A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Sajtóközlemény Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulójára

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Sajtóközlemény Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulójára

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-03-17 08:07 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

2023-ban ünnepeljük Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulóját, mivel az oklevelek és tudós elődeink 1723-ra datálják Mezőberény újratelepítésének kezdő évét. A betelepülő evangélikus hitű szlovákok, németek és a református vallású magyarok adták Mezőberény vallási és etnikai többségét, melyet később érkezett más vallásúak és nemzetiségűek tovább színesítettek. Közös munkájuk nyomán épült településünk, melyre büszkék vagyunk.

 

2023. évben az Önök - városlakók, elszármazottak - segítségével kívánjuk bemutatni az elmúlt 300 év értékeit. Választ keresünk arra a kérdésre, hogyan járultak hozzá elődeink Mezőberény fejlődéséhez, mivel gyarapították értékeit? 

A kérdés megválaszolásához mindenkire: civil és egyházi szervezetekben, intézményekben, helyi közösségekben dolgozó, de magánszemélyek alkotó együttműködésére is számítunk. Az Önök munkája által, tudásuk közzétételével nyerhet közösségünk átfogó képet az eltelt 300 év értékeiről. Így még inkább közösen lehetünk büszkék elődeink és a ma Mezőberényben élők, Mezőberényért dolgozók településünket fejlesztő tevékenységére. Az előkészítés és a megemlékezések során fontosnak tartjuk minden korosztály megszólítását, részvételét.

 

Mezőberény Város Önkormányzata - annak ellenére, hogy a járványügyi helyzet felülírta az intézmények, civilek, magánszemélyek személyes bevonását - az évforduló előkészítését, a közös gondolkodást, a munkálkodást megkezdte és meghirdeti az alábbiak szerint:

  • 2021. március 15. – 2023. január 1. közötti előkészítő időtartamot: amely alatt az intézmények, civilek, egyházak, vállalkozások, magánszemélyek az előkészítés jegyében tesznek lépéseket városunk újratelepítésének 2023-ban tartandó méltó megünneplésére.
  • 2023. évben a teljes évet átfogó programsorozatot tervezünk az előremutató emlékezés jegyében, melyben ünnepi testületi ülés, konferencia, előadások, kiállítások, bemutatók, koncertek szerepelnek. Az emlékévet egész évben kísérőprogramok gazdagítják, nemzetiségi rendezvények, óvodai, iskolai programok, egyházi események. Reméljük, városunk gazdasági helyzete lehetővé teszi, hogy maradandó alkotással, beruházásokkal szolgáljuk településünk élhetőbbé tételét! 

 

A honlapon, a www.mezobereny.hu oldalon, 2021. március 15-től elérhetővé válik a „Mezőberény 300” felület a megjelölt időszak eseményeivel, történéseivel, melyek a 2023. évi évforduló méltó megemlékezéséhez, megünnepléséhez járulnak hozzá.

 

  1. Első lépésként 2021. március hónapban elültetésre került 87 db kis fa a Petőfi utcán, mely a közel 100 éves beteg, elöregedett fák helyett kerültek pótlásra, egységes utcakép kialakítására törekedve. Reményeink szerint 2023. évre a kis fák életerős fák lesznek, és méltó utcaképet nyújtanak a Petőfi utcának, városunk egyik főútvonalának.

 

E nagy munkában, a továbbiakban is tisztelettel várjuk az Ön/Önök javaslatait, segítségét is, hogy összetartozásunkat, városunkért való tenni akarásunkat 2023-ban is méltó módon fejezhessük ki!

 

Ötleteit, javaslatait az alábbi e-mail címre várjuk: alpolgarmester@mezobereny.hu.

 

 

Továbbra is bízunk az Önök lokálpatriotizmusában, számítunk együttműködési készségére!

 

 

Mezőberény, 2021. március 12.

 

Tisztelettel:

 

 

Körösi Mihály

alpolgármester

 

 

 

 

 

Melléklet:

Jegyzőkönyvi kivonat: Mezőberény Önkormányzati Képviselő-testületének 2020. június 29-én megtartott nyílt üléséről.

 

104/2020(VI.29.) sz. határozat:

Mezőberény Város Önkormányzatának képviselő-testülete megbízza Körösi Mihály alpolgármestert, hogy a Város újra településének 300. évfordulójáról – 2023 – való megemlékezés részleteiről készítsen előzetes tervezetet.

A tervezet térjen ki a szervező bizottság összetételére, tagjaira, a bevonni kívánt civilszervezetekre, a tervezett eseményekre, kiadványokra, a tervezett helyszínekre, költségbecslésre.

Felelős: Körösi Mihály alpolgármester

Határidő: 2020. szeptemberi testületi ülés


Cimkék: sajtóközlemény  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK