A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 7.

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 7.

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-03-18 13:15 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

7. hét – Közösség, akire büszkék vagyunk és mindaz, amit megőriznek, hagyományt teremtenek!

Mezőberényi Szlovákok Szervezete,  Adventi gyertyagyújtás,  Na berínskom moste / A berényi hídon/ című népdalgyűjtemény

10-12 alkalommal szeretnénk bemutatni Önöknek a megyében elsők között megalakult mezőberényi Értéktár listáját. A részletes leírások olvashatók: https://www.mezobereny.hu/s/hir/972/Telepulesi-Ertektar

 

Mezőberényi Szlovákok Szervezete

A mezőberényi szlovákságot összefogó közösség az egyik legaktívabb szervezet a városban és 1992. november 12-én alakult meg 45 fővel. A szervezetnek két csoportja van: a Szlovák Pávakör és a Hagyományőrző Klub.

A szlovák pávakör múltja sokkal régebbi időre nyúlik vissza, 50 éve alakult meg.

Mezőberényi Szlovákok Szervezetének célja, hogy ösztönözze a Mezőberényben élő szlovákságot: azonosságtudatának megtartására, anyanyelvének tanulására, használatára, segítse kultúrájának megőrzését, fellendítését, megőrizze és átadja hagyományait az utókornak, a nemzetiségi valláskultúra értékeinek feltárása és megőrzése, elősegítse a Mezőberényi szlovákság történelmének, társadalmi helyzetének, fejlődésének tudományos kutatását, ápolja az anyaországi kapcsolatot. A csoport legkifejezőbb megnyilvánulása az életmódhoz, a hagyományok kultúrájához, a jeles napi szokásokhoz és a tárgyi emlékekhez való ragaszkodás. A szervezet tagjai nagy szükségét érzik annak, hogy a hagyományt őrző programokat, szokásanyagokat megmentsék az elhalástól, és az ezzel kapcsolatos ismereteiket átadják az utókornak. Azoknak, - óvodásoknak, iskolásoknak, fiatal családoknak -, akik közkinccsé tehetik kulturális értékeinket abban a környezetben, amelyben élnek. A közösségi élet fenntartását szolgáló klub-foglalkozások, az összetartozás érzése, mind-mind nagyon fontos tényező a mai, rohanó világunkban. A Pávakör rendszeresen szerepel helyi, megyei és országos rendezvényeken, ahol kiemelkedő helyezéseket érnek el. Rendezvényeik a kultúra tovább éléséhez elengedhetetlenül szükségesek, hiszen így gazdagodhat – a múltra való emlékezés által, és így tudják a kulturális értékeiket megőrizni és tovább adni.

Városi szinten több generációval dolgoznak és közvetítik a szlovák nemzetiségi kultúrát, gasztro kultúrát, evangélikus egyházi kultúrát és szlovák zenei kultúrát. Egész évben rendezvények, események szövik át az egyesület életét. https://www.mezobereny.hu/s/hir/972/Telepulesi-Ertektar 84. sorban

Vezetőjük: Borgula Györgyné

Pávakör vezetője: Bartó Andrásné

 

 

--------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Na berínskom moste /A berényi hídon/ című népdalgyűjtemény

A berényi hídon, Mezőberényi szlovák népdalok című kötet Mezőberényben jelent meg 2000-ben. A népdalok gyűjtői, lejegyzői: Hentz Lajos - egykori berényi tanító - /a dalok 50%-át

gyűjtötte/, Eva Krekovičová - szlovákiai néprajzkutató- /a dalok 20%-át gyűjtötte/ és Ocsovszki Ildikó -népművelő - /a dalok 30%-át gyűjtötte fel/. A gyűjtemény 118, különböző stílusú, szlovák népdalt, egy magyar szövegű névnapi köszöntőt valamint mondókákat, kiszámolókat, karácsonyi újévi köszöntőket tartalmaz.

A berényi hídon Mezőberényi szlovák népdalok CD Mezőberény 2005. A Na berínskommoste/”A berényi hídon” című CD 2003-ban készült az azonos című népdalgyűjtemény alapján. Szerkesztője Ocsovszki Ildikó, aki hosszú évek óta azon fáradozik, hogy az elfeledett szlovák dallamokat felelevenítse, újra megismertesse a dél-alföldi szlovákokkal. Ezzel a szerkesztett kötettel és hangzó anyaggal szeretné megkönnyíteni az újratanulást, és érzékeltetni, milyen gazdag és értékes népdalkinccsel rendelkezik a szlovák hagyomány.

 

--------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Adventi gyertyagyújtás

Mezőberényben a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének köszönhető a Városi adventi gyertyagyújtás. 2007-ben, egy szlovákiai útról való hazatérés során találkoztak a kilátogató tagok Topolciankyban a közös adventi gyertyagyújtás élményével, melynek során megszületett az ötlet: Mezőberényben is megvalósítani ugyanezt! A következő évben, 2008-ban a város már együtt gyújtotta a gyertyákat a Berény Szálló előtti szökőkút körívén elhelyezett óriás Adventi koszorún. A Mezőberényi Szlovákok Szervezete nem csak az ötletadó, de magára vállalja a főszervezői feladatokat is. Felkérésükre a három történelmi egyház mezőberényi négy gyülekezete is aktív részese az évről évre megrendezésre kerülő adventi gyertyagyújtásnak, a felajánlások ás a munka szervezése szempontjából is. Az egyházközségek vezetői, vagy meghívott vendégek gyújtják meg a gyertyákat, ők biztosítják az adott vasárnap Ünnepi meghitt hangulatú műsorát és a városlakók segítségével a rendezvények utáni megvendégelést. 2012-ben a rendezvény meghívott vendége volt például a Kulturális Kör delegációja és Pozsonyból a volt vezetőjük, Tóth Imre és családja. Leánya, Tóth Barinka, aki a világ színpadán, számos helyen megfordult elismert énekesnő énekelt a 4. adventi vasárnapon. Ugyanebben az évben, és 2013-ban is növelte az esemény fényét, hogy az adventi koszorú harmadik és negyedik gyertyáját a betlehemi lánggal gyújtották meg. Minden évben készülnek adventi kis füzetek, melyek az adventi gyertyagyújtás, és a mezőberényi egyházközségek ünnepi istentiszteleteinek időpontjai mellett ünnepi karácsonyi gondolatokat is tartalmaznak. A programajánló kis füzeteket mindig előszeretettel keresik a városlakók, évről évre egyre több készül belőle.

Mára már hagyománnyá vált a rendezvény.

 

 


Cimkék: értéktár  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK