A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Projektzáró sajtóközlemény

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Projektzáró sajtóközlemény

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-05-06 14:34 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Tisztelt Lakosság!

2021. április 30-án lezárult Mezőberény Város Önkormányzatának EFOP-1.5.3-16-2017-00097 azonosító számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című pályázata, ami a város eddigi legnagyobb és legösszetettebb projektje volt.

Ezúton szeretném megköszönni a konzorciumi településeknek (Békés, Kondoros, Köröstarcsa, Kamut, Murony), a projektmenedzsmentnek és szakmai megvalósítóknak, hogy a pályázatban vállalt programelemeket sikeresen és eredményesen valósították meg. A hat településen több, mint 250 féle program valósulhatott meg a pályázat eredményeképpen, amelyeknek túlnyomó része – bár a tervek között már régen szerepeltek – a forrást mégis ez a projekt biztosította. A résztvevő települések kb. 39.000 fős lakosságából, közel 18.000 főt, 46 %-ot sikerült a pályázat programjaiba bevonni.
A pályázat összehangolt programok magvalósításáról szólt, de a konzorciumi településeknek voltak különálló, egyedi vállalásaik is.

A projekt fő célja humán szolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése volt a konzorciumi településeken, melynek eredményeképpen növekedett a hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci foglakoztatotti aránya – képzések, egyéni fejlesztések, mentorálás által, javult a helyi közösségek társadalmi aktivitása, a lakosság és a helyi civil szervezetek közötti párbeszéd erősödött, ezáltal a tevékenységeik eredményessége javult.

Mezőberényben a pályázat keretében olyan programelemek kerültek megvalósításra, amelyekkel a településen fejleszteni, megerősíteni szükséges humán szolgáltatások összehangolt minőségi és mennyiségi javítása valósulhatott meg a projekt végére a különböző szociális és kulturális szakemberek alkalmazásával, az egészségügyi, kulturális, szociális  szolgáltatások bővítésével, a hátrányos helyzetű csoportok számára nyújtott lehetőségekkel, a családok mentális felkarolásával, a gyermek táborok megvalósításával, a humán szolgáltatásban dolgozó szakemberek képzéseivel, egészséges életmódra nevelő, életmódváltást támogató programok megvalósításával. Ilyen kiemelt programelemek voltak pl. mentorok, közösségszervező, pszichológus, gyógytornász, önkéntes koordinátor alkalmazása, munkahelyi szűrővizsgálatok, 300 főnek egyéni fejlesztési tervek készítése és mentorálás, munkaerőpiaci képzések, eszközbeszerzések, családi életre nevelő és felvilágosító programok fiataloknak, szünidei- és életmódtáborok, egy új játszótér kialakítása. A pályázatnak köszönhetően megalakulhatott a Mezőberényi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, melynek köszönhetően erősödött a város vezetése és a fiatalok közötti együttműködés, párbeszéd.

Kamuton a pályázati program keretében megvalósuló fejlesztések a község lakosságának nyújtottak magasabb színvonalú szolgáltatásokat, valamint így sikerült kiemelt figyelmet fordítani a családok és az őket segítő szociális dolgozók közötti együttműködésre. Pedagógiai és családsegítő munkatárs, gyógypedagógiai segítő munkatárs, védőnő továbbképzései valósultak meg, felújításra került a szülőklub épülete, táborokat szerveztek, informatikai-, biztonságtechnikai- és multimédiás eszközök kerültek beszerzésre.

Murony, a pályázat keretében rendezvénytechnikai eszközöket is vásárolt, az időseknek és fiataloknak egészségfejlesztő program sorozatot, a hátrányos helyzetű gyermekeknek pedig táborokat szerveztek. Legjelentősebb rendezvényük a települési Falunap és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő programok voltak.

A pályázatnak köszönhetően Köröstarcsán többek között 30 db kerékpárt, ill. egészségfejlesztési berendezéseket (EKG, szaturáció mérő, testösszetétel mérő) vásároltak, valamint minden korosztályt érintő programokat, rendezvényeket szerveztek. Egészségmegőrzés céljából pedig szűrővizsgálatokat tudtak biztosítani a lakosság számára.
A megvalósított programelemekkel a település minden korosztályát sikerült valamilyen formában megszólítani. Egészségtanácsadó Irodát és Minilabort hoztak létre, valamint gyógytornászt alkalmaztak, mely kapcsán az eddig nem elérhető szolgáltatásokat tudnak igénybe venni alakosok.

A projekt eredményeképpen Kondoros városában a humán szolgáltatások színvonala nőtt, fejlődtek a résztvevők kompetenciái, erősödött a társadalmi felelősségvállalás, a közösségek társadalmi aktivitása és a közbiztonság, valamint a város lakosai nyitottabbak lettek egymással szemben is. A szolgáltatások keretében ügyvédi-szociális asszisztensi tanácsadás és ifjúsági referens segítette, az azt igénybe vevő városi polgárokat. A rendszeresen megrendezésre kerülő, anyák egészségtudatos magatartását támogató Szülő Klub és a Baba-mama Klub erős közösségformáló erővel bírt. Az egyik legnépszerűbb programjuk a települési ösztöndíj program volt, amely a kondorosi középiskolás diákok egy részének, a tanulmányaik elvégzéséhez nyújtott segítséget. A 3 év alatt, 30 db, 10 különféle sport és napközis tábort szerveztek a fiataloknak, eszközbeszerzések valósultak meg és a hagyományőrző- és közösségfejlesztő programoknak köszönhetően erősödött a társadalmi aktivitás és identitás a városban.

A projekt sikeres volt Békés városában is, a humáninfrastruktúra fejlesztése vártnál jobban alakult, ez elsősorban a képzéseknek, tájékoztató előadásoknak és a mentori tevékenységnek volt köszönhető. Közismert, hogy a lakosság digitális ismeretei nem korunknak megfelelőek, ezért egy számítógépes ismeretek tanfolyamot is sikeresen bonyolítottak le, a meghirdetett helyek pillanatok alatt teltek be a képzésre. A hátrányos helyzetű társadalmi réteg, sem maradt ki a programból, hiszen éppen értük hozták létre a Krízisraktár szolgáltatást, amelyhez több civil és önkormányzati fenntartású szervezet is csatlakozott. A Krízisraktár élelmiszer és gyógyszer beszerzését és szétosztását valósította meg. A békési programok megvalósulását szakmai asszisztensek, ifjúsági referensek, szociális mentor, kulturális mentor, közösségi mentor, közösségszervező segítették.
A településen többek között 10 fő szociális ápoló és gondozó továbbképzése, iskolai ösztöndíj program, szabadidős- és mozgás programok, nyári- és kézműves táborok, tudatos családtervezés és egészségfejlesztő programok, klubfoglalkozások és településkártya szolgáltatás valósult meg. Az eszközbeszerzés keretében 3D nyomtatót is sikerült beszerezni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A PÁLYÁZATRÓL: https://www.bekesvaros.hu, http://hirek.kamut.hu, https://www.kondoros.hu, http://www.korostarcsa.hu, https://www.mezobereny.hu, http://www.murony.hu

 

Még egyszer szeretném saját és kollégáim nevében megköszönni az érintett települések vezetőinek és a szakmai megvalósítóknak a projekt megvalósításába fektetett munkáját!

Bízom abban, hogy a jövőben is lesz még hasonló és eredményes együttműködésünk!

 

Tisztelettel:

Siklósi István

Mezőberény Város polgármestere


Cimkék: pályázat  
Leírás Kategória Méret Letöltés
Eredménykommunikációs kiadvány Pályázatok 6.81 Mb
Lakossági tájékoztató Pályázatok 87 Kb
Záró sajtóközlemény Pályázatok 126 Kb


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. január hónapban

házasságot kötöttek

 

Hoffmann Bence Mihály (Mezőberény) és Kajtor Veronika Regina (Mezőberény)

 

Zsikó Tamás (Budapest) és Kovács Vera (Budapest)

 

Kocsis Zoltán (Mezőberény) és Sotus Piroska Zsuzsanna (Mezőberény)

 

2024. január hónapban

 elhunytak

 

 

Konyecsni Márton (1934)

 

Weigert Imre (1962)

 

Kerekes Zoltán (1957)

 

id. Barna Márton (1935)

 

Varga Péter Tibor (1958)

 

Perei Károlyné szül. Eiler Julianna (1938)

 

Dr. Hantos Katalin Mária (1949)

 

Bíró József (1941)

 

Prorok Ildikó (1968)

 

Schmidt Imréné szül. Szekeres Mária (1942)

 

Feketéné Angyal Gabriella Julianna (1963)

 

Bereczki Imre (1956)

 

Fábián György (1931)

 

Kis István Jánosné szül. Szabó Erika (1966)

 

Szegedi Pálné szül. Varjú Mária (1932)

 

Kenézaljai Sándor (1969)

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok