A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A kereki kút átadása – Mezőberény 300

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

A kereki kút átadása – Mezőberény 300

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-07-31 08:19 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.

A közelmúltban a muzeális gyűjtemény udvarára telepített kereki kutat ünnepélyes keretek között 2023. július 29-én adták át a város újratelepítése tiszteletére megrendezett „Évszázados értékeink” című négynapos program keretében. 

 

 

A megjelenteket dr. Burján Katalin, a Mezőberényi Városszépítő és Városvédő Egyesület elnöke köszöntötte, elmondta, gondolkodtak rajta, miként csatlakozhatnának az újratelepülés 300. évfordulója ünnepégsorozatához, végül Sinka Ferenc tagjuk ötletét fogadták el, hogy újítsák fel a kereki kutat. Mikor az iskolát lebontották, akkor a kutat a MÉH-telepre szánták, de Sinka Ferencnek sikerült megmentenie, és most négy és fél hónapos munkával felújította. A muzeális gyűjtemény udvarán méltó és védett helyen lesz.   


Henger Péter, a Mezőberényi Helytörténeti és Tájvédelmi Egyesület elnöke nemcsak a kút, hanem Kereki történetéről is szólt. Kifejtette, a terület 1740 óta tartozik Berényhez, a XIX. század második felében kezdődött meg a tanyák építése. Népessége 1940-ben volt a legjelentősebb, akkor 835 lakos élt itt. A lakosok 1900-ban kezdeményezték tanyai elemi iskola indítását, a tanítás az 1901/1902-es tanévben 56 kisdiákkal kezdődött meg, és tartott egészen ’65-ig. Az 1901-ben felhúzott iskolaépület helyére 1953 és ’55 között a kornak megfelelőt építettek. A vízellátást nyolc méter mély, ásott kútból oldották meg, a víz kiemelésére az itt látható, Moór-típusú, lendkerekes aknaszivattyú szolgált, ennek megalkotója Moór János gödöllői géplakatos mester. Henger Péter hangsúlyozta, a kútszivattyúnak a helyreállítása óriási, tiszteletre méltó teljesítmény, Mezőberény ismét egy nagy eszmei értékkel gazdagodott. A kereki iskola emlékét egy, a kettőskútihoz hasonló emlékhely kialakításával őrizhetnénk meg, ebben egyesületünk örömmel működne együtt.


A kutat Dankó Béla képviselő, Siklósi István polgármester és Sinka Ferenc leplezte le.

 

GALÉRIA


Cimkék: 300  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Perei László (Mezőberény) és Petneházi Erika (Mezőberény)

 

Plavecz Zoltán János (Mezőberény) és Fábián Katalin (Mezőberény)

 

Csizmadia Edmond (Mezőberény) és Frei Alexa (Mezőberény)

 

Kolompár Mihály (Mezőberény) és Kovács Alexandra  (Mezőberény)

 

Rácz Ernő (Mezőberény) és Lutsa Zhanna Mikolajivna (Mezőberény)

 

 

 

2024. április hónapban

 elhunytak

 

Sipos Kornél (1948)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében