A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Egy család, két tudományos életpálya – Városházi beszélgetések

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Egy család, két tudományos életpálya – Városházi beszélgetések

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-11-30 12:09 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.

A Mezőberény 300 programsorozatban a „Városházi Beszélgetések” keretében „Egy család, két tudományos életpálya” címmel 2023. november 29-én dr. Maléth Ágnes történész-kutató és dr. Maléth József kutatóorvos tartott előadást a Városháza dísztermében. 

 


 

Siklósi István polgármester köszöntőjét azzal kezdte, hogy a rendezvénysorozatot azért hozták létre, hogy bemutassák azokat az elszármazott fiatalokat, akik teljesítményükkel országos figyelmet érdelemnek ki. 


Dr. Maléth Ágnes bemutatkozásként elmondta, hogy Mezőberényben 2005-ben érettségizett, Szegeden szerzett diplomát. Az egyetemen előbb mindig az a kor érdekelte, amit épp tanultak, végül tanárának köszönhetően a középkor mellett tette le a voksát. Doktori tanulmányait Franciaországban és itthon végezte. A doktori fokozat megszerzése után öt évet a pécsi egyetemen tudományos munkatársként dolgozott. Ez év januárjától a Szegedi Tudományegyetem Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének adjunktusa. 2020-ban Kristó Gyula-díjban, 2022-ben Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesült. Kutatási területe a középkori, főként a 14. századi pápai-magyar kapcsolatok, az avignoni pápaság, Anjou-kori egyháztörténet. Munkájából adódóan sokat kutat a vatikáni könyvtárban. Szólt arról, beszél angolul, latinul, spanyolul és franciául, szakmai sikereit nagy részben nyelvtudásának köszönheti. 

 

Dr. Maléth József magáról elmondta, a kémia és a biológia már a 2. számú Általános Iskolában is érdekelte. A gimnáziumi tanárai: Bokorné Tóth Gabriella és Dütsch Zsoltné hatására döntötte el, hogy az orvosira megy. Mezőberényben 2002-ben érettségizett, 2008-ben szerzett orvosi diplomát Szegeden. Egyetemi évei alatt a mentőszolgálatnál dolgozott, ott végigjárta a szakmai ranglétrát. A PhD fokozat megszerzését követően, 2012-13-ban az USA-ban dolgozott. Hazatérése után megalakította saját kutatócsoportját, ez jelenleg 15 tagból áll. Szakmai elismerései közül a Junior Príma Díj és az MTA Lendület program elnyerése emelkedik ki.  Kutatási területe a heveny és idült hasnyálmirigy-gyulladás gyógyítása, a jelenlegi kezelés mellett új gyógyszerrel, ezt szeretnék kikísérletezni. 
 

 

GALÉRIA




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében