A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Körül – Belül Magyarországon

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Körül – Belül Magyarországon

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-07-07 10:23 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

2023-ban ünnepeljük Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulóját. A református vallású magyar, az evangélikus hitű szlovák és német lakosok adták Mezőberény vallási és etnikai többségét, melyet a később érkezett más vallásúak és nemzetiségűek tovább színesítettek. Közös munkájuk nyomán épült településünk, alakult ki mai arculata, melyre joggal büszkék lehetünk.

 

 

2023. évben a városlakók és az elszármazottak segítségével kívánjuk bemutatni az elmúlt 300 évben keletkezett értékeinket.

Jelképes első lépésként 2021-ben 300 fát kívánunk elültetni, melyek nagyrésze már a város különböző útjait, utcáit díszíti.

Számos terv, akció formálódik még az évforduló kapcsán. Ezek közül egyik kiemelkedő esemény a Mezőberény Város Önkormányzata, az Alföld Turista Egyesület és a Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Német Hagyományápoló Egyesület közös szervezésében induló Körül – Belül Magyarországon című program, mely Magyarország körbe kerékpározását tűzte ki célul.

 

A 20 fős csoport 2021.07.15. 730-kor indul a Városházától és 2021.07. 21-én érkezik vissza Pusztai László vezetésével.

 

A Békéscsaba, Mezőhegyes, Szeged, Bácsalmás, Mohács, Dombóvár, Harta, Kiskunfélegyháza útvonalon mintegy 700 kilométert tesznek meg egy hét alatt. E program kiegészül a Kerékpárral őseink földjén című résszel, mely során a kerekezők a „Schwäbische Türkei”-ből, a Dunántúlról Baranya és Tolna megyéből, többek között Hidas, Tófű, Dombóvár, Gyönk, Varsád, valamint Harta településről Mezőberénybe származó svábok kibocsájtó településeit keresi fel. Így is kifejezve tiszteletünket városunk újjáépítésében nagy szerepet vállaló német elődeink előtt. Nem titkolt célunk az sem, hogy megismerjük ezen települések múltját, jelenét a túra adta lehetőségek határain belül, hiszen a hét nap alatt napi száz kilométer a megteendő távolság. A kibocsájtó települések sváb közösségeinek viszonosságként be kívánjuk mutatni elszármazott elődeik városépítő munkásságát, településünk jelenét. Napi tájékoztatást adunk Mezőberény lakóinak az aznapi történésekről különböző közösségi oldalakon. Végezetül pedig az egész utat bemutató összefoglalóval kívánjuk zárni ennek a részegységnek a teljesítését.

2022-ben a Mezőberénybe érkező szlovák nemzetiségű, míg 2023-ban a magyar nemzetiségű elődeink származási helyének múltját, jelenét kívánjuk megismerni, megismertetni városunk lakóival.

Program: Történelmi háttér: Körösi Mihály (+36 20398 5647) alpolgarmester@mezobereny.hu

Az útvonal ismertetése:

Pusztai László túravezető (+36 70 367 2977)

 

 

Mezőberény, 2021. június 08.

 

 

 

                    Körösi Mihály                                 Pusztai László

                    alpolgármester                                   túravezető

 




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében