A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 5.

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Ismerjék meg Önök is Mezőberény értéktárát 5.

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-03-02 10:04 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

5. hét - Akikre büszkék vagyunk, hiszen valami különlegessel foglalkoznak és nem is tudunk róla!
Komócsin Imre - vasútmodell, Galó Tamás - kerékpárkészítés, Rácz János roma festő, Vrbovszki Pál - kocsigyűjtemény, Benyovszki Mihály - képeslap gyűjtemény, Benyovszki Pál - rádió gyűjtemény
10-12 alkalommal szeretnénk bemutatni Önöknek a megyében elsők között megalakult mezőberényi Értéktár listáját. A részletes leírások olvashatók: https://www.mezobereny.hu/s/hir/972/Telepulesi-Ertektar

 
---------------------------------------------------------------
Vrbovszki-féle kocsigyűjtemény
Az első kocsik 1980, 1990-es években kerültek Vrbovszki Pálhoz. Négy 40-es, 50-es évekből származó kocsi és vetőgép, mely megrongálódott, rossz állapotban volt. Ezeket saját költségén felújította. Ezek a teher- és szállítóeszközök az 1900-as évek első felének kisparaszti és úri életformáját idézik, elemei még itt-ott fellelhetőek az országban, de ilyen állapotban már csak néhol és ritkán fordulnak elő.
 
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------
Vasútmodell készítés
Komócsin Imre 1986-ban kezdte a vasútmodellezést, mely olyan hobbitevékenység, amelynek célja a vasúti üzem egészének, vagy valamely részletének a modellezése, általában terepasztalon és a terepasztal vasúti üzem szabályai szerinti működtetése. Komócsin Imre maga készíti a modelleket és a kiegészítőket is. Számtalan versenyen, bemutatón vett részt és ért el nagyon szép eredményeket.
 
 
 
 
-----------------------------------------------------------
Galó Tamás kerékpárépítő munkássága
Galó Tamás hobbija az egyedi tervezésű kerékpárok építése. Tizennégy éves kora óta gyárt különleges kerékpárokat. Célja, hogy a kihívó és egyben egyedi kerékpárokkal felhívja a figyelmet az egészséges életre valamint a sportolás fontosságára is. Alkotásaival autó-motor show-kon, kerékpáros fesztiválokon, teljesítménytúrákon vesz részt. Munkáját elismerik: többek között 2010-ben a Békési Kerékpáros Fesztiválon megnyerte a legszebb kerékpárnak járó fődíjat.
 
 
 
--------------------------------------------------------------
Rácz János roma származású festő munkássága
Rácz János roma származású festő. Kicsi kora óta fest. Grafikákat, portrékat készít. Az 1990-es években már több kulturális helyen megjelentek képei.
 
 
 
 
----------------------------------------------------------------
Benyovszki Pál Philips-rádió gyűjteménye
Benyovszki Pál gyűjteménye speciális és egyedi, mert kifejezetten a Philips rádiók gyűjtésére koncentrálódik. A gyűjtést 2005-ben kezdte. Akkor még minden típust berakott a gyűjteménybe, amit sikerült beszereznie. Az összegyűlt rádiók mennyisége miatt gondolta, hogy típus specifikusan kellene a gyűjtést folytatni. Benyovszki Pál is törekszik arra, hogy a tulajdonában lévő, és egyre szaporodó gyűjtemény minden darabja egyszer régi fényében tündököljön, és a hangszóróiból hallani lehessen az a különleges hangzást, amit csak egy elektroncsöves készülék tud kiadni. Benyovszki Pál tagja a Rádiógyűjtők Magyarországi Egyesületének.
 
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------------
Mezőberényi képeslap gyűjtemény
A régi képeslapoknak fontos szerepe lehet abban, hogy ne feledjük a múltat, ne felejtsük el megtartani, tovább adni azt. Ehhez nyújthat értéket a Benyovszki Mihály képeslapgyűjteménye. Honlapján így ajánlja gyűjteményét: ”Ezen honlappal segítségére szeretnék lenni mindazoknak, akiket érdekelnek a régi mezőberényi épületek képei és a régebbi korokból származó egyéb információk. A honlap tulajdonképpen a mezőberényi képeslapok bemutatásának céljából jött létre. Pár éve kerültek látókörömbe a régi képeslapok és az óta időt és pénzt nem kímélve minden lehetséges helyen kutatok utánuk. A képeslapokon szereplő épületek, tárgyak beazonosítása, kormegállapítása és egyéb okok miatt kezdtem el olvasgatni. és szintén gyűjteni a régi 1800-1900-as évek-beli könyveket, iratokat…”
 


Cimkék: értéktár  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében