A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Leleplezték az elődeink emlékére állított emlékművet

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Leleplezték az elődeink emlékére állított emlékművet

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-08-21 14:44 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.

A X. Mezőberényi Művésztelep és Művészeti Fesztivál idején megtartott XXVI. Berényi Napok keretében 2023. augusztus 20-án a Kossuth tér és a Széchenyi utca kereszteződésében ünnepélyesen átadták a város újratelepülése 300. évfordulójára közadakozásból emelt „Elődeink emlékére” elnevezésű emlékművet, az Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása. 

 

Siklósi István polgármester megfogalmazta, az emlékművel elődeink előtt tisztelegünk, de ez a jövőnkbe is mutat. Azok előtt tisztelgünk, akik megteremtették ezt a csodálatos várost, a sokszínű kultúránkat. A korábban itt álló Széchenyi- és Petőfi-szobrok a muzeális gyűjtemény elé kerültek, Szendrei Júliával egy sorba. Az új emlékmű közadakozásból készült, az adakozók névsora az első oszlopon található meg. Nem csak a szobor, annak kompozíciója is Széri-Varga Gézától származik.  Annak középpontjában három dátum szerepel, az első írásos említés: 1347, az újratelepülésé: 1723 és a mostani évszám: 2023. Az idézetet Körösi Mihály alpolgármester találta, az abban megfogalmazott tűzvész a történelem sorscsapásaiként is értelmezhető. Mint minden műalkotás, ez is többféleképpen értékelhető. Aki nem akar mélyebben belebonyolódni, az élvezheti az esztétikai élményét.   

 

Az ünnepség résztvevőit igével köszöntötte Nagy Zoltán esperes. Hangsúlyozta, a három évszám nagy fordulópontokra utal Mezőberény életében. Ezek azt üzenik számunkra, hogy a múlt tapasztalatiból okulva minden erőnkkel haladjunk célunk felé. 

 

Az emlékműről Siklósi István és Széri-Varga Géza leplezte le. Az eseményen közreműködött Gulyás Attila színművész. Az átadás után innen indult a Szent István-napi felvonulás a városi ligetbe. A menetet a Mezőberényi Városi Ifjúági Fúvószenekar és a Mezőberényi Mazsorett Együttes vezette. 

 

A liget színpadán Siklósi István köszöntötte a felvonulás résztvevőit. Az államalapítás ünnepéről kifejtette, a kereszténységet fölvéve Szent István király békére törekedett Európával, mi ma ennél tovább megyünk, barátságra törekszünk, épp ezért fogadjuk a münsingeni delegációt. 

 

Siklósi István bemutatta az újdíszpolgárokat: Mike Münzinget, Münsingen polgármesterét, illetve prof. dr. Lengyel Imre közgazdászt, majd megszegte az új kenyeret. 

 

GALÉRIA
 




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei László (Mezőberény) és Petneházi Erika (Mezőberény)

 

Plavecz Zoltán János (Mezőberény) és Fábián Katalin (Mezőberény)

 

Csizmadia Edmond (Mezőberény) és Frei Alexa (Mezőberény)

 

Kolompár Mihály (Mezőberény) és Kovács Alexandra  (Mezőberény)

 

Rácz Ernő (Mezőberény) és Lutsa Zhanna Mikolajivna (Mezőberény)

 

 

 

2024. április hónapban

 elhunytak

 

Sipos Kornél (1948)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében