A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 8.

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 8.

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-03-25 13:25 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

8. hét – Rendezvények, melyek Mezőberényben, mezőberényiek által szervezett példaértékű események!

Márton-napi felvonulás, Berényi napok, Mosolygó Központi Óvoda Zöldágjárása a Föld napja jegyében, Streetfighter nap, Kispályás Labdarúgó Teremkupa

10-12 alkalommal szeretnénk bemutatni Önöknek a megyében elsők között megalakult mezőberényi Értéktár listáját. A részletes leírások olvashatók: https://www.mezobereny.hu/s/hir/972/Telepulesi-Ertektar

 

Márton-napi lampionos felvonulás

2001-ben, az akkori Luther utcai „német” óvoda nemzetiségi óvónői: Frei Zita és Balázs Mihályné egy továbbképzés során, Gyulán találkoztak a Márton-napi felvonulás hagyományával. Ők és az óvoda akkori óvodapedagógusai: Ramosné Botyánszki Edit, Pikóné Kovács Ilona, Braun Mihályné és Hoffmann Szilvia úgy gondolták, hogy mivel Mezőberényben igen kevés jellegzetes német hagyomány él, ezért városunkban is felelevenítik és megszervezik a német nyelvterületeken is közkedvelt, Márton-napjához kapcsolódó lampionos felvonulást. 2002-ben megrendezésre is került Mezőberényben az első ilyen rendezvény. Az óvodában az óvónők, a gyermekekkel és a szülőkkel együtt lámpásokat készítettek, az épületet – az eseménynek megfelelően – libákkal, lámpásokkal, őszi dekorációkkal díszítették fel. A német nemzetiségi osztályok is csatlakoztak Mezőberény I. Kerületi Evangélikus Egyházközség. Az érdeklődés egyre nőtt a rendezvény iránt. 2005-ben bekapcsolódott a szervezésbe az iskola, a művelődési központ a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület és a Mezőberényi Német Önkormányzat is. A Márton-napi menet gyülekező helye minden alkalommal a „Katicabogár” Evangélikus Német Nemzetiségi Óvoda. Az anyukák és nagymamák az alkalomra liba formájú mézes süteményeket készítenek, kínálják az indulókat. Zeneszóra, színes, világító lampionokkal indul el a menet. A Piac téren minden alkalommal műsor fogadja a felvonulókat. A Márton-napi lampionos felvonulás egész várost érintő esemény, több száz vonuló vesz rajta részt, gyerekek, felnőttek, családok, barátok, de sok a járdákon nézelődő, az utcákon sétáló kíváncsiskodó is. Kellemes időtöltést jelent valamennyi korosztály számára,a hagyományok tiszteletére, annak megőrzésére nevel, közösséget épít és formál, kulturált szórakozási lehetőséget nyújt.

 

--------------------------------------------------------------------------

Berényi Napok- folytatása a „Mezőberényi Ipari és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár”-nak

Mezőberényben nagy hagyománya van az augusztus 20-i ünnepségeknek. A kiállítás megrendezésének gondolata 1960-ban merült föl. Ettől az időponttól kezdve 2 évenként megtartották a rendezvényt egészen 1975-ig. Ezután 3 évente került sor a megrendezésre. A Kiállítás teljes egészében a ligetbe és annak környékére koncentrálódott. A rendezvény talán a 70-es évek közepére érte el csúcspontját. Addigra kialakultak az arculatok, mindenki bemutató épületeket, sátrakat emelt. A rendszerváltás után újrafogalmazódott az augusztus 20.-i ünnepség gondolata és „Berényi Napok” néven élt tovább. Itt már nem annyira a vásári bemutató, hanem inkább a szórakoztatás a kultúra áll a középpontban. Kiállítások vannak pl. a Múzeumban, esetlegesen a Városházán és a Műv. Házban is. (fotó, népművészeti stb.) Nem mentek feledésbe a sportesemények sem. Az úszóversenyek kimaradhatatlan programjai a 3 napnak. Futball, kosárlabda és asztalitenisz mérkőzések is zajlanak. A rendezvény most is a ligetre, és a város piacterére koncentrálódik. A piactéren felállított színpadon már kora délutántól programok vannak (helyi és a testvérvárosok zenekarainak, táncosainak bemutatója) esténként pedig valamilyen nívós zenekar vagy énekes fellépésének örülhet a népes közönség. Elmondhatjuk, hogy a „Berényi Napok” méltó folytatása a „Mezőberényi Ipari és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár”-nak.

 

 

------------------------------------------------------------------

 

 

Streetfighter nap

A Streetfighter gyakorlatilag utcai harcost jelent, amely nevet, az akrobatikus mutatványokat bemutató motorosok eleinte használtak. Főleg az utcákon, tereken, lopva mutatták be tudásukat egymás szórakoztatására. Ebből később nagyszabású bemutatók, versenyek alakultak ki. Ma már stuntrider-nek hívják őket, ami motoros akrobatát jelent. (nem oly rég fogadták el hivatalos sportágként) A mezőberényi motoros nap azonban nem verseny, bemutató, örömünnep, örömmotorozás. Az egész éves versenyek utáni levezetés. A bemutató a Liget előtti útszakaszon történik. Ez a rész elég széles arra, hogy a nagyszámú érdeklődő jól elférjen, és belássa a pálya egészét. Szerencsére ez a rész olyan, hogy nagyon jól lezárható a szakasz és szinte nem befolyásolja a város közlekedését. Mindemellett a lakótelep melletti füves rész és parkoló kiváló helyet biztosít a „depó”-nak, ahol a stuntriderek felkészülnek, és előkészíthetik a motorjukat is. A nap általában 9-órakor kezdődik az edzésekkel, és az egész napos önfeledt bulinak 18 órakor van vége. Edzések után a kezdők bemutatója, és azután, kb. déltől, a nagyok veszik birtokukba az aszfaltot. Elmondható, hogy a bemutató európai színvonalú, hisz a motorosok között, magyar bajnokok, és Európa, valamint Világbajnokok is vannak. A rendezvényt a szervezők különböző betétprogramokkal színesítik. A pálya kialakításakor a szervezők figyelnek a rendezvény veszélyességére. A nézők kordonnal, szalagkorláttal, szalmabálákkal vannak elválasztva. A rendezvény látogatása egyébként ingyenes, és külső szemlélők szerint a résztvevők száma 5-6000-főre tehető. Meg kell jegyezni, hogy nézők között található, román, szerb, horvát, szlovák, lengyel motoros is. A messziről érkezettek szétnéznek a városunkban, és hírét viszik…hogy nem csak Európában, hanem ebben a kis alföldi városban is lehet egyszerű, de nagyon színvonalas rendezvényt tartani. A rendezvény egyedi, hiszen ahhoz, hogy ennyi sztármotoros összegyűljön, szükség van a Baráti Kör tagjainak a velük való személyes barátságára, kapcsolatára, valamint a Bátszi Motor kft, tulajdonosának, a motoros társadalomban való határtalan barátságára, ismertségére, elismertségére. Tehát ez a rendezvény, mint eddig is, ez után is csak itt tartható meg!!!!

Szervező: Szikora András

----------------------------------------------------------

 

 

Mezőberényi Kispályás Labdarúgó Teremkupa

A teremkupát 1982 óta szervezzük: ez az egyik legjelentősebb folyamatos versenyzési lehetőséget mintegy 200—220 főnek biztosító eseménysorozat. Résztvevők: Mezőberény város intézményei, cégei, baráti közösségei, valamint civil szervezetek csapatai. 14 évesnél idősebb versenyzők részvételével. Két kategóriában a nevezők igényeihez igazodva: szenior és amatőr, körmérkőzéses rendszerben, majd a kategóriánkét legjobb négy csapat rájátszás során dönti el a végső helyezéseket. A két kategória csapatainak elsősorban a szabadidő hasznos eltöltése a ró cél. A téli időszakban egyik fontos esemény a Teremkupa. amely több hónapig folyamatos versenyzési lehetőséget jelent, egyben segíti az aktív labdarúgók felkészülését is a tavaszi szezon mérkőzéseire is.

----------------------------------------------------------------

 

 

Mosolygó Központi Óvoda Zöldág-járása a Föld napja jegyében

A zöldág-járás Mezőberény tavaszi színfoltja, 2015 óta minden év áprilisában kerül megrendezésre. A program így már, hagyományápoló szándékkal kerül megrendezésre a Föld napja alkalmából, ötvözve a jelent és a múltat. A rési tavaszi falujárást felelevenítve idézi fel a régmúltat és fűzi össze a globális szemléletformálással. A Föld kincseinek takarékos, ésszerű felhasználására mutat rá, érintve a hulladékgazdálkodást, a fenntartható környezetet és a biogazdálkodást. A Mezőberényben élő, alkotó embereket, egyesületeket segítenek a program színesítésében, ezen eszmék közvetítésében. Minden évben az óvodából indul a felvonulás. A Nyeregben Alapítvány lovasai adják a felvezetést, őket követik néptáncos fiatalok magyar népviseletben, majd az óvodások és szüleik. A rendezvényt hangos énekszóval kísérik a felvonulók és kezükben a felszalagozott zöld ágakat tartják, lengetik. A térre egy zöldágakkal kirakott kapun keresztül érkezünk meg, amit a vendégek tovább díszítenek a maguk által hozott ágakkal. A felkért előadók minden évben mások, hiszen volt már kutya bemutató, színház, de állandó fellépőnk-társszervezőnk a Leg a láb Művészeti Iskola valamelyik tánccsoportja, amely a hagyományos kaputartó zöldág-járást bemutatja nekünk és csatlakozhatunk a táncosokhoz. A gyermekek számára játszóházat és kézműves helyet biztosítunk.

Szervező: Kreiszné Szilágyi Tünde

 

 


Cimkék: értéktár  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK