelenlévők.

Köszönet a testületi ülésen résztvevőknek, Baracsi Gergő szakmai vezetőnek, Kiss Dorka tanulónak.

Körösi Mihály ünnepi beszéde:

A református vallású magyar, az evangélikus hitű szlovák és német lakosok adták Mezőberény vallási és etnikai többségét, melyet a később érkezett más vallásúak és nemzetiségűek tovább színesítettek. Közös munkájuk nyomán épült településünk, alakult ki mai arculata, melyre joggal büszkék lehetünk. A város méltó módon kívánta bemutatni az elmúlt 300 évben keletkezett, a mában tovább épített értékeinket. Programok, események kapcsán minél több információt igyekeztünk átadni az újratelepítésről, a múltban és a jelenben zajló folyamatokról az érdeklődők számára. E rangos évforduló mellett a Petőfi 200. évi és a Települési Értéktár 10 éves évfordulójára is hangsúlyt fektettünk.

Az év során sikerült megszólítani, elérni a gyermek, a fiatal és a felnőtt korosztályt. A megélt élmények mellett a város számára maradandó értékeket hoztunk létre. Mindezt úgy tettük, hogy számos közösség és egyén aktívan: szervezőként, rendezőként, szponzorként vagy támogatóként vette ki részét az ünnepségekből.

Az emlékév lezártával elmondhatom, közös munkánk eredményeként szinte minden hétre esett valamilyen színvonalas program, rendezvény, ahol együtt élhettük meg „mezőberényiségünket”.

Nem kívánok külön szólni a hagyományosan megrendezésre kerülő ünnepeinkről, bár azokban is történt változás: március 15-e a korábbiaktól eltérő módon került megrendezésre, augusztus 20-án közadakozásból emlékművet avattunk, a Káposztafesztivál pedig a fiatalok igényinek megfelelően zárult, hogy csak néhányat említsek.

A teljesség igénye nélkül csak néhányat kívánok kiemelni az Önök által, tervezett, szervezett, megvalósított programok közül:

A mezőberényi történelmi egyházak több rendezvénnyel csatlakoztak az ünnepségsorozathoz.

További, sokakat megmozgató rendezvények közül néhány: a három évet átfogó, több szervezet összefogásával megvalósult Kerékpárral őseink földjén túra. Szintén a sport kategóriájába eső 300 év 300 kilométer napokat átívelő fiatalt és idősebbet megmozgató program, a Kacagó liget, talán ide sorolható az amatőr művésztelep. A Madarász tanya több rendezvénynek adott helyet, mint ahogyan a német és szlovák szervezetek, a Nagycsaládosok Egyesülete, v. a Polgári Értékeinkért Egyesület, az Alföld Turista Egyesület is több rendezvény gazdája vagy együttműködő partnere volt. Kiemelten kezelt közös programsorozatunk volt a július végi eseménysorozat. A négy nap: egyházi, nemzetiségi, Körös túra hűen megmutatta, ha összefogunk nagy dolgokra vagyunk képesek.

A három éves előkészítő munka eredményes volt. Húsz egyesület, intézmény, szervezet csatlakozott kezdeti felhívásunkra, s ez a húsz szervezet másokkal kiegészülve vette ki részét a munkából. Bizton állíthatom, minden hétre jutott az évfordulóval kapcsolatos program. A SPAR kirakatába gyűjtöttük képes beszámolóinkat az év eseményeiről.

Az emlékévet szervező bizottság nevében (Madarászné Bereczki Zsuzsanna, Szilágyi Tibor, Körösi Mihály képviselők, Túri Andrea OPSKMM igazgató és Mertz Judit közművelődési referens) köszönetemet fejezem ki minden városlakónak, hazalátogatónak, programjainkat támogatónak!

Példás együttműködésünk biztosítéka lehet településünk jövőbeni fejlődésének! "

 

 

 

Mertz Judit

 

 

 

GALÉRIA

 

 


Cimkék: 300  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében