A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Mezőberény 300 – az egyházakkal

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Mezőberény 300 – az egyházakkal

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-07-31 08:18 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.

Az önkormányzat Mezőberény újratelepülésének 300. évfordulója tiszteletére 2023. július 28. és 31. között négynapos megemlékezést tart „Évszázados értékeink” címmel. Az első nap, július 28. az egyházakról szólt. 

 

örösi Mihály alpolgármester köszöntőjében elmondta, az évfordulós ünnepséggel az egyházakat és a civil szervezeteket is meg kívánták szólítani. Az kérték az egyházaktól, mutassák be az elmúlt három évszázadot vagy annak egy-egy részét. Az eseményen közreműködött az Evangélikus Rézfúvós Együttes Matajsz János vezényletével.

 

Lázárné Skorka Katalin lelkész, esperes helyettes a Mezőberényi I. kerületi Evangélikus Egyházközség lelkészeiről szólt. Kiemelte, hogy Oertel János Zakariás ötven évig, 1786-tól 1836-ig szolgálta a híveket, az ő idejében épült fel a templomuk, ezért róla táblával emlékeznek meg. A templomépítés idején 196 család, összesen 1097 fő tartozott az egyházközséghez. Hasonlóan mély nyomott hagyott a hívekben Bárdy Ernő, aki Billnitzer néven látta meg a napvilágot, és 1904-től 1945-ig volt lelkész Mezőberényben. Ez az első és a második világháború, illetve a málenkij robot miatt nehéz időszak volt. Az ő idejében szolgált itt segédlelkészként Wolff Lajos, aki Ordass Lajos püspökként vált ismertté.

 

Futó Zoltán, a Mezőberényi Református Egyházközség lelkésze a Biblia-fordításokról beszélt. Kifejtette, a reneszánsz és a humanizmus magával hozta az Szentírás nyelvének ismeretét, így annak fordítását is. Előbb részleteket ültettek át magyar nyelvre, majd 1541-ben megjelent a Sylvester János nevéhez kötődő Biblia. Ez az Újszövetséget és a zsoltárokat tartalmazta, és a fordítása valójában csapatmunka volt.  A teljes, úgynevezett Vizsolyi Biblia 1590-ben jelent meg, azóta több javított változatát adták ki. 

 

Dr. Jároli József történész, nyugalmazott főlevéltáros a Római Katolikus Szűz Mária Szent Neve Plébánia történetét ismertette, hangsúlyozta, már az 1780-as években is éltek itt katolikusok, a békési plébánia írásai 1783-ban említik őket. A nagyváradi püspök 1837-ben vásárolt telkes Mezőberényben iskola céljára. A templom alapkövét 1880-ban tették le, és a tanteremmel együtt 1886 szeptemberében avatták fel. Tánczos Eszter hitoktató Fejérváry Celesztínáról emlékezett meg, aki hitével, lelkületével példaképként szolgál a mai híveknek.  

 

Selmeczi Lajos Péter, Mezőberényi II. kerületi Evangélikus Egyházközség lelkésze azt hangsúlyozta, identitásunk a Biblián alapul. Ugyanis, akik 300 éve elindultak Mezőberénybe, nekik az adhatott bizonyosságot, hogy bármi történik is velük, Isten hűségében nem csalódhatnak. Isten minden közösség életében jelen van. 

 

Körösi Mihály egy-egy oklevéllel mondott köszönetet az előadóknak.

 

GALÉRIA


Cimkék: 300  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. május hónapban

házasságot kötöttek

 

Pozsár János (Mezőberény) és Spisják Szilvia (Mezőberény)

 

Edömér Zoltán (Mezőberény) és Kővári Ágnes (Mezőberény)

 

Nemes Tamás (Mezőberény) és Nagy Anikó (Mezőberény)

2024. május hónapban

 elhunytak

 

Csipke Sándor (1940)

 

Komlódi Sándorné szül. Erős Éva Magdolna (1941)

 

Nagy Pál (1944)

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében