A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 6.

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 6.

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-03-09 11:16 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

6. hétKözösségek, akikre büszkék vagyunk!
Mezőberényi Mazsorett Együttes, Berény Táncegyüttes - "Leg a Láb" AMI, Magyarvégesi Óvoda, Alföld Turista Egyesület Mezőberény, Berényi Népdalkör.
10-12 alkalommal szeretnénk bemutatni Önöknek a megyében elsők között megalakult mezőberényi Értéktár listáját. A részletes leírások olvashatók: https://www.mezobereny.hu/s/hir/972/Telepulesi-Ertektar

 

Mezőberényi Mazsorett Együttes tevékenysége
Mezőberényi Mazsorett Együttes programjaikkal elengedhetetlen szereplőivé váltak a megyei és városi ünnepségeknek, rendezvényeknek. Több alkalommal képviselték városunkat külföldön, testvérvárosi kapcsolatok ápolására szervezett kulturális programokon. A csapat tagjai az utóbbi években sikert sikerre halmozva, elismerések tucatjait begyűjtve öregbítették városunk hírnevét. Az Együttes 2003 óta, a Magyar Bajnokságokon elért eredményei alapján folyamatosan résztvevője az Európa bajnokságoknak, ahol 2005-ben szerzett először érmet. Az eltelt 24 év alatt a semmiből az ország egyik legelismertebb, legsikeresebb együttesévé küzdötte magát a berényi társulat.
Vezetője: Mezeiné Szegedi Erzsébet
 
 
 
 
 
----------------------------------------------------------
Berény Táncegyüttes hagyományszervező tevékenysége
A „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskolán belül több száz gyerek tanul néptáncot, Mezőberényben minden táncos gyermek álma, hogy egyszer a Berény Táncegyüttes tagja lehessen. Az együttes tagjai közül néhányan elköteleződnek egy életre a néptánc iránt, néptáncversenyeken indulnak, továbbtanulásuk célja, hogy profi együttesben táncolhassanak, vagy néptánc pedagógusok lehessenek. Az együttes közvetlen utánpótlás csoportjai a Kis-Berényke Táncegyüttes és a Berecske Táncegyüttes. „Aki kisiskolás korban megízleli a közös dal és játék boldogságát, megőrzi ezt a kedvet a későbbiekben is, és nem zárkózik el attól, ami népi és nemzeti, e szavak legnemesebb értelmében” Neuwirth Annamária
 
------------------------------------------------------------
Folkbál Mezőberényben
A Folkbál, egy táncos összejövetel, közös táncos mulatság, Élőzenés táncház, mely 2004 óta folyamatosan, évről-évre megrendezésre kerül a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola és a Berény Táncegyüttes Egyesület által.
Húsvéti locsolkodás és bál
2002-ben kezdődött a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskolánál, és azóta is évről-évről sor kerül a locsolkodásra. Közkedvelt, generációról generációra száll. Már nem csak a Berény Táncegyüttes tagjai körében szokás, hanem a Kis-Berényke utánpótlás csapatánál is.
Intézményvezető: Szabó Csaba
 
 
 
 
 
 
------------------------------------------------------------
Mezőberény történelmi múltú kulturális öröksége: a Magyarvégesi Óvoda
A Magyarvégesi Óvoda a fejlődő gyermeki személyiséget támogatja, hangsúlyozza a játék és mozgás elsődlegességét, olyan értékeket képvisel, melyek meghatározták megalakulásakor éppúgy, mint a jelenben: 120 év elmúltával is. A múlt értékeire építve, a modern pedagógia és pszichológia tudományának eredményeit felhasználva alakult ki sajátos nevelési elve, mely megteremti az óvodások fejlődéséhez és neveléséhez szükséges optimális feltételeket és biztosítja az életkornak megfelelő terhelést. Intézményi cél a múlt értékeinek megtartásával a folyamatos megújulás, fontos az eddigi gyakorlat újraértelmezése – az innováció a felfedezés és alkotás útján.
Óvodavezető: Borguláné Balogh Emese
 
 
 
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------
Alföld Turista Egyesület Mezőberény tevékenysége
Az Alföld Turista Egyesület Mezőberény soraiban megtalálható minden korosztály képviselője. Célja folyamatos sportolási lehetőséget nyújtani az aktív korosztály mellett azok részére is, akik még, vagy már nem sorolhatók e csoportba, alternatívát kínálni korunk sokszor káros kihívásaival szemben. Tevékenységük a természetjárás, a természetben önerőből űzhető sportok a gyalogos, kerékpáros túrázás, sportturisztika, valamint terep és városi futás gyakorlásából, továbbá teljesítménytúrák, túramozgalmak és különféle szabadidős programok szervezéséből áll.
 
1100 év emlékei „Békésben”
Millecentenárium alkalmából kiírt jelvényszerző túramozgalmával a cél ráirányítani a figyelmet szűkebb hazánk jelentősebb, vagy kevésbé ismert történelmi eseményeire - legendáira, helyszíneire, megmaradt építészeti emlékeire, valamint az ezeket bemutató igen gazdag múzeumi rendezvényekre, helytörténeti ismeretterjesztő munkákra. A túramozgalom azóta, a jubileumi év elteltével is folytatódik.
 
Petőfi Emléktúra
Mezőberény a Petőfi emlékhelyek sorába tartozik. Több, mint harminc éve, minden március 15-én gyalogtúrát szervez a Körös parton felállított emlékoszlophoz. A 17 km-es gyalogtúrán, amely előbb helyi, majd országos elismertséget vívott ki, az utóbbi időkben alkalmanként több százan vesznek részt.
 
„Két keréken” Békésben
A testedzést és szellemi feltöltődést egyaránt kínáló kerékpáros jelvényszerző körtúra 1994-ben indult újra. A körtúra a megye jelentősebb látnivalóit érintő útvonalon halad.
A körtúra Póstelek-Békéscsaba-Szabadkígyós-Gyula-Mezőhegyes-Orosháza-Szarvas- Mezőberény-Gyomaendrőd-Dévaványa-Ecsegfalva-Füzesgyarmak-Szeghalom-Vésztő-Geszt- Sarkad – Doboz – Békés - Póstelek útvonalán halad, érintve a megye jelentősebb látnivalóit.
 
Körös-vidék teljesítménytúrázója
2013-as túramozgalom. A Körös vidék teljesítménytúrázója cím eléréséhez az egyesület füzetében felsorolt teljesítménytúra-rendezvények közül három szervezet - Alföld Turista Egyesület, Mezőberény Körösök Völgye Turista Egyesület, Rockenbauer Pál Természetbarát Kör- által rendezett, legalább három (egyesületenként 1-1) teljesítménytúra bármely résztávjának teljesítését kell igazolni.
 
Körös teljesítménytúrák
Az 1986-ban elsőként indított Körös 50 alföldi teljesítménytúra célja az általánosan megfogalmazott elvárásokon túl, az állóképesség felmérése, növelése, az alföldi túrázás népszerűsítése, városunk és a Körösök vidéke természeti szépségeinek bemutatása. A gyalogtúrák a Körös-Váradi László Emlék - Teljesítménytúra elnevezéseket kapta.
 
Patai Mátra teljesítménytúrák
A Patai Mátra teljesítménytúrák, olyan túrák, melyek kiindulási és érkezési pontja a Mátraalja 2800 lelkes községe: Gyöngyöspata. Szervező: Mezőberény Alföld Turista Egyesület. Az egyesület célja az volt, hogy ne csak a megyénk sík területeit járhassák be a túrázni vágyók, hanem a nagyobb érdeklődést keltő hegyvidéken is legyen általuk szervezett túra.
Egyesületvezető: Földes Péter
 
 
 
 
 
 
-------------------------------------------------------------
Berényi Népdalkör tevékenysége
A Berényi Népdalkörről- több évtizedes tevékenysége, az elért eredményei alapján méltán mondhatjuk, hogy kiemelkedő szerepet töltött be Mezőberény kulturális életében. A népzene, és főleg a népdalok, a leg sokszínűbben és a legszebben fejezik ki az emberi érzelmeket, - legyen az szerelem - szeretet, öröm vagy bánat, vidámság vagy szomorúság. Ezeknek az érzelmeknek a mások számára való bemutatása azon a sok-sok dalon keresztül, melyet működésük óta megismertek, megtanultak, majd szinte már művészi módon előadtak, igen nagy és szép feladat. Es a dalkör ezt évtizedeken keresztül megtette és megteszi ma is. Mindezzel együtt ápolja a várostörténeti és népi hagyományokat, terjeszti a népi kultúrát. De mindez csak azzal a közösségteremtő munkával, egymás segítésével valósítható meg, mely erre a kis csoportra jellemző A kórus sikerei, elért eredményei önmagukért beszélnek, de azt, hogy mit jelent a dalkör tagjainak az együvé tartozás, az emberi, baráti elismerő szó; - a közös sikerek és a kudarcok átélése milyen emberformáló erő, azt csak azok érzik, akik tagjai ennek a kis közösségnek.
Vezető: Kmetykó Istvánné
 
 
 
-------------------------------------------------------------
 
Fotók a Mezőberényi pillanatok fotóalbumban láthatók, mely megvásárolható a Mezőberényi Polgármesteri Hivatalban.



Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében