A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Berényből indult a neves történész

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Berényből indult a neves történész

Nyomtatás
Létrehozva: 2023-03-03 20:35 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Történészek és történetek” címmel – a Városházi beszélgetések rendezvénysorozatban – Petneházi Gábor történész, filológus és Körösi Mihály helytörténész beszélgetett 2023. március 3-án a Városháza dísztermében.

 

A rendezvény megnyitójában Siklósi István polgármester elmondta, a rendezvénysorozatot a város újratelepülésének 300. évfordulója alkalmából indítják útjára. Ide szakmai sikereket elért elszármazottakat hívnak meg.

 

Szép számú érdeklődő előtt a beszélgetésben Petneházi Gábor – Körösi Mihály kérdésére válaszolva – elmondta, a gimnáziumi érettségiig élt Mezőberényben. Mindig a történelem érdekelte, ezért Szegeden ezt a szakot választotta, illetve ehhez kapcsolódóan latin, ógörög és újlatin nyelveket tanult. A diploma megszerzése után tanulmányait folytatva, kutatásokat végzett Bécsben, Kolozsváron, Varsóban és Krakkóban. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanít.

Fő kutatási területe Rotterdami Erasmus, ő teremtette meg a keresztény humanizmust, fenntartotta a jogot a kritikára, de egyetlen oldalhoz, csoporthoz sem csatlakozott. A történész Erasmus több művét is lefordította magyarra, ezekről részletesen is beszélt.

 

Körösi Mihály kifejtette, az elmúlt évek egyik tudományos szenzációja volt, hogy megtalálták Brutus, Báthory István udvari történetírója magyar történelmét, ez alapjaiban változtatja meg a 16. századra vonatkozó ismereteinket.

 

Petneházi Gábor elmondta, Brutus művének két csonka változatát a 19. században már kiadták, de most az egész, kétezer oldalas kézirat került elő. Egy online kézirat-katalógusban bukkantak a nyomára.

 

Befejezésül az est vendége megfogalmazta, a történelem alapos ismerete nélkül nem érthetjük pontosan a jelent.

 

 

GALÉRIA
Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. május hónapban

házasságot kötöttek

 

Pozsár János (Mezőberény) és Spisják Szilvia (Mezőberény)

 

Edömér Zoltán (Mezőberény) és Kővári Ágnes (Mezőberény)

 

Nemes Tamás (Mezőberény) és Nagy Anikó (Mezőberény)

2024. május hónapban

 elhunytak

 

Csipke Sándor (1940)

 

Komlódi Sándorné szül. Erős Éva Magdolna (1941)

 

Nagy Pál (1944)

 

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében