A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 10.

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 10.

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-04-27 11:59 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

10. hét – Múzeumaink gyűjteményeink, mely számtalan értéket rejtenek és őriznek !

Patika Múzeum, Tópart nemzetiségi színterei, Mezőberény és környéke népi, paraszti lovas eszközeinek gyűjteménye, Bodoki Károly Vízügyi Múzeum, Muzeális Gyűjtemény Mezőberény

10-12 alkalommal szeretnénk bemutatni Önöknek a megyében elsők között megalakult mezőberényi Értéktár listáját.

A részletes leírások olvashatók: https://www.mezobereny.hu/s/hir/972/Telepulesi-Ertektar

 

PATIKA MÚZEUM

A jelenlegi Oroszlán Gyógyszertár Luther u. I szám alatt adott helyet a felszabadult raktárhelyiségében a régi Oroszlán gyógyszertár berendezési tárgyainak, amiből 1995. május 18-án patika múzeumot nyitottak. A tölgyfa bútorokból, patikai porcelán- és csiszolt üvegtégelyekből álló berendezés a megye legpatinásabb gyógyszertári reliktuma. A mezőberényi patika múzeum a megye egyik legpatinásabb gyógyszertári múzeuma, ezzel is gazdagítva településünk értékeit, nevezetességeit. A patikabelső a XIX. század végére jellemző bútorzatán kívül a gyógyszer előállításhoz használt eszközök is megtalálhatóak a múzeumban, ezzel érzékeltetve az utókor számára a patikusok egykori munkáját.

Információ: Oroszlán Gyógyszertár

 

 

--------------------------------------------------------

TÓPART NEMZETISÉGI SZÍNTEREI

Tópart Vendéglő Nemzetiségi színterei: egy 30 főt befogadó konferencia terem és négy lakószoba. A helyiségek Mezőberény nemzetiségi hagyományainak, szokásainak, életmódjának megfelelően lettek berendezve: két szoba hagyományos, főleg a 19-20. század hangulatát idéző, eredeti német, kettő pedig szlovák berendezést kapott. Különösen szép a 20. századi német polgári lakószoba. A konferencia terem egyik része a szlovák, másik része a sváb ízlésvilágot őrzi – méltó módon. Értékes és gazdag a kiegészítők, használati tárgyak és dísztárgyak állandó kiállítása is: láthatunk itt lámpákat, cserépedényeket, hímzett terítőket, díszpárnákat, kézzel szőtt pokrócokat, szőnyegeket, tükröket. A régi képekről visszanéző elődeink sajátos szellemiséggel töltik meg a teret.

Információ: Tánczos Imre

 

-----------------------------------------------------------

Mezőberény és környéke népi, paraszti lovas eszközeinek gyűjteménye

A gyűjtemény 2013. június 14-én került megnyitásra, melyet a 2006-ban alapított Nyeregben Alapítvány hozott létre.A gyűjtemény megvalósítását nagyban segítették a Berényi Lovas Barátok Egyesületének tagjai. A szervezet működését több főből álló kuratórium irányítja és a célok között kiemelt helyet foglal el a gyermekek lovas életre nevelése, lovas oktatása, az ősi magyar lovas kultúra ápolása. Mezőberényben és környékén gyűjteni, népszerűsíteni a népi, lovas eszközöket, hagyományokat. Ezt a tevékenységet a falusi turizmus és a város turisztikai lehetőségeinek színesítéseként képzelte el az Alapítvány. A múzeum helyisége egy olyan közösségi tér is egyben, ahol a gyermekek megismerkedhetnek a népi játékokkal, kismesterségekkel, kipróbálhatják a népi, paraszti eszközöket. A gyűjtemény hozzájárul Mezőberény és környéke tárgyi örökségeinek a megőrzéséhez, és az év minden szakában látogatható, ezért segíti a helyi turisztikai kínálat mennyiségi / minőségi bővülését.

Információ: Madarász Magdolna

 

 

------------------------------------------------------------------

BODOKI KÁROLY VÍZÜGYI MÚZEUM

A Hosszúfoki szivattyútelep a Kettős-Körös jobb partján Mezőberény és Békés között található. Helyrajzilag Mezőberény külterületéhez tartozik. A szivattyútelepet a Hosszúfoki Ármentesítő Társaság létesítette. A telep létrejöttének célja, a Körös jobb oldalának belvízvédelme. A mellette lévő Hosszúfoki főcsatornából az ide összegyűlő belvizet – a területen levő csatornák, árkok ide vezették be a belvizet - beemelte a Körös folyóba. A szivattyútelep a kor akkori legjobb, legkorszerűbb technikájával lett fölszerelve. Beépített, falazott gőzkazán magas téglakéménnyel és a szivattyút pedig egy nagy teljesítményű gőzgép hajtotta. Az 1898 évben megépült telep neve: Hosszúfok I.sz. gőzüzemű szivattyútelep. A gőzszivattyú egészen a 60-as évekig üzembiztosan működött és használatban volt. A 70-es évek árvizei a Vízügyi Igazgatóság területén sok vízgépet, vízügyi épületet tönkretettek, és ekkor határozott úgy a Vízügyi Igazgatóság, hogy a még fellelhető gépeket, eszközöket összegyűjtik és a teljes egészében eredeti állapotban megmaradt, Hosszúfoki szivattyútelepen kiállítják. Az épületen belül több helységben is ki vannak állítva a fennmaradt eszközök, dokumentumok, térképek, fotók. Az udvar szintén kiállítási terület ahol az 1600- as évektől napjainkig megtekinthetők a folyamszabályozáshoz használt eszközök, nagyobb vízgépészeti szerkezetek és vízügyi gépek. A múzeumot 1974-ben nyitották meg és a neve Bodoki Károly Vízügyi Múzeum lett.

Információ: Hegedűs András

 

 

-------------------------------------------------------

Muzeális Gyűjtemény Mezőberény

A Mezőberényi Orlay Petrics Soma Múzeum 1991-ben alakult meg. A városvezetés már sokkal korábban szeretett volna egy helyi gyűjteményt létesíteni, azonban a lehetőség csak ekkor nyílt meg számukra. Irányi István, helyi gimnáziumi tanár, már a 60-as évektől nagy elánnal gyűjtötte a Petőfi dokumentumokat, relikviákat és mélyreható kutatásokat végzett Petőfi mezőberényi tartózkodásaival kapcsolatosan. Hentz Lajos általános iskolai tanító pedig a helyi néprajz elkötelezett híve volt. Szorgosan gyűjtötte az építészet, a mesterségek és a helyi szokások fellelhető adatait, valamint a régi tárgyakat. Irányi Istvánnak hatalmas Petőfi dokumentációja gyűlt össze, Hentz Lajos pedig a sok dokumentum, és általa megírt több könyv mellett, még egy tárgyi gyűjteménnyel is rendelkezett. A helyi múzeumnak e két gyűjtemény, nagyon erős és jó alapot adott. (A két gyűjtő halála után a városnak adományozta a teljes gyűjteményét.) A gyűjteményt először a Gyomai út 23. sz. alatti nagypolgári házban helyezték el. Pár év után a Muzeális Gyűjteményt a Fő utca 1-3 sz. alatti, korábban iskolaépületként funkcionáló, Wenckheim – Fejérváry kastélyban helyezték el. Az épületben állandó és időszakos kiállítások vannak.

Információ: OPSKMM




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK